Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ασφάλεια στη Μεσόγειο στο επίκεντρο της Διάσκεψης της Ρόδου – Τι θα συζητηθεί

Η ασφάλεια στη Μεσόγειο στο επίκεντρο της Διάσκεψης της Ρόδου – Τι θα συζητηθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μία σημαντική πρωτοβουλία, η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που αναδεικνύει την Ελλάδα ως σημαντικό παράγοντα πολιτικής δράσης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, πραγματοποιείται, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στη Ρόδο σήμερα και αύριο (21 και 22 Ιουνίου).

Συνολικά 25 αντιπροσωπείες από κράτη της Νοτιοανατολικής/Ανατολικής Ευρώπης, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, Οργανισμοί συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητές από χώρες εκτός της περιοχής, όπως το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία, θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διάσκεψης, σε μία περίοδο που οι προκλήσεις στην περιοχή είναι αυξημένες, αλλά και που ταυτόχρονα οι προοπτικές για συνεργασία και κοινή ανάπτυξη επίσης βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι κοινές προκλήσεις στην περιοχή θα αντιμετωπισθούν την πρώτη ημέρα της διάσκεψης με την αντίστοιχη θεματική ενότητα περί των κοινών προκλήσεων στην περιοχή (“Common challenges in our region”).

Η σύρραξη στη Συρία, με τη συνεπακόλουθη έκρηξη στο μεταναστευτικό, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτεί η πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στον ευαίσθητο τούτο χώρο και οι προοπτικές για ειρήνευση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου.

Τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης, οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να συνθέσουν προτάσεις για μία θετική ατζέντα συνεργασίας στο πλαίσιο αυτού που επικράτησε να αποκαλείται ως «το πνεύμα της Ρόδου».

Με βάση τις κοινές αρχές του καθενός από τα κράτη στην περιοχή, θα αναζητηθούν τρόποι για τον μετριασμό και, ει δυνατόν, την εξάλειψη των πηγών και αιτιών αστάθειας στην περιοχή, προς όφελος των λαών της, πάνω στην ιδέα ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου συνδέεται άμεσα με την κατάσταση των οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Με γνώμονα την ευημερία η Τρίτη συζήτηση (3rd Session) θα εστιάσει σε μία ειδικότερη πτυχή της οικονομικής ανάπτυξης, την ψηφιακή οικονομία, την ψηφιακή μετεξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππάς.

Η διάσκεψη επιπλέον θα αποτελέσει την ευκαιρία για να επιβεβαιωθούν και οι υφιστάμενες δομές συνεργασίας – όπως η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στους τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνία-, καθώς και η σύσταση νέων σχημάτων σύμπραξης και συνεργειών

Το υψηλό επίπεδο συμμετοχής, με την παρουσία και του προεδρεύοντα της ΓΣ του ΟΗΕ Μίροσαβλ Λάιτσακ (Miroslav Lajcak) , του ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου Αμπντούλ Λατίφ μπιν Ράσινταλ Ζαγιάνι ( Abdul Latif bin Rashid Al Zayani ), τον Αναπληρωτή ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου για Πολιτικές Υπόθέσεις Χάλεντ αλ Χαμπάς ( Khaled Al Habbas), τους ΥΠΕΞ Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι, της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, της Λιβύης Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα ( Mohamed Taher Siala), της Παλαιστίνης Ριγιάντ αλ Μάλκι (Riyad Al-Malki), μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει την αναγνώριση της θέσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και την διεθνή εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να προωθήσει μία κοινή θεώρηση για ευρύτερη συνεννόηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Αλαλούμ στο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...