Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Κοτζιάς έκανε πλήρη ενημέρωση για την εξωτερική μας πολιτική – Διαβάστε για να γνωρίζετε

Ο Νίκος Κοτζιάς έκανε πλήρη ενημέρωση για την εξωτερική μας πολιτική – Διαβάστε για να γνωρίζετε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε μετά το πέρας της Τρίτης Συνόδου της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στη φετινή διάσκεψη συμμετείχαν σχεδόν το σύνολο των αραβικών κρατών και της Βαλκανικής, 26 χώρες, αφού από την πρώτη Σύνοδο στο Νησί των Ιπποτών ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε εξηγήσει ότι η Ρόδος θα ήταν το σημείο συνάντησης του «ενιαίου χώρου» της Βαλκανικής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το δόγμα του «ενιαίου χώρου» επανέλαβε και αυτή τη φορά ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας για μια περιοχή με «ιστορική και γεωγραφική συνέχεια», προσθέτοντας ότι η Σύνοδος της Ρόδου είναι «ένα φόρουμ με αρχές, που προάγει τις διπλωματικές σχέσεις και τη διπλωματία, καθώς και το διάλογο».

«Η αρχή που μας διέπει συνολικά και υπογραμμίστηκε πάρα πολλές φορές χθες», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, «είναι ότι πρέπει να έχουμε εμείς την «ιδιοκτησία» και την ευθύνη για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

«Νομίζω ότι η Ρόδος είναι ένα καλό μέρος και τοπίο για να κάνει κανείς εξωτερική πολιτική.

»Θυμόσαστε πριν τρία χρόνια ξεκινήσαμε με το «πνεύμα της Ρόδου», όπως το λέμε σήμερα, συμμετέχοντες και αντιπροσωπείες, φτάσαμε πέρσι στους 20 και φέτος είμαστε στους 26.

»Έχουμε τη συμμετοχή όλων των αραβικών κρατών. Μόνο Τυνησία και Μπαχρέιν δεν έχουν έρθει ακόμα. Άρα, αριθμητικά, έχουμε εξαντλήσει τους αριθμούς.

»Ήρθε και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που είναι ουσιαστικά ο συντονιστής και ο επικεφαλής των έξι κρατών του Κόλπου και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου που είναι ο εκπρόσωπος όλων των Αράβων.

»Το χαρακτηριστικό που προσπαθούμε και επιδιώκουμε στη Διάσκεψη της Ρόδου παραμένει πάντα το ίδιο, η θετική ατζέντα, πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και όχι τη γκρίνια μας.

»Πώς θα αναπτύξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όπου η έννοια της ασφάλειας είναι πιο πολύ συνδεδεμένη με την ήπια ισχύ, την ασφάλεια την οικονομική, του πολιτισμού, των μεταφορών και όχι με την σκληρή ισχύ.

»Και στη βάση ότι αποτελεί μια ιστορική συνέχεια και γεωγραφική συνέχεια η περιοχή μας.

»Διηγήθηκα στους συναδέλφους μου πώς δυνάμωσε η ιδέα γι’ αυτή τη συνεργασία, όταν στο καινούργιο μουσείο του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία είδα εκθέματα 5.000 και 6.000 ετών προερχόμενα από την Ελλάδα, που ήταν η απόδειξη των μεγάλων εμπορικών και μεταφορικών σχέσεων που υπήρχαν ανάμεσα στις χώρες που αποτελούν σήμερα τον Κόλπο, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία – Βαβυλωνία, με τον ελλαδικό και τον υπόλοιπο χώρο της περιοχής.

»Τί σκοπεύουμε να κάνουμε; Φέτος κάναμε μια προετοιμασία με ένα κείμενο που μελετήθηκε τους τελευταίους μήνες από όλες τις πλευρές και θέλουμε να θεσμοποιήσουμε παραπέρα αυτή τη συνάντηση της Ρόδου.

»Όχι, δεν είμαστε δογματικοί, αλλά μαθαίνουμε από τη μορφή που είχε η ΔΑΣΕ μετά το Ελσίνκι ή ο ΟΑΣΕ σήμερα.

»Δηλαδή μια δομή, ένα φόρουμ με αρχές, που προάγει τις διπλωματικές σχέσεις και τη διπλωματία, καθώς και το διάλογο.

»Φέτος πήραμε, επίσης, μια σειρά από πρωτοβουλίες.

