Μπορεί η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κινήθηκε σε ήπιους τόνους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μη συντριβεί η Ευρώπη μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, το δεύτερο μέρος ωστόσο της παρέμβασης του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν αρκετά πιο επιθετικό, ιδίως σε όσους έκαναν λόγο για νεποτισμό και λαϊκισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον συντηρητικό ευρωβουλευτή εξ Ισπανίας, Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς, ρίχνοντας ωστόσο τα «βέλη» του σε πιο εγχώριο κοινό και συγκεκριμένα στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τόσο τις απαράδεκτες δηλώσεις Καραγκούνη για την εφαρμογή πολιτικών του δικτάτορα Πινοσέτ, αλλά και τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα του Σκοπιανού.
Απαντώντας τον Γκονζάλες σχετικά με το ότι άλλαξε, ο Αλέξης Τσίπρας είπε δηκτικά: Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό, κακό είναι να παραμένουν κάποιοι αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα. Σας άκουσα να ασκείτε κριτική, και εγώ θεωρώ ότι η κριτική είναι πολύ ωφέλιμη για τη δημοκρατία, θέλω να σας θυμίσω ότι σήμερα είναι 11 του Σεπτέμβρη. Και εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι και άλλη μία «μαύρη» επέτειος, του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε.
«Αναπαράξατε τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μην θεωρείτε όπως κάποιοι ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα ότι ο Πινοσέτ έχει ενδιαφέρουσες ιδέες προς αντιγραφή, όπως το ασφαλιστικό σύστημα», είπε απευθυνόμενος στον Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς του ΕΛΚ.
Λυπάμαι κύριε Γκονζάλες που στην ομιλία σας αναπαράξατε, δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη, τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές ιδίως σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα. Θέλω όμως να απαντήσω σε δύο πράγματα συγκεκριμένα από όσα είπατε.
Και συνέχισε σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους: Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Θα ήθελα λοιπόν να σας υπενθυμίσω ότι εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς, δυστυχώς το λέω για μία παράταξη που τόσα έχει προσφέρει στην Ελλάδα, αρχηγοί στην παράταξη αυτή γίνονται συνήθως τα τέκνα κάποιων πετυχημένων, ή μη, αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών. Αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα. Υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη σε συντηρητικά κόμματα αυτό; Μην ψάχνετε σε μας για νεποτισμό, ούτε για πελατειακό κράτος.