Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες τα δύο σενάρια για τον ελληνικό προϋπολογισμό, το ένα με την περικοπή των συντάξεων και το άλλο χωρίς. Αυτό διαβεβαίωσαν οι επικεφαλής των θεσμών, μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
«Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο, επαναλαμβάνοντας ότι «πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους».
Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων επαφών και συζητήσεων που είχε με εκπροσώπους των θεσμών για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, είχε ως αιχμή του δόρατος στα επιχειρήματά της για τη μη περικοπή των συντάξεων το γεγονός ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικού και όχι διαρθρωτικού χαρακτήρα, γεγονός που συνεπάγεται ότι εφόσον γίνει αποδεκτό αυτό, ισχύει αυτομάτως το επιχείρημα πως εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υλοποιηθεί το μέτρο περικοπής στις συντάξεις από 1.1.2019.
Η αποδοχή Σεντένο πως “το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό” αποτελεί επί της ουσίας και κλείσιμο του ματιού σε Τσίπρα – Τσακαλώτο πως αυτό που προέχει για το Eurogroup είναι η επίτευξη στόχων και όχι τα μέσα επίτευξής τους…
Το θέμα των συντάξεων, ελάχιστα απασχόλησε τους υπουργούς στο περιθώριο της επίσημης θεματολογίας, ωστόσο την… παράσταση έκλεψε η Ιταλία με την κατάθεση του προϋπολογισμού της, που «έχει προκαλέσει ανησυχίες», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του TRIBUNE για την ειλημμένη απόφαση Τσίπρα να μην περικοπούν οι συντάξεις και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού
Στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, βασικό θέμα θα ήταν η εμβάθυνση της Ευρωζώνης και η αλλαγή ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ συζητήθηκαν επίσης οι λεγόμενοι «αυτόματοι σταθεροποιητές», οι οποίοι παίζουν ρόλο στην «περίπτωση πιθανής επόμενης ύφεσης».
Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση σε επίπεδο 27 κρατών μελών, όπου οι υπουργοί μίλησαν για την αναμόρφωση του ESM και συγκεκριμένα επί των 6 κριτήριων πρόσβασης χωρών στη προληπτική γραμμή στήριξης ECCL.
Ωστόσο, το θέμα της Ιταλίας απασχόλησε κυρίως τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Η Ιταλία δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, είναι στο μυαλό όλων μας», είχε δηλώσει μπαίνοντας στο Eurogroup ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο. Να τους καθησυχάσει επιχείρησε από τη μεριά του ο Ιταλός υπουργός Τράα.
«Η Κομισιόν θα κρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας μετά τις 15 Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε μια αιτιολογημένη άποψη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκις, ο οποίος πάντως συμπλήρωσε ότι «αυτά που μαθαίνουμε δεν είναι συμβατά με το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.
Από τη μεριά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση πως «οι κανόνες» της ΕΕ για τον προϋπολογισμό «είναι οι ίδιοι για όλα τα κράτη μέλη» της Ευρωζώνης.
«Αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι για κάθε κράτος, επειδή το μέλλον μας συνδέεται», δήλωσε ο Λεμέρ, λίγο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση της Ρώμης να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο αυτού που είχε υποσχεθεί αρχικά η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση.