Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της Συνόδου του ΟΗΕ, η καθιερωμένη ετήσια συνδιάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρουσία ηγετών και αρχηγών κρατών απ’ όλο τον κόσμο και υπό την προεδρία του Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, περιέγραψε τις τολμηρές αλλαγές που έφερε η κυβέρνησή του, με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πώς το κόμμα του επιβραβεύεται από τους ψηφοφόρους.
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Σάντσεθ, συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να προχωρήσει με ανοιχτούς ορίζοντες και εξωστρέφεια για να διατηρήσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, που εδραίωσαν προοδευτικές πλειοψηφίες και εμπνέουν τόσες άλλες περιοχές του κόσμου.
Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με το νέο σοσιαλιστικό ρεύμα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ – θέμα που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές, τη νικήτρια των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος για την 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
Η τριαντάχρονη Κορτές, έχει τολμήσει να δηλώσει ότι πιστεύει στο δημοκρατικό σοσιαλισμό (πράγμα επαναστατικό για τα αμερικανικά δεδομένα) και αν, όπως είναι πολύ πιθανό, εκλεγεί το Νοέμβριο στο Κογκρέσο, θα είναι το νεότερο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα διευρύνουμε τους ψηφοφόρους μας αν απευθυνθούμε σε όσους αισθάνονται απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι και αντιμετωπίζουν κυνικά την πολιτική, αρκεί να μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι παλεύουμε για αυτούς».
Η θέση της Ευρώπης στον κόσμο και η σημασία ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου, κάλυψε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, με παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μοναδικού υποψήφιου προς το παρόν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη θέση του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρος Σέφκοβιτς.
Ο Γ. Παπανδρέου συνεχάρη τον κ. Σέφκοβιτς για την πρωτοβουλία του να ανοίξει την δημοκρατική άμιλα για τον σοσιαλιστή «spitze kandidat», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρει ο θεσμός αυτός για έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες, σχετικά με τα επόμενα βήματα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Στην συνεδρίση φέτος επισημάνθηκε η ανάγκη κινητοποίησης και συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων για την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τη σημασία της ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων, την ανησυχητική άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού.
Πήραν μέρος μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο Πρόεδρος του Νίγηρα, Μαχμαντού Ισούφου, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, Ουκνατζίν Χουρελσούχ, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Παβέλ Φιλίπ, η πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χαλόνεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας, Μιγκέλ Βάργκας Μαλντονάντο και ο υπουργός Εξωτερικών της Μοζαμβίκης, Χοσέ Κοντούγκα Πασέχο.