Το ενδιαφέρον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τράβηξε η «Χάρτα του Ρήγα» που κοσμεί το γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Μάλιστα ο Γερμανός την κοίταξε με μεγάλο ενδιαφέρον, με τον Νίκο Κοτζιά χαμογελαστό να τη θαυμάζει με τη σειρά του, προφανώς σκεπτόμενος βαθιά μέσα του ότι το όραμα του Ρήγα Φεραίου, για μια ενωμένη και ελεύθερη Βαλκανική υπό ελληνική ηγεσία, φαίνεται επιτέλους να αποκτά σάρκα και οστά.
Ο Νίκος Κοτζιάς υλοποιεί έναν εθνικό σχεδιασμό στη Βαλκανική που κατοχυρώνει την Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων. Η Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια αυτό τον σχεδιασμό εξυπηρετεί.
Ο Χάικο Μάας, στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, αφού εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για την θετική κατάληξη της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής» καθώς, αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική».
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών.
»Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».
Η Χάρτα του Ρήγα ή Χάρτα της Ελλάδος είναι μεγάλων διαστάσεων χάρτης που απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου νότια του Δούναβη.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έργο του Ρήγα Βελεστινλή, και το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου.
Η Χάρτα από πολύ νωρίς θεωρήθηκε ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Ρήγα, συμπλήρωμα του Θούριου και σημαντικό εργαλείο για τη διάδοση των επαναστατικών του ιδεών.
Το ότι ο Ρήγας επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν χάρτη για τη διασπορά των επαναστατικών του ιδεών, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι κατά τη σύλληψη και τις ανακρίσεις που ακολούθησαν, οι αυστριακοί ανακριτές επέμεναν ιδιαίτερα στο να αποδίδουν επαναστατικό χαρακτήρα στην έκδοση της Χάρτας.
Στον τίτλο της Χάρτας αναφέρεται ότι πρόκειται για συμπλήρωμα της έκδοσης του «Νέου Ανάχαρση» στα ελληνικά, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα αυτόνομο έργο που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα: γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους, με την ιστορία, με το παρελθόν, αναπόφευκτη σύγκριση με το σκοτεινό παρόν, όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον.
Σε κανένα σημείο της Χάρτας δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε μελλοντική επανάσταση – παρόλα αυτά, ο επαναστατικός της χαρακτήρας γίνεται από την πρώτη στιγμή κατανοητός:
«Οι περιοχές αυτές άκμασαν όταν ήταν ελεύθερες, έτσι ζούσαν και προόδευσαν οι άνθρωποι που έζησαν πριν από εμάς εδώ, αν τα κατάφεραν εκείνοι μήπως μπορούμε να τα καταφέρουμε κι εμείς;».
Η εντύπωση αυτή ενισχύεται με τις συμβολικές παραστάσεις από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, με συχνές αναφορές στις κινητήριες δυνάμεις του ελληνισμού, τη νεωτερικότητα, την κινητικότητα, την παιδεία, τη δράση.