Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου συναντήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς

Με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου συναντήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Τζιμπράν Μπασίλ, συναντήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον Λίβανο είναι παραδοσιακά εξαιρετικές και σε αυτό συμβάλλει και η έντονη ελληνική παρουσία στη χώρα, η οποία αποτελείται από δύο κοινότητες.

Τους ομογενείς-απόδημους Έλληνες που μετανάστευσαν στον Λίβανο μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και τους ντόπιους Ελληνορθόδοξους, απόγονους των αρχαίων ελληνορωμαϊκών πληθυσμών. Οι δεύτεροι μάλιστα υπολογίζονται σε περίπου 500.000 πολίτες του Λιβάνου.

Ο Λίβανος διατηρεί επίσης εξαιρετικές σχέσεις με την Κύπρο.

Ο Τζιμπράλ Μπασίλ είναι μαρωνίτης χριστιανός, δηλαδή ανήκει σε εκείνη την τοπική λιβανέζικη εκκλησία που ενώ αναγνωρίζει τα πρωτεία του Πάπα διατηρεί το ανατολικό τυπικό της ελληνορθόδοξης Αντιόχειας.

Οι μαρωνίτες είχαν καταδιωχθεί από το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος (Βυζάντιο) ως αιρετικοί. Αυτό άλλαξε τον 11ο αιώνα, όταν υποδέχτηκαν ως απελευθερωτές τους Σταυροφόρους της Πρώτης Σταυροφορίας (1095–1099) και το 1180 ενσωματώθηκαν στον Ρωμαιοκαθολικισμό ως αυτοδιοίκητη Εκκλησία.

Ως προς την εθνική τους καταγωγή οι απόψεις διαφέρουν. Άλλοι λένε ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Φοινίκων, άλλοι ότι είναι Ασσύριοι, υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν Άραβες. Το σίγουρο είναι ότι οι μαρωνίτες δεν έχουν καμία σχέση με τους Άραβες, πριν την αραβική κατάκτηση μιλούσαν συριακά αραμαϊκά, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα η λειτουργική γλώσσα της Εκκλησίας τους.

Ο πληθυσμός των μαρωνιτών στον Λίβανο σήμερα υπολογίζεται σε 1.062.000, ενώ παγκοσμίως αριθμούν 3,5 εκ. περίπου.

Οι περισσότεροι μαρωνίτες μετανάστευσαν από τον Λίβανο στη Νότια Αμερική, με 750.000 να ζουν στην Αργεντινή και 500.000 στη Βραζιλία.

Στον Λίβανο συνυπάρχουν, όχι πάντοτε ειρηνικά, όλες οι θρησκείες και όλα τα δόγματα.

Το 54% των Λιβανέζων είναι μουσουλμάνοι (μοιρασμένοι σιίτες και σουνίτες από 27% περίπου η κάθε παράταξη) και το 40,5% είναι χριστιανοί με μεγαλύτερη ομάδα τους μαρωνίτες, που αντιστοιχούν στο 21% του πληθυσμού του Λιβάνου. Ακολουθούν οι ελληνορωμαϊκής καταγωγής χριστιανοί που αντιστοιχούν στο 13% του λιβανέζικου πληθυσμού και είναι διαιρεμένοι σε πιστούς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας (8%) και ουνίτες της Ελληνικής Μελχίτικης Καθολικής Εκκλησίας (5%). Ένα ακόμα 5,5% είναι Δρούζοι, μια ιδιαίτερη θρησκεία με στοιχεία από την Ελληνική Εθνική Θρησκεία, τον Πλατωνισμό, τον Γνωστικισμό κ.α., άγνωστα στους αμύητους στα Μυστήρια των Δρούζων.

Ο Τζιμπράν Μπασίλ είναι ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Ελεύθερο Πατριωτικό Μέτωπο». Ο επίσης μαρωνίτης πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, είναι ο πεθερός του.

Ως πολιτικός πέρσι επικρίθηκε επειδή δήλωσε ότι «ο Λίβανος δεν έχει ιδεολογικό πρόβλημα με το Ισραήλ» και δεν αντιτίθεται να «ζει σε ασφάλεια» το Ισραήλ.

Ο Λίβανος έχει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μέλλον θα ενταχθεί στη συμμαχία των χωρών της περιοχής γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Φάμελλος και Κοτζιάς συζήτησαν για εξωτερική πολιτική και δημοκρατική παράταξη

Ντάνι Ντάνον (Ισραήλ-ΟΗΕ): Η πτώση του Άσαντ μπορεί να δημιουργήσει νέες απειλές – Η UNRWA πρέπει να αντικατασταθεί

Νετανιάχου: «Πριν από ένα χρόνο είπα κάτι απλό: Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή, και όντως την αλλάζουμε»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...