»Οι πιο σημαντικές -σημαντικές πρωτοβουλίες εννοώ και νέες- ήταν αυτό που κάναμε προχθές, όπου ήταν η συνάντηση νέων διπλωματών από όλα τα κράτη μας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας, αλλά και των διπλωματικών Αρχών.

»Επίσης, σήμερα, όπου κάναμε μια πρώτη συζήτηση για τη συνεργασία των Αρχών μας που ασχολούνται με τη δορυφορική τεχνολογία και την αξιοποίησή της, επίσης με την ψηφιακή τεχνολογία.

»Συμφωνήσαμε να διαμορφώσουμε ένα σημείο επαφής, ένα δίκτυο σημείων επαφής από όλες τις χώρες, να υπάρξει μια πρωτοβουλία από κράτη, όπως είναι το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ που διαθέτουν δικές τους δορυφορικές Αρχές, και επίσης για συνεργασία στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και συνεργασίας μας.

»Η αρχή που μας διέπει συνολικά και υπογραμμίστηκε πάρα πολλές φορές χθες, είναι ότι πρέπει να έχουμε εμείς την «ιδιοκτησία» και την ευθύνη για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας.

»Ότι πάρα πολλές δυνάμεις εισέρχονται έξω από την περιοχή μας με τη διάθεση να καθορίζουν τρόπους λύσης των προβλημάτων σε εισαγωγικά, γιατί συχνά δημιουργούν προβλήματα.

»Δεν είναι τρόπος λύσης. Και όπως λέω κατά κανόνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα ευρωπαϊκά πλαίσια, η δυσκολία με την περιοχή μας είναι ότι οι τρίτες δυνάμεις δημιουργούν προβλήματα που τα πληρώνουμε εμείς και όχι εκείνοι.

»Το πιο χαρακτηριστικό είναι ποιές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Λιβύη και οδήγησαν στην αστάθεια της περιοχής της, ποιές δυνάμεις πρωτο-βομβάρδισαν στη Συρία, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα πληρώνουν οι λαοί αυτών των χωρών και τα κράτη πρώτης εισόδου προσφύγων και μετανάστευσης.

»Συμφωνήσαμε για κοινές δράσεις και είπαμε και για την ημερήσια διάταξη του χρόνου πάλι τον Ιούνιο που θα είμαστε εδώ στη Ρόδο.

»Το θέμα μας θα είναι η θεσμική αποκρυστάλλωση της Ρόδου.

»Το θέμα της μετανάστευσης καθότι σε αυτό το σύστημα των χωρών συμμετέχουν και οι χώρες από όπου προέρχεται μεγάλο τμήμα των μεταναστών και οι χώρες που είναι χώρες υποδοχής της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

»Και, επίσης, το τρίτο θέμα μας, σε μια ξεχωριστή μέρα, θα είναι η ψηφιακή τεχνολογία και η προσπάθειά μας να φτιάξουμε ορισμένες κοινές υποδομές που να δώσουν μια δυνατότητα αυτονομίας στις χώρες που συμμετέχουν εδώ. Θα διερευνήσουμε ακόμη και τις δυνατότητες να φτιαχτεί ένα ταμείο στήριξης της ψηφιακής δορυφορικής συνεργασίας μας.

»Αυτά αρχικά ως μια εικόνα για να ξεκινήσουμε. Επίσης έχω πει ότι μπορείτε να με ρωτήσετε για τη Συνδιάσκεψη της Ρόδου, αλλά μπορείτε να με ρωτήσετε και για τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθότι σπανίως δίνω συνεντεύξεις και αν και έδωσα τρεις τελευταία λόγω των σκληρών θεμάτων που μας απασχολούσαν.

»Είμαι ανοιχτός. Μην έχετε καμία αναστολή για οποιαδήποτε ερώτηση και πέρα από τη Ρόδο».

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ. Η πρώτη προφανής ερώτηση είναι μια δική σας αποτίμηση για το πώς υποδέχτηκαν και αν καλύφθηκαν ουσιαστικά τα εννέα σημεία, οι εννέα πυλώνες κατά κάποιο τρόπο της εμπέδωσης αυτής της Διάσκεψης από τους άλλους συμμετέχοντες. Αλλά, είχατε και κάποιες διμερείς επαφές στο περιθώριο αυτής της Διάσκεψης, αν αυτές πήγαν το ίδιο ή εξίσου καλά με τα αποτελέσματα της τωρινής Διάσκεψης.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχα διμερείς συναντήσεις, έχω και μια το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης.

