Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέλος το «made in Macedonia» για τα προϊόντα της πΓΔΜ – Τι απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς

Τέλος το «made in Macedonia» για τα προϊόντα της πΓΔΜ – Τι απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Παύουν να φέρουν την ονομασία «made in Macedonia» που είχαν στις ετικέτες τους το κρασί και κάθε άλλο προϊόν της γειτονικής χώρας, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η «συμφωνία των Πρεσπών», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν στη Βουλή.

Πολύ περισσότερο, στην ίδια συμφωνία προβλέπεται ρητά η εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων. Κάτι που διασφαλίζει την προστασία των ελληνικών προϊόντων από κάθε λογής παραβιάσεις των κοινοτικών κανονισμών.

Ειδικότερα, σε έγγραφη απάντηση που έδωσε ο κ.Κοτζιάς, στις 2 Ιουλίου 2018, στους βορειοελλαδίτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Θεόδωρο Καράογλου και Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς και στον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων, κ. Αριστείδη Φωκά, αφού υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δούμε χωρίς παρωπίδες τι ισχύει σήμερα», απαντώντας στην «ρητορική που αφορά την αρνητική κριτική σε βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει ως προς τις εμπορικές επωνυμίες και τα εμπορικά σήματα:

«Εως τώρα, το σύνολο των οίνων της πΓΔΜ φέρει την ένδειξη «Republic of Macedonia» ως προς τον τόπο προέλευσης. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών, όσα προϊόντα φέρουν σήμερα την ένδειξη «made in / produced in / product of Macedonia», θα πρέπει, βάσει της συμφωνίας, υποχρεωτικά να μετατραπούν σε «made in / produced in / product of North Macedonia», καθιστώντας έτσι προς όλους απόλυτη τη διάκριση του τόπου προέλευσης των προϊόντων αυτής και της Μακεδονίας μας».

Και προσθέτει: «Τα οφέλη στο εμπορικό πεδίο καθίστανται συνεπώς προφανή σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, ιδιαίτερα στον οινοπαραγωγικό τομέα».

Αυστηροί κοινοτικοί κανόνες

Πολύ περισσότερο, συμπληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών, «στη συμφωνία υπάρχουν σαφείς διατάξεις περί -ευνοϊκών για τη χώρα μας- προβλέψεων της ΕΕ στο θέμα των εμπορικών επωνυμιών και σημάτων». Ειδικότερα, αναφέρεται στην απάντηση:

-Θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ διεθνής ομάδα ειδικών για την υλοποίηση των διευθετήσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο χωρών στα συγκεκριμένα θέματα.

-Ορίζεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από τα δυο μέρη θα γίνεται σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο. Βάσει των κανονισμών της ΕΕ, η προστασία των προϊόντων είναι απόλυτη εντός της ΕΕ.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει επίσης ότι, «σύμφωνα με τον κανονισμό 1234/2007, όπως αντικαταστάθηκε με τον κανονισμό 1308/2013, η γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» έχει κατοχυρωθεί προς αποκλειστική χρήση από τους Έλληνες παραγωγούς οίνου της Μακεδονίας και έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό μητρώο οίνων E-Bacchus».

Προστασία ελληνικών προϊόντων

Οσον αφορά περιπτώσεις παραβιάσεων, ο ίδιος αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των ελληνικών προϊόντων. «Όταν διαπιστώθηκε το 2011 –εξηγεί- η κυκλοφορία οίνου προέλευσης πΓΔΜ με την ονομασία «μακεδονικός» στη γερμανική αγορά, το υπουργείο προέβη στις απαραίτητες ενέργειες τόσο σε διμερές όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) και την Ενωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, ώστε άμεσα ο Γερμανικός Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος οίνου και Οινοπνευματωδών γνωστοποίησε στα μέλη του ότι η ένδειξη «μακεδονικός οίνος» δεν είναι αποδεκτή για οίνους που δεν προέρχονται από την Ελλάδα. Παράλληλα, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων που πουλούσε τους οίνους με την επίμαχη ονομασία από την πΓΔΜ αποφάσισε την διακοπή της πώλησής τους».

Να σημειωθεί, τονίζει ο κ.Κοτζιάς, ότι πρόσφατα «το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Αρχές του εξωτερικού για τη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας της επιτόπιας αγοράς κυρίως στις χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελβετία και την Αυστραλία, για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης κατοχυρωμένων ελληνικών οινικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ)».

Είχε προηγηθεί στις 13 Ιουνίου 2018, «ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, ο οποίος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του ΥΠΑΑΤ για την παράνομη χρήση των οινικών ΠΓΕ «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο», επί των ετικετών οίνων που παράγονται ή εμπορεύονται στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά από επιχειρήσεις της πΓΔΜ, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Πολωνίας».

Η διεθνής ομάδα ειδικών

Η σύσταση της ομάδας των ειδικών, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει εντός του 2019.

Αυτή θα λειτουργήσει το πλαίσιο της ΕΕ, με την κατάλληλη συνεισφορά του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (ΔΟΤ).

Εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών. Ηδη, εξηγεί ο κ.Κοτζιάς, «στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε εξέλιξη προεργασία για τον συντονισμό σε ανώτατο υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδα, όλων των συναρμοδίων υπουργείων και φορέων, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα από ελληνικής πλευράς το έργο όσων θα μετάσχουν στις εργασίες της διεθνούς διαπραγματευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων».

Ετικέτα σε ρούχο, το οποίο μάλιστα πωλούνταν στη Θεσσαλονίκη, με ετικέτα made in Madedonia.

Αποστολή της θα είναι «η υποστήριξη και ενθάρρυνση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο πλευρών, προκειμένου να θεσμοθετηθεί ένας ειλικρινής, δομημένος και με καλή πίστη διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τα εμπορικά ονόματα, τα εμπορικά σήματα και brand names (εταιρικές ονομασίες)».

Όλα τα παραπάνω, καταλήγει ο κ.Κοτζιάς, αφορούν το «γενικό πολιτικό – διπλωματικό χειρισμό των θεμάτων από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στις ΠΟΠ – ΠΓΕ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης) ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλαλούμ στο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Ο Κοτζιάς για τη διαγραφή Σαμαρά: «Σχεδιασμοί» στα ελληνοτουρκικά «που δεν προδικάζουν κάτι θετικό για την Πατρίδα»

Παραίτηση Κούνδουρου από Γεν. Διευθ. του ΥΠΕΞ – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει «μυστική διπλωματία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...