Σε τηλεοπτική του εμφάνιση το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πώς τα Σκόπια παραιτήθηκαν από τους αλυτρωτισμούς και τους ψευδοαρχαιομακεδονισμούς με τη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες.
«Γι’ αυτούς τους ανθρώπους η λύση που φέραμε είναι η καλύτερη, γιατί για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια μακεδονισμού και μετά από 70 χρόνια που υπάρχει η λεγόμενη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δική τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά που φέρει αυτή η χώρα που συμπυκνώνεται στην περιοχή μας στην ελληνική Μακεδονία.
»Το υπογράφουν αυτό. Αλλάξανε το όνομα του αεροδρομίου τους από Μέγα Αλέξανδρο», είπε ο Νίκος Κοτζιάς και εξήγησε γιατί στο μέλλον οι Σκοπιανοί δεν θα μπορούν να επιτρέψουν ξανά στον κάλπικο «αρχαιομακεδονισμό».
«Δεν είναι έτσι οι διεθνείς σχέσεις τώρα. Μη συζητάτε», είπε στον Γιώργο Παπαδάκη. «Και εγώ μπορώ να σας πω ότι μπορούμε να μπούμε στη Σμύρνη οποιαδήποτε στιγμή. Δεν είναι έτσι.
»Υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, υπάρχουν διεθνή μέτρα. Τελείωσε το παραμύθι αυτό. Όποιος θέλει να το ξαναφέρει στη γείτονα χώρα, θα είναι γελοίος».
Η αρχαία Μακεδονία είναι ελεύθερη και ελληνική
Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε σε μια ιστορική πραγματικότητα που την αγνοούν οι περισσότεροι Έλληνες. Ότι ολόκληρη η αρχαία Μακεδονία, το Βασίλειο του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, είναι ελεύθερη και ελληνική.
Τα σύνορα της Ελλάδας με τη Σερβία και τη Βουλγαρία, όπως αυτά χαράχτηκαν το 1913, είναι πάνω στα όρια της Μακεδονίας όπως τα όρισαν οι αρχαίοι γεωγράφοι.
Το μόνο αρχαιομακεδονικό έδαφος που δεν συμπεριλήφθηκε στο ελληνικό κράτος ήταν η περιοχή του Μοναστηρίου.
Η Σερβία και η Βουλγαρία μοιράστηκαν τότε την περιοχή που λεγόταν στην αρχαιότητα Παιονία και είχε μετονομαστεί από τους Ρωμαίους σε Macedonia Secunda (Μακεδονία Δεύτερη).
Η ελληνική Μακεδονία, η κανονική Μακεδονία, ονομάστηκε από τους Ρωμαίους Macedonia Prima (Μακεδονία Πρώτη).
Δηλαδή, η περιοχή των Σκοπίων ονομάστηκε Μακεδονία από τους Ρωμαίους και έχει αυτό το όνομα πριν εισβάλουν οι Σλάβοι και αργότερα οι Βούλγαροι.
«Έχει μπερδευτεί η ιστορία της Μακεδονίας, της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που την υπερασπιστήκαμε, την αποδεχτήκανε και τελείωσε αυτός ο αλυτρωτισμός, με τη γεωγραφία.
»Το 1913 υπήρχε σε μια μεγάλη περιοχή που λεγόταν Μακεδονία γεωγραφική, πολύ ευρύτερη της ελληνικής Μακεδονίας και με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, αυτή η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερα κομμάτια.
»Πήρε ένα ελάχιστο η Αλβανία, στην οποία τσακώνονταν εάν είναι Βούλγαροι ή Σλαβομακεδόνες, πήρε γύρω στο 16% η Βουλγαρία, τη λεγόμενη «Μακεδονία του Πιρίν».
»Και άμα δείτε, τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της βουλγαρικής κυβέρνησης θεωρούν τον εαυτό τους Μακεδόνες.
»Δηλαδή ότι προέρχονται από μια περιοχή Μακεδονία του Πιρίν που ονομάζεται γεωγραφικά Μακεδονία.
»Λιγότερο από το 1/3 το πήρε μετά η «Βόρειος Μακεδονία» (σ.σ. τότε η Σερβία) και την πλειονότητα που συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το Μοναστήρι, με την αρχαία Μακεδονία, το πήρε η Ελλάδα.
»Το 1913 φτιάξαμε ξανά τη Μακεδονία μας. Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου μπορέσαμε και κάναμε αυτό που σήμερα είναι η Μακεδονία μας».