Απορρίπτει ευθέως τον χαρακτηρισμό “ακροδεξιός” για τον προσωπικό του φίλο από τη νεολαία του ΕΛΚ και νυν Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο κ. Κυρανάκης σημείωσε πως “δεν είναι ακροδεξιός ο κ. Κουρτς είναι κεντροδεξιός»
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μοσκοβισί πως “δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο” και στο “παράθυρο” που άφησε για ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων το 2019, ο κ. Κυρανάκης εκτίμησε πως “έχει ιδιοτέλεια ο κ. Μοσκοβισί”, χαρακτηρίζοντάς τον “πονηρό” και τονίζοντας πως είναι «ντροπή του που λέει τέτοια πράγματα».
Υπενθυμίζεται ότι έχοντας υιοθετήσει μία ακραία νεοφιλελεύθερη και παράλληλα αντιμεταναστευτική γραμμή ο “κεντροδεξιός” κ. Κουρτς πριν από λίγες μόλις μέρες ζήτησε “άξονα” της Βιέννης με το Βερολίνο και τη Ρώμη, προκαλώντας ανατριχίλα σε ολόκληρη την Ευρώπη για την επιτηδευμένη χρήση του ίδιου όρου που χρησιμοποιούσε το 1940 ο Αδόλφος Χίτλερ.
Πέραν τούτου, ο κ. Κουρτς αύριο εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή την κατάργηση του 8ώρου και την υιοθέτηση του 12ωρου για τους εργαζομένους στην Αυστρία, μέτρο εξόχως “κεντροδεξιό”.
Κορυφή του παγόβουνου των “κεντροδεξιών” πολιτικών καταβολών του κ. Κουρτς ήταν η στάση που τήρησε στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπου έχοντας στο πλευρό του τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας ήρθε σε πρωτοφανή μετωπική σύγκρουση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό με βαρύτατες εκφράσεις.
«Σε λίγο θα μας πεις να τους κυνηγάμε στην έρημο»
Το πρώτο θερμό επεισόδιο έλαβε χώρα με τον προσωπικό φίλο του κ. Κυρανάκη και Μητσοτάκη, Σεμπάστιαν Κουρτς, Καγκελάριο της Αυστρίας και οσονούπω επικεφαλής της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, ο ομόσταυλος της ΝΔ στο Λαϊκό Κόμμα αυστριακός Καγκελάριος, με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα του, προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα ως προς την συμφωνημένη εδώ και καιρό αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αρνούμενος πεισματικά να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου.
Η τοποθέτηση αυτή που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα ελληνικά -και όχι μόνο- συμφέροντα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, που φέρεται να απάντησε σε έντονο ύφος πως «Είναι εντελώς άλλο να λες ότι δε μπορείς να δεσμευτείς ότι θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και άλλο να μας λες ξεκάθαρα ότι επειδή εσύ διαφωνείς επί της ουσίας, δεν έχεις καμιά πρόθεση να ολοκληρώσεις κάτι που έχουμε ήδη αποφασίσει».
Η παραπάνω στιγμή έντασης, δεν είναι ήταν και η μοναδική ανάμεσα στους δύο ηγέτες εκείνο το ηλεκτρισμένο βράδυ.
Η προσπάθεια του Κουρτς να προωθήσει ακραία σχέδια για την μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, στηρίζοντας την δημιουργία κλειστών στρατοπέδων για πρόσφυγες και μετανάστες στην Αφρική καθώς και την ουσιαστική κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί ξανά με σκληρό και σκωπτικό λόγο προς τον αυστριακό Καγκελάριο.
«Τι είναι αυτά που λέτε; Σε λίγο θα μας πείτε να στείλει η Ευρώπη στρατό στην έρημο και να κυνηγάει τους ανθρώπους», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.