Η διαφορετική άποψη που εκφράζει και μάλιστα μεγαλόφωνα ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης για το ζήτημα της σύγκλισης ή μη της Ολομέλειας της Βουλής, που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα γίνει δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δεν είναι απλά μια διφωνία με το Μαξίμου για διαδικαστικά ζητήματα.
Είναι η κορυφή του παγόβουνου για τις μεγάλες αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και σχετίζονται με τη πολιτική που ακολουθεί το πρωθυπουργικό γραφείο, σε σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης .
Ο κ. Μεϊμαράκης, -όπως άλλωστε πάντοτε συνηθίζει- λέει ευθαρσώς και μεγαλοφώνως τη άποψη του. Υπάρχουν όμως δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που προς το παρόν κρατούν χαμηλούς τόνους και περιορίζουν το δημόσιο λόγο τους, αλλά επί της ουσίας είναι άκρως δυσαρεστημένοι για τον τρόπο που λειτουργεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή πρώην υπουργού παλαιότερων κυβερνήσεων της ΝΔ, σε συνομιλία του με το tribune, «δεν μπορώ να καταλάβω τι φοβόμαστε. Ας συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, αφού ούτως ή άλλως η ιδιωτικοποίηση θα εγκριθεί. Η στάση που τηρούμε δίνει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πάντα στη δημοσιότητα και να μας κατηγορεί για αντιδημοκρατικές πρακτικές. Και για να πούμε την αλήθεια δεν έχει και άδικο. Και όλα αυτά τα έχω πεί στο Μαξίμου και θα τα ξαναπώ».
Την άποψη αυτή ενστερνίζεται μεγάλος αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρεί ότι η αδιάλλακτη στάση που τηρεί ο πρωθυπουργός κατόπιν εισηγήσεων των πολύ στενών συνεργατών του, βλάπτει την παράταξη και την απομακρύνει από την κοινωνία.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι από το ρεπορτάζ μας δεν προκύπτει ότι αναπτύσσεται στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κάποια ομάδα που επιθυμεί να βλάψει την κυβέρνηση και την παράταξη.
Το αντίθετο μάλιστα, οι δυσαρεστημένοι βουλευτές, απλά θέλουν να εισακούγονται οι προτάσεις τους από το Μαξίμου, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να ξαναγίνει το μεγάλο κόμμα του μεσαίου χώρου, με κοινωνικές ευαισθησίες και ξεκάθαρη πολιτική στόχευση.
Στο στόχαστρο των βουλευτών, πάντως, δεν έχει μπει τόσο ο ίδιος πρωθυπουργός, όσο στενοί του συνεργάτες, που πολλάκις –κατά την άποψη πρωτοκλασάτου στελέχους και πρώην υπουργού επί κυβερνήσεως Καραμανλή- τον παραπληροφορούν και τον οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις.
«Υπάρχει μια ομάδα στο Μαξίμου που λειτουργεί με όρους Πολιτικής Άνοιξης. Τα αποτελέσματα από το γεγονός αυτό είναι ήδη αρνητικά.
Η υπόθεση Μπαλτάκου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο πρωθυπουργός σίγουρα είναι επιφορτισμένος με τεράστιες ευθύνες και τεράστιο όγκο δουλειάς, αλλά θα πρέπει να δει έστω και τώρα το θέμα των συνεργατών του», είπε στο tribune ο πρώην υπουργός.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι κανένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δεν αντιμάχεται την παράταξη ή τον πρόεδρο της. Το αντίθετο μάλιστα, όλοι επιθυμούν την επιτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και γι αυτό επιζητούν διορθωτικές κινήσεις, έστω και αν αυτές επιφέρουν συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος, προϊδεάζοντας έτσι για τις πιέσεις που θα ασκηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.