«Η πολύχρονη κρίση έχει φέρει εξασθένηση και αναστάτωση στον κόσμο. Οι πολίτες όμως δεν πρέπει να υποκύπτουν στις σειρήνες. Πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να απαιτήσουν από το πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας οι συγκρούσεις να γίνονται με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με δολοφονίες χαρακτήρων και υπαινιγμούς για εξαφάνιση πολιτικών χώρων. Και μόνο υπαινικτικά να ακούγονται όλα τούτα είναι απαράδεκτα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και συμπλήρωσε:
«Πιο συγκεκριμένο από αυτό που λέω δεν γίνεται. Μιλώ για τα υπόγεια της δεξιάς πολυκατοικίας, για τους λαγούς διαφόρων, για κράχτες πολεμικού υλικού και συνοδοιπόρους των πραξικοπηματιών, για υβριστές όλων των ηγετών της ΝΔ από τον Κώστα Καραμανλή ως τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
»Υπάρχει η κληρονομιά του ΛΑΟΣ, το πολιτικό περιθώριο που φιλοδοξεί να επιμολύνει την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, με τα προβλήματά της αλλά και με τη δυνατότητά της να κάνει διάλογο και να συνθέτει.
Ο Αντώνης Σαμαράς νομιμοποίησε τα ναυάγια του ΛΑΟΣ. Βορίδης και Γεωργιάδης δεν πιστεύουν και δεν υπηρέτησαν τη δημοκρατία με τον τρόπο που την πιστεύουν και την υπηρετούν στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς Μιλώ βάσει γεγονότων.
»Με το ΛΑΟΣ είχαν κατέβει ο εθνικοσοσιαλιστής Κων. Πλεύρης, οι απόγονοι του Εθνικού Μετώπου και της ΕΠΕΝ, αυτοί που πήραν χρίσμα από τον Παπαδόπουλο, αυτοί που χαριεντίζονταν με τον Παττακό. Είναι έργα και πράξεις.
»Αυτά είναι γραμμένα, είναι η νεοελληνική ιστορία των τελευταίων 40-50 ετών. Όταν έβριζαν τον Κώστα Καραμανλή, σε αυτές τις αυλές και τα υπόγεια βρίσκονταν.
»Απευθύνομαι στη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Υπέφερε πολύ ο ελληνικός λαός στην κρίση και δεν πρέπει να ακούσει τις σειρήνες της απολυταρχίας.
»Οφείλουμε να διορθώσουμε πολλά, να κάνουμε κριτική και συγκρούσεις με πολιτικά επιχειρήματα, όχι με δολοφονίες χαρακτήρων και με διακηρύξεις για στρατηγικές ήττες ιδεολογιών».
Ελαττωματικές ιδέες
«Ελαττωματικές ιδέες; Τα ίδια έλεγαν και οι Ναζί το Μεσοπόλεμο. Ότι ήταν ελαττωματικές οι ιδέες των αριστερών, των σοσιαλιστών, των ευαγγελικών, των προτεσταντών, και για αυτό έλαβαν τα σχετικά «μέτρα».
»Οι ιδέες δεν είναι ελαττωματικές, ελαττώματα έχουν οι άνθρωποι και κάθε τι αντιμετωπίζεται με επιχειρήματα και λόγο.
»Ο διδάκτορας Μεταξάς έκαιγε βιβλία, μέχρι και Παπαδιαμάντη! Δεν μπορώ να διανοηθώ διοικητικά μέτρα για περιορισμό των ιδεών. Έχουν γίνει σφοδρές συγκρούσεις στη μεταπολίτευση, αλλά έγιναν και κινήσεις που οδηγούσαν στη λήθη του αιματηρού παρελθόντος.
»Σας θυμίζω τη συνάντηση Βαφειάδη- Τσακαλώτου. Η πολιτική σύγκρουση γίνεται με λόγο και έργα. όχι με μίσος και εχθροπάθεια.».