Προετοιμάζουμε μια τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και μετά σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Οι διμερείς πήγαν καλά.

Επειδή έγινε πολύ συζήτηση για τη συνάντηση που είχαμε με τον Αλβανό ομόλογό μου, πρέπει να σας πω ότι δεν μας απασχόλησε η μεταξύ μας συμφωνία όπως διαχέεται στην ειδησεογραφία.

Μας απασχόλησε περισσότερο πώς θα στηρίξουμε τις αλβανικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχουν σειρά αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με τη «Βόρειο Μακεδονία» και με την Αλβανία.

Και αυτό αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, απόδειξη πόσο έξω πέφτουν όλοι αυτοί οι κακοπροαίρετοι σχολιαστές -ή μη γνώστες, δεν είναι όλοι ίδιοι-, οι οποίοι πιστεύουν ότι έγινε κάποια ‘τράμπα’ ανάμεσα στα οικονομικά μας της Ευρώπης και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό μάλλον δείχνει άγνοια του τι συμβαίνει, διότι θα ξέρατε ότι υπάρχει μια επιστολή Δανίας – Λουξεμβούργου – Γερμανίας – Γαλλίας – Ολλανδίας που έθεταν πρόβλημα για την ένταξη αυτών των κρατών και της «Βόρειας Μακεδονίας», να ανοίξει, να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ορισμένες από αυτές έχουν πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια χώρες που δεν έχουν και μεγάλη διάθεση να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση με αυτές τις χώρες, δεν θα μας κάνουν εμάς χατίρια για να τους στηρίξουμε σε αυτή την πορεία.

Δηλαδή, μάλλον άγνοια του τι συμβαίνει στον κόσμο και στην Ευρώπη δείχνει αυτό.

Πρέπει να σας ενημερώσω ότι ενδιάμεσα, οι τρεις από τις πέντε χώρες, δηλαδή το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία αποχώρησαν από αυτή την ομάδα, δεν έχουν πια σκληρές αντιρρήσεις, μένει όμως η Ολλανδία και η Γαλλία και ασφαλώς μας απασχόλησαν.

Πρέπει να ξέρετε ότι τη Δευτέρα το πρωί στο Λουξεμβούργο έχουμε πρωινό, το λεγόμενο πρωινό -εννοώ ότι έχει μια θεσμική υπόσταση- για την Αλβανία με τα άλλα κράτη-μέλη που συζητάμε ανοιχτά και ανεπίσημα για το πώς βλέπουμε την πορεία των ευρωπαϊκών σχέσεων με την Αλβανία και υποστηρικτικά.

Θα έλεγα εκεί, από τις χώρες που είχαν αρχικά αντιρρήσεις, συμμετέχουν όλες, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο.

Από αυτούς που είχαν αρχικά αντιρρήσεις είναι ο κ. Μας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που δήλωσε χτες το βράδυ ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος αυτοπροσώπως τη Δευτέρα.

Άρα, αυτό το μέτωπο των πέντε κρατών δεν κρατιέται. Μένουν δύο. Αυτά είναι που κουβεντιάσαμε σε αυτές τις διμερείς.

Στις υπόλοιπες διμερείς κουβεντιάσαμε για κοινές δράσεις και κοινά σχέδια που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στα αραβικά κράτη, όπως θα κάνουμε με την Παλαιστίνη.

Όσον αφορά στις προτάσεις μας, πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα και το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει μεγάλο κύρος και στα Υπουργεία Εξωτερικών της βόρειας περιοχής μας και στα Υπουργεία Εξωτερικών της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Κόλπου, γιατί είναι οι αραβικές χώρες από αυτά τα τρία μέρη και έχω την αίσθηση ότι έγιναν ασμένως δεκτές όλες οι προτάσεις μας.

Στο κοινό ανακοινωθέν υπήρχαν κάποιες σκέψεις, θα συμπεριλάβουμε τις σκέψεις τους, θα τα δώσει η Προεδρεία σε ανακοίνωση κάποια στιγμή την επόμενη ώρα, φαντάζομαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μια και είστε στη Ρόδο, την Κυριακή έχουμε εκλογές στην Τουρκία. Θα ήθελα να μας πείτε ποιά είναι η εκτίμηση η δική σας για το ποια θα είναι η συνέχεια η πολιτική που θα έχουμε μετά τις εκλογές στη γείτονα χώρα. Μέχρι τώρα έχουμε μια σωρεία πιέσεων, παραβιάσεων στο Αιγαίο και όχι μόνο, εκτιμάτε ότι θα έχουμε συνέχεια σε αυτή την πολιτική; Θα έχουμε κάποια ύφεση; Ποιά είναι η εκτίμηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω –και το λέω ανθρώπινα εγώ, για εμένα- ότι δεν έχω ούτε την ελπίδα ότι αν έρθει η αντιπολίτευση θα αλλάξουν τα πράγματα.

