Δεν αναγνωρίζουμε «μακεδονικό έθνος», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δείξτε μου σε ποιο σημείο της συμφωνίας γίνεται αυτό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως Σλαβομακεδόνες, ή Σκοπιανούς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας για μια ακόμη φορά ότι «καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους».
«Βλέπω επίσης ότι με το άρθρο 1, παρ 3β, διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας»
»Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη «Μακεδόνας», που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις «Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».
»Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση -μια για πάντα- από την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας.
»Μπαίνει οριστικό τέλος στην απόπειρα οικειοποίησης και σφετερισμού της ιστορίας μας, μέσα από τη πλήρη σαφή και ρητή αναγνώριση της ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονικής ιστορικής κληρονομιάς, των ιστορικών της προσώπων και των ιστορικών της συμβόλων», είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας το αυτονόητο ότι ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Αλέξανδρο στα αρχαία ελληνικά, όχι σε σλάβικα.
«Δεσμεύονται επίσης οι γείτονες με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος του ιππέα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
»Όπως και η απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους δεν είναι θεωρητική.
»Αφού με την αναθεώρηση του Συντάγματός τους, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες.
»Ένα ζήτημα που, υπενθυμίζω, είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993.
»Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική.
»Ως μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας. Όπως ρητά λέγεται στη συμφωνία.
»Έχουν όλα τα παραπάνω σημασία για εσάς; Εσείς που για τόσα πολλά χρόνια διαπραγματεύεστε, καταφέρατε ποτέ να τα εξασφαλίσετε;», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.