Αναφερόμενος στη συνολική ενοχοποίηση της Αριστεράς για τα δεινά της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ο κ. Ξυδάκης τόνισε:
«Να δούμε ποιες οι αδυναμίες κάποιων θυλάκων στο κράτος, στον κόσμο της εργασίας κτλ. Να δούμε όμως επίσης ποιοι έπαιρναν τις μεγάλες αποφάσεις».
Μεταρρυθμίσεις υπέρ των αδυνάτων
Παράλληλα σχολιάζοντας το τέλος των μνημονίων είπε:
«Έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων αλλά έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και ανθρώπους με πολύ κακές συνθήκες εργασίας. Τον καιρό των δανειστών ήλθε αυτό το newdeal.
»Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο λόγος της Αριστεράς. Μεταρρυθμίσεις υπέρ των αδυνάτων, υπέρ ενός κράτους πρόνοιας και φροντίδας των αδυνάτων, όχι υπέρ ενός κράτους ανηλεούς και άδικου».
Επιπλέον αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του διοικητή της ΤτΕ υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικής προσήλωσης όλων των παραγόντων του δημόσιου βίου:
«Ο ρόλος του θεσμικού παράγοντα είναι άλλος από το ρόλο ενός αιρετού πολιτικού. Είναι να επισημαίνει προβλήματα και να προτείνει λύσεις. Ο κ. Στουρνάρας μάλλον πολιτικολογεί παρά “θεσμολογεί”. Ας την εκφράσει την άποψή του αλλά να δέχεται την κριτική.
»Δε ζητώ καμία παραίτηση. Η παραίτηση είναι προσωπική υπόθεση. Δεν τον διόρισα άλλωστε εγώ. Τον εκλεγμένο όμως μπορεί να τον καταψηφίσει ο κόσμος. Μάλιστα πιο θεσμικά μιλούν οι αιρετοί παρά οι διορισμένοι. Ο αιρετός έχει βαριά υποχρέωση να υποστηρίζει τους θεσμούς» τόνισε.
ΑΝΕΛ
Ερωτηθείς για τη σχέση με τους ΑΝΕΛ και το κατά πόσο στο κόμμα της συγκυβέρνησης υπάρχουν ακραία στοιχεία ο κ. Ξυδάκης σημείωσε:
«Δεν συνεργάζεται (ο κ. Καμμένος και ο κ. Κατσίκης) με πραξικοπηματίες ή για τη κατάλυση της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτήν την τακτική συμμαχία τον Ιανουάριο 2015 έχουν αλλάξει, όπως έχουν αλλάξει και οι ανάγκες και απαιτήσεις του ελληνικού λαού. Ο καθένας θα κάνει λογαριασμό και θα πορευτεί ανάλογα».
Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ηγηθεί μια προοδευτικής πλειοψηφίας με ανανέωση του πολιτικού του λόγου.
«Ο κόσμος που μετακινήθηκε δεν άκουσε κανένα ηγέτη το 2012 και το 2015. Άκουσε τη σκέψη του και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 5% πήγε στο 36%.
»Υπάρχει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στην Ελλάδα που έχει ανάγκη να βγει μπροστά με σθένος και απαιτήσεις για να πάμε σε μια μεγάλη αναγέννηση της χώρας» σημείωσε ενώ αναφερόμενος στις κινήσεις αυτοκριτικής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είπε:
«Το χει ‘πει σε πολλές περιπτώσεις και σύντομα θα τα ξαναπεί. Κάθε ανασχηματισμός είναι μια διόρθωση πορείας. Όταν τη δούμε θα την κρίνουμε.
»Αυτό που έχει ανάγκη η Αριστερά είναι ένας λόγος προγραμματικός, υπεύθυνος, σοβαρός, χωρίς μίσος, για το τι θα κάνει τα επόμενα χρόνια. Και η Αριστερά πρέπει να ανανεώσει το λόγο της, με νέο κορμό, μέσα από τις ηρωικές παρακαταθήκες, τα λάθη, την εμπειρία.».