Επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Κ. Γαβρόγλου σχετικά με τις «αναξιοκρατικές επιλογές συντονιστών εκπαιδευτικού έργου» κατέθεσε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.
Η βουλευτής της Ν.Δ. κάνει λόγο για «σκανδαλώδη διαδικασία» και καταγγέλλει ότι «πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η κομματική άλωση της διοικητικής μηχανής της εκπαίδευσης».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κ. Κεραμέως:
«-Οι κρίσεις στελεχών δεν έγιναν από Κεντρικά, αλλά από Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής (ΠΣΕ) με Πρόεδρους τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.
-Τα επιστημονικά προσόντα υποτιμήθηκαν μέσω της εξαιρετικά μειωμένης μοριοδότησής τους.
-Η συνέντευξη μοριοδοτήθηκε με 14 μόρια, όσο περίπου και το σύνολο των επιστημονικών προσόντων.
-Ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων έγινε όχι όπως ο νόμος ορίζει από τα μέλη των Συμβουλίων, αλλά από υπάλληλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) και Εκπαιδευτικούς.
-Δόθηκαν λανθασμένες μοριοδοτήσεις διδακτικής υπηρεσίας μέσω των πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών (ΠΥΜ) που εξέδωσαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
-Τα 13 ΠΣΕ ερμήνευσαν και μοριοδότησαν με διαφορετικό τρόπο τα ίδια ακριβώς κριτήρια του ν.4547/18.
-Στη φάση των συνεντεύξεων, η μοριοδότηση ξεπέρασε ακόμα και το μέγιστο επιτρεπτό όριο των 14 μονάδων, όπως προκύπτει από την σύγκριση των 2 πινάκων προ και μετά συνεντεύξεων.
-Υποψήφιοι με πολλά επιστημονικά προσόντα και σε υψηλή θέση στους πίνακες πριν τη συνέντευξη, βρέθηκαν τελικά, μετά τη συνέντευξη, εκτός επιλογών».
-Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. ρωτά τον κ. Γαβρόγλου «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αρθούν οι αδικίες, αλλά και τι προτίθεται να κάνει, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας κατά την επιλογή των στελεχών για την κάλυψη των θέσεων στις υπόλοιπες υποστηρικτικές δομές».