Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βερολίνο, Γερμανία, Ζόραν Ζάεφ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Σκόπια, Στέφεν Ζάιμπερτ,
Την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ χαιρέτισε η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και για τις δύο πλευρές. Απηύθυνε, δε, έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, να στηρίξουν την συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τις διαδηλώσεις στα Σκόπια.
Εντύπωση προκαλεί η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Ζάιμπερτ, χωρίς να κατονομάσει ούτε την αντιπολίτευση του VMRO ούτε αυτή της ΝΔ, κάνοντας λόγο για “μέρη τα οποία επιμένουν κοντόφθαλμα σε εθνικιστικές θέσεις” και τα οποία, όπως είπε, “ζημιώνουν αυτή την συμφωνία και πολλούς ανθρώπους στην περιοχή, οι οποίοι προσδοκούν σταθερότητα και οικονομική ευημερία”.
Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε:
«Χαρήκαμε πολύ που είδαμε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών χθες υπέγραψαν αυτή την συμφωνία. Το χαιρετίζουμε ρητά και αυτό μας δίνει και κάποια αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, αποτελεί λόγο ανησυχίας το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές ακόμη και για βίαιες διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά της συμφωνίας στην διαμάχη για το μελλοντικό όνομα του κράτους και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε ηρεμία και σύνεση.
Από την σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο και για τις δύο πλευρές. Αυτή η συμφωνία μπορεί να παραμερίσει εμπόδια στην διασυνοριακή εξέλιξη εμπορίου και υποδομών, θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και είμαστε πεπεισμένοι ότι, εάν υπάρχουν μέρη τα οποία επιμένουν κοντόφθαλμα σε εθνικιστικές θέσεις, ζημιώνουν αυτή την συμφωνία και πολλούς ανθρώπους στην περιοχή, οι οποίοι προσδοκούν σταθερότητα και οικονομική ευημερία.
Οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων, ο κ. Ζάεφ και ο κ. Τσίπρας, κατέστησαν εφικτό αυτόν τον πραγματικά σημαντικό συμβιβασμό, ο οποίος μπορεί να τελειώσει μία διαμάχη που διαρκεί εδώ και δεκαετίες. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση με έμφαση προς όλες τις πλευρές, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, να στηρίξουν αυτή τη συμβιβαστική λύση».