Η Ντόρα Μπακογιάννη καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή στο Action24 (2/10/18), υποστήριξε την καινοφανή θέση ότι «το κολοσσιαίο λάθος αυτής της διαπραγμάτευσης (σ.σ. με την ΠΓΔΜ) είναι ότι ο Κοτζιάς βασίστηκε στην εικόνα ότι τα σύμβολα και ο Μέγας Αλέξανδρος μας ανήκουν. Ήταν λάθος διότι διεθνώς ουδείς αμφισβητούσε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν Ελληνας».
Δηλαδή, η κ. Μπακογιάννη εγκαλεί τον υπουργό Εξωτερικών επειδή πρόταξε την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της αρχαίας ιστορίας της, που είχαν σφετεριστεί με βάναυσο τρόπο οι Σκοπιανοί και αποτελούσε παλλαϊκό αίτημα η υπεράσπιση των συμβόλων, των ιστορικών προσώπων και εν γένει της ιστορίας, ως κάτι άνευ σημασίας.
Θα τη συμβουλεύαμε -φιλικά- να συνεννοηθεί πρώτα με τον αδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη και τους «μέντορές» του στα «εθνικιστικά», κ.κ. Α. Σαμαρά και Α. Γεωργιάδη πριν προβεί ξανά σε τέτοιες «βαρύγδουπες» δηλώσεις.
Με την ευκαιρία, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος του κόμματός της, το 2007, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, όταν αρνείτο να δεχτεί οποιαδήποτε ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, κατήγγειλε την ίδια, ως υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας:
«(…) Δεν επιτρέπω σε κανέναν να υβρίζει τον Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνική ιστορία. Πάνω από κόμματα, πάνω από τον πρωθυπουργό, είναι η πατρίς. Πάνω από όλους μας, η Μακεδονία μας. (…) Αν ζούσε ο Αλέξανδρος θα μας έδιωχνε από αυτή τη χώρα».
Σε άλλη της τηλεοπτική εμφάνιση, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ακόμα:
«Είναι αλήθεια ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης και άλλα στελέχη, που μετέπειτα προσήλθαν στη ΝΔ, το 2008 στο Βουκουρέστι μου άσκησαν έντονη κριτική.
»Πλέον, έχουν πλήρως προσέλθει στην κρατούσα άποψη, στην άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Είναι σίγουρη γι’ αυτό ή, αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται οπαδός του Αδώνιδος;
Επιπλέον, έχει αναρωτηθεί, άραγε, η κ.Μπακογιάννη γιατί όλες οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας, ανέκαθεν μάχονταν κατά του εξαρχαϊσμού των Σκοπίων, των αλυτρωτικών ονομασιών του αεροδρομίου των Σκοπίων και της Εθνικής Οδού τους (Μέγας Αλέξανδρος, Αλέξανδρος ο Μακεδών), και βέβαια για την αλλαγή της σημαίας με τον ήλιο της Βεργίνας, που επίσης θεωρείτο αλυτρωτικό σύμβολο;
Άλλωστε, επί ημερών της στο υπουργείο Εξωτερικών, παρ’ ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή εναντιώθηκε σφόδρα στην προβοκατόρικη κίνηση Γκρουέφσκι για αλλαγή των ονομασιών του αεροδρομίου των Σκοπίων και της Εθνικής Οδού, δεν κατάφερε να τα αλλάξει.
Αυτό έγινε φέτος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Ζάεφ.
Αν όλα αυτά είναι αυτονόητα για την κ. Μπακογιάννη, τότε γιατί δεν τα πέτυχε η ίδια;