Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Πρεσβεία Μόσχα, Μαρία Ζαχάροβα, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ρωσία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Εξηγήσεις από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα για τη φερόμενη άρνηση χορήγησης βίζας σε Ρώσους κληρικούς ζητά το Κρεμλίνο, όπως ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
«Ζητάμε από την ελληνική πρεσβεία να σχολιάσει την κατάσταση και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύδει την πληροφορία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Ρωσίδα αξιωματούχος.
Ξεκαθάρισε δε, ότι εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες των Ρώσων κληρικών, τότε πρόκειται για μία «απαράδεκτη ενέργεια».
«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες.
»Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στην έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεχτη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις Μόσχας και Αθήνας βρίσκονται σε τεταμένο κλίμα, ιδίως μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη δύο διπλωματών της Μόσχας.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε καταγγείλει την απόπειρα δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων και την προσπάθεια εμπλοκής στα εσωτερικά της χώρας, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Τη Δευτέρα, από την πλευρά της, η Μόσχα προχώρησε στην επιβολή αντιμέτρων εις βάρος της Αθήνας, τα οποία ανακοινώθηκαν στον Έλληνα πρέσβη της ρωσικής πρωτεύουσας.
To TRIBUNE υπενθυμίζει ότι διαχρονικά η Ρωσία χρησιμοποιούσε «κληρικούς» της ως πράκτορες.
Μετά την αναγνώριση του νέου ελληνικού κράτους (1830) η Ρωσία έστελνε στην Ελλάδα καλόγερους και παπάδες που υποκινούσαν ταραχές με στόχο να υπονομεύσουν τη δυτική κατεύθυνση της χώρας.
Προφανώς και οι Ρώσοι κάποια «κουτσουκέλα» πάλι έκαναν, ή κάποια νέα προβοκάτσια «σκυθικής» ευφυίας απεργάζονται, ρωτώντας τώρα -δήθεν μην γνωρίζοντας- εάν παπάδες τους έφαγαν «πόρτα».
Σε κάθε περίπτωση η αμηχανία και ο χοντροκομμένος τρόπος που οι Ρώσοι προσπαθούν να χειριστούν το «θέμα Ελλάδα» θυμίζει όταν πήγαν να καταλάβουν το 860 την Κωνσταντινούπολη με μονόξυλα και τους έκαψαν ζωντανούς οι Βυζαντινοί με το υγρό πυρ.