Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Ανδρέας Κουτσούμπας, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Κόκκινα Δάνεια, Τράπεζες,
Προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μη σκεφτεί να προχωρήσει σε μια λύση μετάθεσης του προβλήματος των τραπεζών στον ελληνικό λαό, είτε επιταχύνοντας κι άλλο τους πλειστηριασμούς, είτε κουρεύοντας τους μικροκαταθέτες» απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
«Θα μας βρει αποφασιστικά μπροστά της» δήλωσε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, καλώντας σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα το εργατικό λαϊκό κίνημα, τα σωματεία, τους συλλόγους.
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, τα αντικειμενικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η «ιστορία» με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος των μνημονίων, που τόσο «σήκωσε» η κυβέρνηση, αφορά στην καλλιέργεια ενός «εντελώς πλαστού» κλίματος.
«Εκτός της ομολογίας περί συνεχούς εποπτείας με τον διπλό προϋπολογισμό, τώρα έρχονται και οι τράπεζες να αποδείξουν πως δεν βαδίζουμε σε ασφαλή δρόμο, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά» πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, «είναι πολύ ψηλά τα “κόκκινα” δάνεια» και «η αποπληρωμή τους είναι εντελώς αβέβαιη».
«Είναι δεδομένο ότι τα κεφάλαια που δάνεισαν οι τράπεζες όλα τα προηγούμενα χρόνια στην πράξη έχουν εξανεμιστεί, έχουν καταστραφεί όπως λέμε στην πολιτική οικονομία.
»Αλλά αυτή η καταστροφή δεν έχει εγγραφεί και τυπικά και ουσιαστικά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και βέβαια αυτό είναι επόμενο να μεταφράζεται σε μια τεράστια πίεση για αποπληρωμή όλων των “κόκκινων” δανείων, μέσα από ένταση κατασχέσεων, πλειστηριασμών, που θα έρθει έτσι κι αλλιώς το επόμενο διάστημα» εκτίμησε.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η η δημιουργία μιας bad bank «δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα για τα λαϊκά νοικοκυριά, για τους αυτοαπασχολούμενους, αντίθετα θα επιβαρύνει πάλι με ένταση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα χρειαστεί ένα νέου πακέτου στήριξης των τραπεζών απάντησε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί ανάλογα με τις εξελίξεις, γι’ αυτό χρειάζεται παρακολούθηση πάνω σ’ αυτό το ζήτημα».