Τι κι’ αν ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ δηλώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μονόδορομος, και ότι, εάν δεν υλοποιηθούν όσα προβλέπει αυτή, τα Σκόπια δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ.
Τι κι’ αν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μόλις σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), λέγει ότι ακόμα κι αν προκύψει άλλη κυβέρνηση στη χώρα του, εχθρική προς την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα μπορέσει να αλλάξει το όνομα «διότι η Ελλάδα διαθέτει και μελλοντικά όλα τα εργαλεία για να μας σταματήσει από ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ που θα κρατήσει πολλά χρόνια».
Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για μερίδα Μέσων «Ενημέρωσης», τα οποία συντεταγμένα, λες και έχουν πάρει γραμμή από συγκεκριμένα παράκεντρα, κάνουν σημαία τους τη δήλωση Καμμένου στις ΗΠΑ περί ύπαρξης Plan B για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Κι’ αυτό, μόνο και μόνο, για να αποδείξουν, δήθεν, ότι ο Πάνος Καμμένος (και μαζί του, η Νέα Δημοκρατία, βέβαια) τώρα δικαιώνεται, όταν λέγει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πεθάνει.
Πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας τα όρια της συνομωσιολογίας, την οποία λατρεύουν οι κάθε λογής «αναλυτάδες» στην Ελλάδα, βλέπουν ακόμα και υπόγεια συνεννόηση Τσίπρα-Καμμένου σε αυτό το ζήτημα.
Είναι απορίας άξιον, πόσο μικρόμυαλοι μπορεί να είναι.
Είναι δυνατόν, ένας πολιτικός, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επί ένα έτος σήκωσε το βάρος του ονοματολογικού, με μεγάλο πολιτικό κόστος, και συνεχίζει να το σηκώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μας λένε ότι σαμποτάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Ένα είναι το σίγουρο πέραν πάσης αμφιβολίας.
Όσο στην Ελλάδα ανεβαίνουν οι τόνοι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα να μην εγκριθεί από την Ελλάδα, τόσο ενισχύονται στα Σκόπια οι αντιδραστικοί κύκλοι που πρόσκεινται στο εθνικιστικό BMRO και στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, οι οποίοι καταγγέλλουν τη συμφωνία ως «αποικιοκρατική» και μονομερώς υπέρ της «ιμπεριαλιστικής» Ελλάδας.
Κι’ όλα αυτά σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον Ζάεφ, ο οποίος προσπαθεί να μαζέψει με κάθε τρόπο επιπλέον 7-8 ψήφους βουλευτών από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, προκειμένου να ψηφίσει με πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή των Σκοπίων τη συμφωνία. Κάτι που θα κριθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία»;
Στα σενάρια που αναπτύσσονται με αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ, υπάρχει και μια σημαντικότατη «λεπτομέρεια»: Να μην εφαρμοστεί –ή να «καεί»- η Συμφωνία των Πρεσπών, και αντί αυτής, να υπογραφούν κάποιες διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των βαλκανικών κρατών που θα διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα στην πΓΔΜ.
Κάτι που, κατά την άποψη των ευφάνταστων σεναριογράφων, θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Εύλογα, όμως, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1. Εάν «καεί» η συμφωνία των Πρεσπών, θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ;
Η ελληνο-σκοπιανή συμφωνία προβλέπει ότι, εάν δεν υλοποιηθεί, η πΓΔΜ δεν μπαίνει στον Οργανισμό.
2. Εάν μπουν τα Σκόπια, υπό τις αφόρητες πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, δίχως να έχει λυθεί το ονοματολογικό, με ποιο όνομα θα μπουν;
Προφανώς, με την ονομασία «Μακεδονία» που είναι και το συνταγματικό όνομά τους.
3.Υπάρχει περίπτωση, στο μεταξύ να έχει επέλθει άλλη συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα, ούτως ώστε να υπάρχει η «νομιμοφανής» δυνατότητα να μπουν κάποια στιγμή στο ΝΑΤΟ; Ενδεχομένως.
Με τη διαφορά ότι, το πιθανότερο, θα είναι διπλή ή και τριπλή ονομασία.
