Στον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που ως υπουργός Εξωτερικών τα έκανε «μούσκεμα» στο Σκοπιανό, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.
«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε –σε πολύ δύσκολες συνθήκες- για μια βιώσιμη λύση», είπε ο Πρωθυπουργός για να συνεχίσει:
«Ο κ Σαμαράς, όμως αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την Κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Τι μεγάλη ειρωνεία…», τόνισε ο Πρωθυπουργός, για να περάσει στις αποκαλύψεις:
«Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ Πινέιρο την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο του παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας «απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία» όπως λέει.
»Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα «Νέα Μακεδονία», αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος στο πακέτο.
»Πουθενά δεν υπάρχει έστω μια λέξη για αλλαγή των αναφορών σε έθνος και γλώσσα.
»Ο κ. Σαμαράς ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε εθνότητα και γλώσσα από τον κ Πινέιρο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Και βεβαίως η ενδιάμεση συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας αλλά ούτε καν της ιθαγένειας. Με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου «Μακεδόνας» και «μακεδονική γλώσσα» όλα αυτά τα χρόνια.
»Αυτή όμως η δική του μεγάλη ευθύνη σε τίποτα δεν τον εμπόδισε αργότερα να ρίχνει να παριστάνει τον Μακεδονομάχο και να επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον τότε πρωθυπουργό.
»Αλλά και αργότερα στη Συμφωνία της Αχρίδος που υπεγράφη το 2001 και από εκπρόσωπο της ΕΕ αναφέρεται ξεκάθαρα σε μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα. Χωρίς ενστάσεις από την ελληνική πλευρά. Και τώρα έχετε και το θράσος να ζητάτε τα ρέστα από εμάς;», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, φανερώνοντας στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και σε όλο τον ελληνικό λαό τι είχε πραγματικά συμβεί τότε.
«Και για να είμαι και απολύτως σαφής για την υποκρισία του κ Σαμαρά, καταθέτω και τα επίσημα πρακτικά των συνομιλιών που έγιναν στις 30 Ιανουαρίου 2013, υπό την Πρωθυπουργία του.
»Τόσο εκείνη την ημέρα, όσο και στις συνομιλίες της 5 Μαΐου 2014, ο διαπραγματευτής μας, λέει ρητά ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του, τα ζητήματα ταυτότητας δεν εμπίπτουν στις συνομιλίες του ΟΗΕ, καθώς δεν αναφέρονται ούτε στις αποφάσεις του ΟΗΕ ούτε στην Ενδιάμεση Συμφωνία.
»Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του;
»Αλλά ήρθε ο πύρινος μαχητής σήμερα να μου επιτεθεί ως δήθεν εθνομηδενιστή, αυτός ο ακλόνητος κριτής του πατριωτισμού των Ελλήνων. Είμαι εγώ και ο Κοτζιάς εθνομηδενιστές.
»Τόσο ακλόνητος που έχει το δικαίωμα να ασκεί δριμιά κριτική και να ελέγχει ακόμη και το πρόεδρο της Δημοκρατίας.
»Αλλά μας είπε ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τη γένεση του προβλήματος και ότι τον συκοφαντώ», είπε ο Πρωθυπουργός, μπροστά σε μια παγωμένη Νέα Δημοκρατία που βρέθηκε μπροστά στα ιστορικά της εγκλήματα στο Σκοπιανό.