Συνήθως άμα έχεις δυσκολίες με μια Κυβέρνηση, λες «άντε να έρθει η αντιπολίτευση να ξεπεραστούν».

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τουλάχιστον ως αντιπολίτευση, θα έλεγα ότι τείνουν να είναι και χειρότερα από ό,τι ο κ. Ερντογάν.

Όσον αφορά τον κ. Ερντογάν, νομίζω ότι η συμπεριφορά του είναι στρατηγική, αυτή η νευρικότητα που δείχνει και ο αναθεωρητισμός.

Το μεγάλο ερώτημα είναι μετά από τις εκλογές αν θα είναι πιο ανεβασμένοι ή πιο ‘ευγενείς’ οι τόνοι, ας το πω έτσι.

Αυτό συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα,

θα συνδεθεί με τον τρόπο και τον βαθμό που θα νικήσει ο κ. Ερντογάν, τόσο στην υποψηφιότητά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο κι αν θα έχει μαζί του το Κοινοβούλιο.

Διότι, εάν δεν έχει μαζί του το Κοινοβούλιο, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός τόνων, προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Δεν θέλω να πω παραπέρα, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Έχουμε συζητήσει με όλους τους διεθνείς παράγοντες που ασχολούνται με την Τουρκία, έχουμε ανταλλάξει απόψεις, είναι πολύ ψύχραιμη η ανάλυσή μας και μας ακούν με μεγάλη προσοχή γιατί βλέπουν πόσο υπεύθυνα και μακρόπνοα κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μετά την υπογραφή της συμφωνίας από εσάς και από τον ομόλογό σας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή Βόρεια Μακεδονία, τον κ. Ντιμιτρόφ, υπήρξε την προηγούμενη Πέμπτη αν δεν κάνω λάθος μια επιστολή που στείλατε στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και αναμένεται να στείλετε επιστολές τώρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή τις έχετε στείλει ήδη; Σας ευχαριστώ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Την επιστολή την έστειλα την προηγούμενη Παρασκευή, μια εβδομάδα πίσω.

Και γι’ αυτό την κατέθεσα το Σάββατο και στη Βουλή.

Η πρώτη μου επιστολή, δεν ήταν επιστολή που ήμουν δεσμευμένος από τη συμφωνία με την πΓΔΜ, τη «Βόρεια Μακεδονία» όπως τη λέμε τώρα, να κάνω, αλλά ήταν μια επιστολή που γνώριζαν ότι θα γίνει, που θέτει τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη η πρόσκληση που θα γίνει.

Και οι προϋποθέσεις είναι οι προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία:

Πρώτον, ότι θα υπάρξει θετική ψηφοφορία στη Βουλή της «Βόρειας Μακεδονίας», πράγμα που υπήρξε.

Δεύτερον, ότι εφόσον έχει επιλέξει η ίδια αυτή η χώρα, διότι εμείς δεν της το ζητήσαμε, θα πρέπει να είναι θετικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τρίτον, θα πρέπει να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές στο Προοίμιο, στο Άρθρο 3 και στο Άρθρο 49, καθώς και η διάχυση του κυρίου ονόματος σε όλο το Σύνταγμα, αν θυμάμαι καλά είναι 154 φορές.

Και αφού γίνουν αυτές οι αλλαγές, μετά η Ελλάδα θα προχωρήσει στο να επιβεβαιώσει την πρόσκληση προς την πΓΔΜ, δηλαδή να επικυρώσει την πρόσκληση και να επικυρώσει και την συμφωνία.

Όσον αφορά τις τρεις πράξεις, η πρώτη έγινε: ψηφίστηκε με 69 προς 0 (69 προς 20 τα διαδικαστικά) η ίδια η συμφωνία στη Βουλή της «Βόρειας Μακεδονίας».

Έκαναν, όπως προβλέπει η συμφωνία, ένα γράμμα προς εμένα, ότι έγινε αυτό και πρέπει να προχωρήσω.

