Στο μικροσκόπιο της μυστικής συνάντησης Τσίπρα – Καμμένου στη ΛΑΕΔ το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκαν τόσο τα όσα είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ και η επακόλουθη… θύελλα αντιδράσεων όσο και η πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, παρά τις σχετικές χθεσινές διαψεύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν το μεσημέρι της Δευτέρας να τα πουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών, σε μία συνάντηση που κρατήθηκε μυστική μέχρι να αποκαλυφθεί σήμερα από «Τα Νέα».
Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα όσα είπε στις ΗΠΑ για το plan B και τις βάσεις, ζητήματα τα οποία είχε «μαζέψει» ο Πάνος Καμμένος και με την πρωινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ τονίζοντας πως «ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για το plan B αλλά δεν συμφωνούσε», οι δύο εταίροι συμφώνησαν πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή και είναι μείζονος σημασίας, είναι η νομοθετική προώθηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ και το θέμα των συντάξεων, που αποτελεί και τη συγκολλητική ουσία του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το κλίμα μεταξύ των δύο «έστρωσε» η πρωινή κατηγορηματική διάψευση του κ. Καμμένου στο ενδεχόμενο στήριξης πρότασης μομφής από τη ΝΔ, σενάριο το οποίο απέρριψε κάθετα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας πως «δεν θα κάνω τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη» και παραθέτοντας ως αιτίες μίας τέτοιας πρωτοβουλίας από την αξιωματική αντιπολίτευση σειρά από δικαστικές εκκρεμότητες στελεχών της, όπως το σκάνδαλο της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.
Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό αναμένεται να επικεντρωθεί στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το νομοθετικό έργο που έχει μπροστά της.
Στο μικροσκόπιο της συνεδρίασης θα τεθεί τόσο ο Προϋπολογισμός και η πορεία ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων, όσο και η νομοθετική υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ, οι οποίες θα έρχονται ξεχωριστά και με ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι το Δεκέμβριο.
Ωστόσο, ουδείς παραγνωρίζει ότι η συνεδρίαση θα γίνει στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ περί εναλλακτικού σχεδίου για το «Μακεδονικό», με την τοποθέτηση του Π. Καμμένου να αναμένεται με ενδιαφέρον, ενώ με ακόμη μεγαλύτερο αναμένεται η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, που αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα σε όλους για την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού και τις παλινωδίες των τελευταίων ημερών.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους και θέλουν να περάσουν στη θετική ατζέντα, διαφαίνεται πρόθεση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα να θέσει προ των ευθυνών τους όλους, προκειμένου να τηρηθεί στο ακέραιο το moratorium μέχρι το Μάρτιο, ενόσω οι εξελίξεις στην πΓΔΜ δείχνουν πως ο Ζόραν Ζάεφ μάλλον θα εξαναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές, αφού δεν εξασφαλίζει τους 11 βουλευτές του VMRO για τη συνταγματική αναθεώρηση, γεγονός που σπρώχνει χρονικά πίσω το χρονοδιάγραμμα για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.