Η συμφωνία με τα Σκόπια – ένα όνομα erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό – είναι εντός του πλαισίου της εθνικής μας θέσης. Βοηθά μάλιστα στο να διασαφηνιστεί ότι μιλάμε για έναν σλαβικό πολιτισμό, ο οποίος έχει έρθει στην περιοχή όπου από την αρχαιότητα κατοικούσαν Έλληνες Μακεδόνες» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης στο ραδιόφωνο «Alpha 9,89»
Αναλυτικά όσα δήλωσε:«Αυτό που προσπάθησα να εξηγήσω και στην Βουλή κατά τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας για την πρόταση μομφής είναι πως πρόκειται για μία συμφωνία, κομμάτια της οποίας ακόμη χτίζονται.
Το δεύτερο δεδομένο είναι πως σε εθνικό επίπεδο, είναι μια συμφωνία εντός της εθνικής γραμμής. Δηλαδή είναι γεωγραφικός ο προσδιορισμός, erga omnes, όχι απλώς έναντι όλων των άλλων, αλλά και εσωτερικά με αλλαγή του Συντάγματος, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό.
Επίσης, διευκρινίζεται με την αλλαγή που θα κάνουν στο προοίμιο του Συντάγματος, πως πρόκειται για σλαβικό λαό και συνεπώς πλήρως αποκομμένο από την ιστορία του ελληνικού Έθνους και των Μακεδόνων και απλώς δανείζονται μια γεωγραφική ονομασία της περιοχής που ήρθαν και έζησαν τους τελευταίους αιώνες.
Αυτά είναι εντός της εθνικής γραμμής και στα θετικά της πλάστιγγας.
Αυτό, όμως, που δεν είδα να αναδεικνύεται από κανέναν είναι το γεγονός ότι στα επιμέρους, όπως τα εμπορικά σήματα, τις επιχειρήσεις, θα έχουμε σε λίγα χρόνια στην ΕΕ μια δεύτερη Βουλγαρία, μια φτηνή χώρα σε εργατικό δυναμικό που θα μπορεί να δουλεύει στην Ελλάδα και άρα οι Έλληνες της Βορείου Ελλάδας θα βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται.
Επίσης, θα είναι μια χώρα με χαμηλή φορολογία, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγουν προς τα Σκόπια. Όλα αυτά φαίνεται η Κυβέρνηση να τα αφήνει στην τύχη τους.
Αυτό είναι ένα μοτίβο που το βλέπουμε συνέχεια στην Κυβέρνηση. Δηλαδή, με την πίεση των ξένων, τα μεγάλα ζητήματα λύνονται, γιατί τίθενται στο τραπέζι λίγο διλληματικά και υποχρεωτικά και τα καθημερινά ζητήματα τα αφήνει στην τύχη.
Συνεπώς, διατηρώ επιφυλάξεις για το αν αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχω, θα διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου.
Για δεκαετίες η χώρας μας είναι πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή που είναι ασταθής.
Η συμφωνία αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας.
Η θέση μας για γεωγραφικό προσδιορισμό και όνομα erga omnes ήταν λογική εξαρχής: πρόκειται για θέση Καραμανλή, Παπανδρέου, Σημίτη, θέση δεκαετιών και συνεπώς το να έχουμε μια συμφωνία, η οποία είναι μέσα στην εθνική μας θέση δείχνει ότι η χώρας μας έχει συνέχεια, πράγμα το οποίο δείχνει πως ακολουθήσαμε μια στρατηγική που δούλεψε προς όφελός μας».