Έχουμε ετοιμάσει στο διπλωματικό μου γραφείο από προχθές τις επιστολές, επέλεξα να τις υπογράψω ο ίδιος στις Βρυξέλλες την Κυριακή και να παραδοθούν τη Δευτέρα το πρωί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Είναι επιστολές που λένε ότι μου γνωστοποιήθηκε από την άλλη πλευρά η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή τους και ότι, με βάση τις δεσμεύσεις και τις προϋποθέσεις που έχω θέσει, μπορούν να προχωρήσουν.

Αλλά για να προχωρήσουν θέλει πριν απ’ όλα μια θετική συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων -δηλαδή των Υπουργών Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανάλογα με το ποιος πηγαίνει κάθε φορά- της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκεί υπάρχουν οι δυσκολίες που ανέφερα.

Οι χώρες που -τάχα- μας πίεζαν για να μας σώσουν οικονομικά για να κάνουμε τη συμφωνία, είναι οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις αυτή τη στιγμή να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν θα είναι καλό να γίνει κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε γίνεται αυτό κ. Υπουργέ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τη Δευτέρα έχουμε Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Τρίτη Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Η διεύρυνση που αφορά την πΓΔΜ και την Αλβανία θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Ήταν να είναι στις 9 και μισή, το πήγαν πιο μπροστά στις 9 γιατί φαίνεται ότι θέλουν κι άλλοι Υπουργοί Εξωτερικών να είναι παρόντες.

Συνήθως το 2ο Συμβούλιο, της Τρίτης, γίνεται με τους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην περίπτωσή μας με τον κ. Κατρούγκαλο.

Αλλά επειδή είναι θεμελιακό ζήτημα η απαρχή της διαπραγμάτευσης ή μη, θα είμαι ο ίδιος και γι’ αυτό δεν θα πάω και στην Ισπανία την Τρίτη. Μόλις ενημερώσαμε τους Ισπανούς φίλους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να κάνω μια πρόσθεση σε αυτή την ερώτηση που σας έκανα, το ότι ο Ιβάνοφ δεν πρόκειται να υπογράψει τώρα τη συμφωνία που πέρασε από το Κοινοβούλιο και θα την επιστρέψει πίσω, αυτό δημιουργεί προβλήματα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή της «Βόρειας Μακεδονίας».

Φυσικά, με βάση το Σύνταγμά τους ο Ιβάνοφ πρέπει να το επικυρώσει.

Υποψιάζομαι ότι θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική, όπως έκανε με την αλβανική γλώσσα, που δεν επικύρωσε ούτε τη δεύτερη φορά παρανόμως.

Υποψιάζομαι ότι θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική, να μην φύγει εκτός «Βορείου Μακεδονίας», διότι μόλις φύγει αντικαθιστάται και αναπληρώνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής και κατά συνέπεια μπορεί να το υπογράψει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Φαντάζομαι ότι όλο αυτό το σκηνικό τελειώνει από το δημοψήφισμα.

Αν το δημοψήφισμα έχει -και θα έχει- θετικό αποτέλεσμα, ο Ιβάνοφ έχει τελειώσει με αυτή τη συμπεριφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επανέλθω στην Τουρκία, ήθελα να ρωτήσω ο τρόπος που κινείται στην εξωτερική της πολιτική και ο ρόλος που θέλει να έχει στα Βαλκάνια και στον αραβικό κόσμο απασχόλησε καθόλου τη Διάσκεψη;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, η Τουρκία δεν μας απασχολεί σε αυτή τη Διάσκεψη, δεν είναι και καλεσμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως μέσα από πρωτοβουλίες όπως είναι αυτή της Ρόδου, είναι ένας τρόπος η Ελλάδα να θωρακίσει την εξωτερική της θέση και να δημιουργήσει συμμαχίες, διότι οι προκλήσεις είναι διαρκείς.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ρόδος βοηθά στην ανάπτυξη θετικών συνεργασιών με τον αραβικό κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση και με την παρουσία της Αιγύπτου και της Κύπρου, το θέμα της ΑΟΖ, της Κύπρου και της συνέργειας των τριών χωρών αυτών Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, με αυτά που υπήρξαν, τα προηγούμενα επεισόδια που υπήρξαν με την Τουρκία, συζητήθηκε καθόλου; Ή σε σχέση με την Ιταλία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δε συζητάμε θέματα τέτοιων εντάσεων ανάμεσα σε κράτη, συζητάμε τη συνεργασία μας.

