«Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας. Δίνει εργαλεία και δυνατότητες ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος βασισμένη στις δικές της δυνάμεις» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφ. “Kontra News” ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, τονίζοντας «θα πάμε καλύτερα και ο στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι να εγγυηθούμε την πορεία υπέρβασης της κρίσης ως συνέπεια και των μνημονιακών πολιτικών».
Απαντώντας στην ερώτηση «αφού τελειώσαμε με το Πρόγραμμα και έχουμε τη δυνατότητα για την άσκηση μιας πιο ελεύθερης πολιτικής, γιατί θα χρειαστεί τότε να συζητήσουμε το θέμα των συντάξεων;» είπε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση όπως ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν τα μνημόνια», αλλά «η επιτήρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την στραγγαλιστική επιτροπεία που είχαμε συνηθίσει τη δραματική αυτή οκταετία» και εκτίμησε ότι «θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων έχοντας ως βασικό όπλο ότι, όλοι θεωρούν το σημερινό οικονομικό επιτελείο της χώρας φερέγγυο και αξιόπιστο».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών ότι δεν θέλει να μοιράσει λεφτά που δεν υπάρχουν, ότι δεν θέλει η κοινωνία να επιστρέψει στην περίοδο των διδύμων ελλειμμάτων και των χρεών» προσθέτει.
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν καλλιεργεί κλίμα διχασμού, «αλλά δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει λήθη για το πως φθάσαμε ως εδώ», ενώ σημειώνοντας ότι «οι “σύγχρονοι Μνηστήρες” έχουν όνομα, επώνυμο και πολιτική ταυτότητα» συμπεριέλαβε σε αυτούς όσους «χρεοκόπησαν την Ελλάδα το 2009-2010 και διαχειρίστηκαν την κρίση με άθλιο τρόπο», όσους «πίεζαν και κατεύθυναν τη χώρα να πάει σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης για να ξεφύγουν οι ίδιοι από τις δικές τους άστοχες προβλέψεις και πολιτικές» καθώς και όσους «μιλούν για 4ο μνημόνιο, για μνημόνιο ως το 2060 και το 2114 ενώ όλοι οι πολιτικοί και όλοι οι τεχνοκράτες σε όλο τον κόσμο μιλούν για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος».
Σχετικά με την ποινική διάσταση του ζητήματος της διαφθοράς, είπε ότι η «εκτελεστική εξουσία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν δικάζει, όπως αποδείξαμε και στο εγγύς παρελθόν θα δώσουμε όλες τις δυνατότητες στη Δικαιοσύνη να ψάξει ότι αυτή κρίνει, μέχρι τέλους».
Σχετικά με τον ανασχηματισμό είπε ότι τις απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές τις κάνει ο πρωθυπουργός, ενώ στην ερώτηση «τι πρέπει να διορθωθεί;» απάντησε «έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς μνημόνια να αποκαταστήσουμε αδικίες και να χαράξουμε νέους βιώσιμους και δίκαιους δρόμους για την Ελλάδα των ερχόμενων δεκαετιών».
Τέλος ερωτηθείς για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί για τις πολιτικές μάχες του 2019 και ότι «οφείλει να οργανώσει κατά την γνώμη μου, ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που με ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο θέλουν να οικοδομήσουν μια ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κατά τη γνώμη μου να απευθύνει ένα μεγάλο προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής δεξιάς που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού για να μην γυρίσει στο τέλμα και την ασυδοσία των προηγούμενων ετών» καταλήγει στην συνέντευξή του ο κ. Ζαχαριάδης.