Δηλαδή, τα Σκόπια θα πάρουν αυτό που πάντα ζητούσαν. Να λέγονται «Μακεδονία», η Ελλάδα να τα ονομάζει κάπως αλλιώς (π.χ.«Σκόπια» ή «Fyrom»), και όλος ο κόσμος να τα αναγνωρίσει σαν «Μακεδονία».
Έτσι, όμως, πάει περίπατο ο όρος να αλλάξει την ονομασία της η γείτων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και να είναι μάλιστα erga omens (δηλαδή, εντός των Σκοπίων, και διεθνώς).
Εξυπηρετούν ύπουλα σχέδια
Άραγε, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εμφανίζεται λάβρος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συναινούσε να μπουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ;
Διότι, αυτό είναι το πιθανότερο να συμβεί εάν «καεί» η Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν υπάρχει καμιά ελληνική κυβέρνηση, ούτε πολύ περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση, που θα δεχόταν κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.
Όσοι δεν θέλουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως εξάλλου η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να γνωρίζουν ότι εξυπηρετούν τα πλέον ύπουλα σχέδια ορισμένων διεθνών κύκλων που θέλουν εδώ και τώρα τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, με ή χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, και βέβαια τους εθνικιστές ΙΒανόφ και BMRO.
Οι τελευταίοι, άλλωστε, ουδέποτε έκρυψαν ότι θέλουν να «πεθάνει» η Συμφωνία των Πρεσπών, να παραμείνει το όνομα «Μακεδονία», και έτσι να αναγνωριστούν από τον ΟΗΕ, εντασσόμενοι στη συνέχεια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τους κλείνει τον δρόμο για ένταξή τους σε αυτούς τους Οργανισμούς, εάν δεν αλλάξουν το όνομα της χώρας τους και δεν προβούν στις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές.
Ποιος, λοιπόν, αλείφει βούτυρο στο ψωμί του άλλου; Εκείνοι που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ή πολέμιοί της;
Με το «αμερικανικό», το «ρωσικό» ή με το ελληνικό κόμμα;
Στο πλαίσιο των ίδιων σεναρίων, κινούνται οι τοποθετήσεις των κάθε λογής «αναλυτάδων» ότι το Plan B που εξέθεσε ο Καμμένος στις ΗΠΑ, είναι αμερικανική θέση.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή (μάλλον άθελά τους), παρουσίασαν τον Π. Καμμένο ως παπαγαλάκι των Αμερικανών.
Οι Αμερικανοί, βέβαια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις γεωπολιτικές βλέψεις τους, μπορεί να έχουν ό,τι Plan B, C, D, E, κ.ο.κ., θέλουν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Το να θέλουν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, όπως-όπως, είναι δικό τους ζήτημα.
Όχι, όμως, της Ελλάδας, η οποία θέλει να λύσει τα προβλήματά της με τα Σκόπια, και για το ονοματολογικό, ειδικότερα, που είναι ο ζήτημα-καταλύτης στα Βαλκάνια, εκμεταλλεύεται ως «όπλο» πίεσης την επιθυμία των Σκοπιανών να μπουν σε αυτόν τον Οργανισμό.
Ουδόλως ενδιαφέρει την Ελλάδα αν θα μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ ή όχι.
Την ενδιαφέρει να λύσει τα διακρατικά προβλήματα και να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στα Βαλκάνια, εμποδίζοντας την Τουρκία να πάρει στο πάνω χέρι στα βόρεια σύνορά μας.
Άλλα, λοιπόν, τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και άλλα της χώρας μας.
Τώρα, εάν κάποιοι θέλουν να παίζουν τον ρόλο του λαγού διαφόρων κύκλων των ΗΠΑ είναι δικό τους πρόβλημα.
Όπως το ίδιο ισχύει και για όσους θέλουν να είναι εκφραστές των επιθυμιών της Μόσχας.
Κοντολογίς, άλλα τα συμφέροντα των δυο «ελεφάντων» (ΗΠΑ, Ρωσίας) που πλακώνονται στα Βαλκάνια, και άλλα της Ελλάδας.
Ας αποφασίσουν με ποιο κόμμα θέλουν να είναι: Με το «αμερικανικό», το «ρωσικό» ή, εν τέλει, με το ελληνικό.
Πάντως, επισήμως τουλάχιστον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ισχυρή στήριξη και την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως υπογράμμισε με έμφαση αξιωματούχος του σε αποκλειστική δήλωση του στο real.gr.