Η Αίγυπτος αναφέρθηκε ιδιαίτερα από τον κ. Παππά, διότι υπάρχει μια συνεργασία για θέματα νέας τεχνολογίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που μαζί με Μαρόκο, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Ιταλία, είναι ο πυρήνας των κρατών που έχουν εμπειρίες στο τρίτο θέμα που κουβεντιάσαμε. Αλλά δεν πάμε σε θέματα ΑΟΖ, δεν ενδιαφέρει αυτό το φόρουμ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Διάσκεψη της Ρόδου δίνει ιδιαίτερη έμφαση και το είπατε πριν από λίγο, στον αραβικό κόσμο. Συζητήθηκαν οι διαφαινόμενες πολύ στενές σχέσεις της χώρας μας, της Ελλάδα με το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δε συζητιέται αυτό, διότι Τουρκία και Ισραήλ είναι δυο χώρες που δεν καλούμε, ακριβώς για να μην εμπλακούμε σε μια συζήτηση που έχει να κάνει με τις διαφορές ημών ή άλλων μ’ αυτές τις δυο χώρες.

Διότι αυτό που έχουμε βάλει ως όρο προς όλους, είναι να συζητάμε θετικά.

Αυτό που συζητήσαμε ήταν σκέψεις και προτάσεις που να βοηθήσουν τη λύση του Παλαιστινιακού και την αναγνώριση δυο κρατών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Συζητήθηκε το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε, να βοηθήσουμε την Ιορδανία και τον Λίβανο που έχουν εκατομμύρια πρόσφυγες και συζητήθηκε εν μέρει το θέμα της Συρίας.

Αυτό που κουβεντιάσαμε και δεν θα το είδατε στην ημερήσια διάταξη, ήταν στο χθεσινό γεύμα, δυο ώρες, τί μπορούμε να κάνουμε εμείς, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είμαστε μέλη αυτού του φόρουμ, προς όφελος των αραβικών κρατών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή έχουμε μονίμως στο μυαλό μας πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την καλύτερη διασύνδεση και την καλύτερη κατανόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, εντάσσεται και ένα σλόγκαν που χρησιμοποιώ συχνά, ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι η συζήτηση για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα προϋποθέτει την επιβίωση της ανθρώπινης ψυχής και ζωής».

Το λέω αυτό διότι, κάνω πάντα μια κριτική παρατήρηση, ότι στη Συρία χάθηκαν 480.000 άνθρωποι, 12 με 14 εκατομμύρια έχασαν το βιός τους και εάν ο πόλεμος γίνεται «για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα», κάθε άλλο παρά βοηθούνται.

Αυτά τα ζητήματα είναι προσανατολισμένα στο πώς θα βοηθήσουμε να γίνουν πιο κατανοητές οι ανάγκες του αραβικού κόσμου στην Ευρώπη, πώς ν’ αναπτύξουμε τη δική μας συνεργασία, των συμμετεχόντων Ευρωπαίων με τον αραβικό κόσμο, και πώς θα συμβάλλουμε στη λύση των προβλημάτων της περιοχής με θετική ατζέντα.

Τ’ άλλα, ξέρετε, υπάρχουν τόσα πολλά fora που συζητάνε για τις συγκρούσεις ας πούμε Ισραήλ – Παλαιστίνης, για θέματα ΑΟΖ και δε θα χρειαζόταν ένα ακόμα.

Αυτό που κάνει χρήσιμη τη Ρόδο είναι ο θετικός προσανατολισμός, να φτιάξουμε νέες θεσμικές υποστάσεις και να κάνουμε μια θετική συνεργασία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη Τύπου:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μαρξ και Διπλωματία – Καρλ Μαρξ: Θεωρία και Πρακτική Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

Βαρύ πένθος στη Ρόδο: Πέθανε σε νοσοκομείο των Αθηνών 35χρονη έγκυος – Στην εντατική νοσηλεύεται το μωράκι της

Ο Μητσοτάκης της «πολιτικής ορθότητας» ψάχνει εναγωνίως επαφή με τον Τραμπ

Ο Φιντάν ήρθε να «αρπάξει» μειονότητα και θάλασσες – Ο Γεραπετρίτης είχε έγνοια τα… «ήρεμα νερά»

Ανδρουλάκης: ΔΕΝ υπάρχει σύγκλιση με την Τουρκία όσο επιμένει στη διχοτόμηση της Κύπρου και στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...