Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς από Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών: Να δείξουμε το πνεύμα και τη σημασία των πολιτισμών μας

Κοτζιάς από Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών: Να δείξουμε το πνεύμα και τη σημασία των πολιτισμών μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να συνεργαστούμε για να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο το πνεύμα και την σημασία των πολιτισμών μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το πέρας των εργασιών της 2ης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λα Παζ.

Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι ο αρχαίος πολιτισμός είναι ακόμα ζωντανός μέσα στον χρόνο, είναι ζωντανός ως έξυπνη δύναμη και έχει γίνει πλέον και ένας μεγάλος οικονομικός παράγων αποσαφηνίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών «είναι προς όφελος των λαών μας, αλλά και προς όφελος του κόσμου».

«Αν και η Βολιβία είναι τόσο μακριά από την Ελλάδα, οι ψυχές και οι καρδιές μας είναι πολύ κοντά. Αγαπάμε πολύ τη Βολιβία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και κάνοντας αναφορά «στο τραγούδι που λέει ότι η καρδιά μας ανήκει επίσης στην Κίνα», επισήμανε: «Είμαστε τρεις χώρες, τρεις λαοί, τρεις πολιτισμοί».

«Η Κίνα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι ο ιδρυτής του σύγχρονου κράτους. Μετά το τέλος των πολέμων των έξι κρατών, δημιούργησαν τη μεγάλη Κίνα, το σύγχρονο κράτος, πριν από 2500 χρόνια.

»Εμείς είμαστε οι ιδρυτές της Δημοκρατίας, ίσως αυτός να είναι ο λόγος για όλα τα προβλήματα σήμερα» είπε χαριτολογώντας και συμπλήρωσε ότι «η Βολιβία είναι το πνεύμα όλων μας».

«Είμαστε τρεις χώρες πολύ περήφανες για την ιστορία μας, αλλά δεν είμαστε “φυλακισμένοι” της ιστορίας» ανέφερε στη συνέχεια και επισημαίνοντας ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, όχι φυλακή», ανέδειξε την μεγάλη σημασία συνεργασίας με όχημα τον Πολιτισμό.

Παράλληλα εξήγησε ότι οι συμμετέχουσες χώρες στο Φόρουμ, έχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ τους, αλλά και με τον κόσμο γενικότερα.

«Αν κοιτάξετε τι έφεραν οι επιστήμες της Κίνας, της Ελλάδας, της Βολιβίας και των άλλων χωρών, όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια, στην ανθρωπότητα, αυτός είναι ασφαλώς ένας λόγος για να είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αλλά δεν τρεφόμαστε από την ιστορία, επομένως πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, να συνεργαζόμαστε και να μαθαίνουμε μαζί».

Τέλος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τη βολιβιανή κυβέρνηση και τον ομόλογό του για τη φιλοξενία και «για το θάρρος σας να παλέψετε μαζί μας», ενώ εξέφρασε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κίνα με την οποία ιδρύθηκε από κοινού αυτό το Φόρουμ.

«Έχουμε μία μακρά, παράλληλη ιστορία. Έχουμε μια μακρά ιστορία, και οι δύο, αλλά σε αντίθεση με εμάς, η Κίνα είναι η «μεγάλη» χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διαπίστωσή του για τους Βολιβιανούς, «ανθρώπους υπέροχους, χαμογελαστούς και εξαιρετικά ευγενικούς», όπως τους χαρακτήρισε.

Η Διακήρυξη του Φόρουμ

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η Διακήρυξη που υπογράφηκε από τις συμμετέχουσες χώρες σε συνέχεια της Διακήρυξης της Αθήνας, του Ιδρυτικού Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου του 2017, η οποία επιβεβαιώνει και διευρύνει τους στόχους του με τη σαφή εντολή για τη δημιουργία μίας μόνιμης πλατφόρμας διαλόγου και πολιτιστικής συνεργασίας που θα εστιάζει στην αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων.

Στόχοι που θα εστιάζονται αφενός στην προώθηση της ιστορικής έρευνας με ιδιαίτερη έμφαση στην αξία και τη συμβολή μεγάλων αρχαίων πολιτισμών στην πορεία της ανθρωπότητας, με σκοπό την αποκατάσταση της κατάλληλης θέσης τους στις κυρίαρχες αφηγήσεις και αφετέρου στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης του 1970 για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών.

Παράλληλα τονίζεται ως βασικός στόχος και η προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους, καθώς και η στήριξη των χωρών που διαπραγματεύονται το νόμιμο δικαίωμα επιστροφής ή αποκατάστασης των πολιτιστικών τους αγαθών.

Τέλος ιδιαίτερη σημασία, μεταξύ άλλων, δίνεται στο διάλογο και τις διαβουλεύσεις των μελών του Φόρουμ με σκοπό την επίτευξη συντονισμένων θέσεων όπου κρίνεται σκόπιμο, σε θέματα μείζονος σημασίας σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλαλούμ στο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Ο Κοτζιάς για τη διαγραφή Σαμαρά: «Σχεδιασμοί» στα ελληνοτουρκικά «που δεν προδικάζουν κάτι θετικό για την Πατρίδα»

Παραίτηση Κούνδουρου από Γεν. Διευθ. του ΥΠΕΞ – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει «μυστική διπλωματία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...