Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Χαρίτσης: «Το γερμανικό κράτος οφείλει να αναγνωρίσει το χρέος του στην Ελλάδα»

Αλέξης Χαρίτσης: «Το γερμανικό κράτος οφείλει να αναγνωρίσει το χρέος του στην Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης κατά την επετειακή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και εκπροσώπων των κομμάτων, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας Αττικής και των στρατιωτικών αρχών.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι το νόημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό, όχι υλικό».

«Οφείλει το γερμανικό κράτος να αναγνωρίσει το ιστορικό του χρέος απέναντι στην Ελλάδα.

»Μόνο έτσι θα κλείσει οριστικά το τραύμα της Κατοχής και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.

»Είναι η ύστατη δικαίωση που χρωστάμε στα θύματα της Κατοχής και σε όσους αγωνίστηκαν για να μπει τέλος στο ναζιστικό σκοτάδι» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η αποπληρωμή του γερμανικού χρέους είναι πιο επιτακτική σήμερα, που ο φασισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Είναι ντροπή για μία χώρα που υπέστη τόσα δεινά από τους ναζί, να έχει ένα ναζιστικό κόμμα στη Βουλή.

»Είναι προσβολή της μνήμης όλων όσοι έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για να ηττηθεί το τέρας του ναζισμού» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη «απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο να υψώσουμε τείχος, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν οι αγώνες και οι αιματηρές θυσίες του λαού, που έφεραν την απελευθέρωση, συμπληρώνοντας πως «έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς του τραγικού και συνάμα ηρωικού παρελθόντος του λαού μας».

Ο κ. Καμίνης ανέφερε από την πλευρά του ότι «η Αθήνα τιμά και γιορτάζει το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας, των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου» και «τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε ότι στη σημερινή εποχή «πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά τα παραδείγματα δημοκρατικών καθεστώτων, που σταδιακά διολισθαίνουν προς τον αυταρχισμό, μέσα από μία βαθμιαία εξασθένηση θεμελιωδών δημοκρατικών θεσμών, όπως είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών, και η ελευθερία του λόγου των πολιτών αλλά και, πολύ συχνά, πλέον, του Τύπου».

Όπως υπογράμμισε, σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύονται, μέσα από δημοκρατικές εκλογές, κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αποδυναμώσουν αυτούς τους θεσμούς «που εγγυώνται την πολιτική ελευθερία».

Η σημερινή εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», που βρίσκονται σε εξέλιξη από την 1η έως και τις 29 Οκτωβρίου, για την ανάδειξη της επετείου της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Βεβαίως η κανονική επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας είναι εκείνη από τους Οθωμανούς με την ύψωση της ελληνικής επαναστατικής σημαίας στην Ακρόπολη για πρώτη φορά στις 9 Ιουνίου 1822.

Τότε απελευθερώθηκε η Ακρόπολη και ολόκληρη η Αθήνα, μετά από πολύμηνη πολιορκία των Οθωμανών που είχαν οχυρωθεί στον Ιερό Βράχο.

Είναι σωστό να γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας;

Ενώ στην Ελλάδα ορθά εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, που είπαμε το «ΟΧΙ» στους εισβολείς, κάποιοι μεγαλωμένοι «στα Παρίσια» θέλουν να μας πείσουν να εορτάζουμε και την απελευθέρωση της Αθήνας, δηλαδή την εκκένωσή της από τον κατοχικό γερμανικό στρατό.

Ο λόγος που εμείς γιορτάζουμε την κήρυξη του πολέμου, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι την απελευθέρωσή τους, είναι γιατί εμείς είμαστε οι μόνοι που νικήσαμε τον πόλεμο ενάντια στον Άξονα.

Τι να γιορτάσουν Γάλλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί κ.α.; Την ήττα τους; Εορτάζουν απελευθέρωση.

Εμείς όμως επιλέξαμε να εορτάζουμε την κήρυξη του πολέμου, επειδή εμείς νικήσαμε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Οι πρώτοι δυτικοί που νίκησαν τον Άξονα ήταν οι Έλληνες.

Να σημειώσουμε ότι η Αθήνα εκκενώθηκε από τους κατακτητές στις 12 Οκτωβρίου 1944 (εκκενώθηκε, δεν απελευθερώθηκε), οι Βρετανοί αποβιβάστηκαν στον Πειραιά στις 15 Οκτωβρίου και εκείνη την ίδια ημέρα οι Έλληνες αρχίσαμε να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας.

Ειλικρινά αδυνατούμε να καταλάβουμε ποια επέτειο θέλει τόσο πολύ να εορτάζει ο κ. Καμίνης, ο γνωστός αριστερός φιλελέ παριζιάνος. Την εκκένωση της πόλης από τους Γερμανούς; Τις παραμονές του εμφύλιού μας; Να πάει στο Παρίσι να γιορτάσει απελευθέρωση εάν θέλει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άναψε η καμινάδα του παλιού Οινοποιείου του Καμπά στην Κάντζα

Παραδοχή: Τουρκ-Αλβανοί εθνίκια/πρακτόρια διοργάνωναν «γλέντι» Μεγάλης Αλβανίας στον Άλιμο – Μπλόκο από ΕΛΑΣ

Η Πελόζι έπεσε από σκάλα κι έπαθε κάταγμα στον γοφό

Νίκος Δένδιας: «Η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων είναι η ελάχιστη επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη η Πατρίδα μας»

Ευθύνες στη Marfin για την καταστροφή του κτιρίου στη Σταδίου τον Μάιο του 2010 επιρρίπτει ο Άρειος Πάγος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...