Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα «σχοινιά» βάζει ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη μετά την ιστορική νίκη στα Σκόπια

Στα «σχοινιά» βάζει ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη μετά την ιστορική νίκη στα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έχοντας καταγράψει μία ιστορική νίκη στο πεδίο της διπλωματίας, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης για τη δεύτερη μεγάλη μάχη, αυτή του εσωτερικού και της σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και της διασφάλισης ψήφων πέραν του Σταύρου Θεοδωράκη κυρίως από την δεξαμενή του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και μεγάλη μερίδα του κόμματός του ήταν παραδοσιακά υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes, δε μπορούν για λόγους αμιγώς μικροκομματικούς να στηρίξουν τη συμφωνία, καθώς η δαμόκλειος σπάθη της διάσπασης της ΝΔ από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Αντώνη Σαμαρά κρέμεται πάνω από την Πειραιώς.

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα», ήταν το σχόλιο του Μαξίμου για τη χθεσινή, αρνητική, δήλωση του αρχηγού της ΝΔ. «Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητας, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Τούτων δοθέντων, στο πρωθυπουργικό γραφείο ήδη στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών έχουν καταγράψει όλα τα πιθανά σενάρια για τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη “αποκρούστηκε” η χθεσινή προσπάθεια του Προέδρου της ΝΔ να επ[ισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν καλά καλά αμφότεροι ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, προκειμένου να τον πιέσει να μην υπογράψει τη συμφωνία για την ονομασία της γείτονος που φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά.

Στο πλαίσιο αυτό, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν το σενάριο πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η γραμμή της ΝΔ ήδη διατυπωμένη εδώ και μέρες μετά τις παλινωδίες υπέρ και κατά της συμφωνίας, είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα, εφόσον δεν έχει ενιαία στάση και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δε στηρίζουν την επίμαχη συμφωνία.

Ωστόσο, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος, όντας σε διαρκή επικοινωνία, γνωρίζουν πως ούτε θέμα κυβερνητικής συνοχής θα υπάρξει, αλλά και ότι η πρόταση μομφής θα λειτουργήσει συσπειρωτικά υπέρ της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων επρόκειτο να γίνει άμεσα στη Βουλή, η κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα με τη συνοχή της. Κι αυτό διότι ο Πάνος Καμμένος φρόντισε χθες όχι μόνο να επαναβεβαιώσει την άρνησή του, αλλά και να θέσει προκαταβολικά εκτός ΑΝΕΛ όποιον βουλευτή του θα ήθελε να την υπερψηφίσει.

Πρόβλημα συνοχής ωστόσο -και ύπαρξης- δεν πρόκειται να εκδηλωθεί τους επόμενους… πολλούς μήνες, καθώς το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ψηφοφορία αναμένεται εξαιρετικά μεγάλο: από «τουλάχιστον έξι μήνες» μέχρι «έως και ένα έτος», όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες – και τόνισε ο κ. Καμμένος, δεδομένου ότι η συμφωνία προβλέπει πως η πΓΔΜ πρέπει να ολοκληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της, συμπεριλαμβανομένης και της συνταγματικής αλλαγής, για να φέρει η κυβέρνηση την συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Ο άσος στο μανίκι

Με αυτά τα δεδομένα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα περιμένουν να δουν εάν θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέμα δεδηλωμένης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εάν θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Αυτό που ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς είναι το γεγονός πως την Πέμπτη έρχεται μία εξαιρετικά σημαντική ψηφοφορία για τα τελευταία προαπαιτούμενα, που ανοίγουν το δρόμο για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, η οποία ενέχει de facto χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για τον Αλέξη Τσίπρα, όπερ σημαίνει πως δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα μόνος του, προλαβαίνοντας τη ΝΔ.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ΑΝΕΛ θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Καμμένος. Επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η κυβερνητική συνεργασία στηρίχθηκε πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες (έξοδο από το μνημόνιο, αντιμετώπιση σκανδάλων κ.λπ.) διατηρώντας οι δύο εταίροι τις διαφωνίες σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως το ονοματολογικό.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ήδη έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για το περιεχόμενο της συμφωνίας και να γίνει μία πρώτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ειδική συνεδρίαση θα γίνει είτε αύριο το απόγευμα, αμέσως μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, είτε το πρωί της Παρασκευής.

Τα πρώτα «συγχαρητήρια» για τη Severna

Το Σαββατοκύριακο άλλωστε θα πραγματοποιηθεί η περίφημη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες, παρουσία παραγόντων από την διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ και ΕΕ, κυρίως) οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Ως εκξ τούτου, διεθνή χαρακτήρα επιδιώκει να προσδώσει η κυβέρνηση στην συνάντηση κορυφής των Πρεσπών όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ενώπιον των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ θα υπογράψουν την Συμφωνία για το ονοματολογικό.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην εκδήλωση που θα έχει και πανηγυρικό τόνο θα παρίσταται ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία ακόμη και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Στην προσπάθειά της να διεθνοποιήσει την υπογραφή της Συνθήκης η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο πως θα προσκαλέσει την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επίσης και εκπρόσωπο της Κομισιόν. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να κάνει μία τοπική εκδήλωση στις Πρέσπες αλλά να ένα γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς όπως αρμόζει σε μία διεθνή Συνθήκη.

Στο Μαξίμου άλλωστε -και προσωπικά στον πρωθυπουργό- φτάνουν από χθες το απόγευμα «συγχαρητήρια» ξένων αξιωματούχων για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Ειλικρινή συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ. Κρατώ τα δάχτυλα σταυρωμένα. Χάρη σε εσάς το αδύνατο έγινε δυνατό», ήταν η ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προέβη σε δήλωση με την οποία συγχαίρει τις δύο πλευρές «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς». (Ο κ. Νίμιτς άλλωστε αναμένεται… να συνταξιοδοτηθεί πλέον καθώς το αντικείμενό του εδώ και 25 χρόνια στον ΟΗΕ ήταν η επίλυση του ονοματολογικού).

«Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να στηρίξουν τη συμφωνία.

Παρεμβάσεις που ήδη προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους, πρωτίστως στη ΝΔ και δευτερευόντως στο Κίνημα Αλλαγή, καθώς Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της χθεσινής εξέλιξης, στο ΠΑΣΟΚ, όμως, εγείρονται ενστάσεις.

Χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του έτους

Όσο για τα επόμενα βήματα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ειδικό βάρος πέφτει στις ασφαλιστικές δικλείδες τήρησης της συμφωνίας από τα Σκόπια. Τα χρονοδιάγραμμα και οι κινήσεις καλής θέλησης της Αθήνας προσδιορίζονται ως εξής:

1. Στις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά τις Πρέσπες, η κυβέρνηση Ζάεφ θα φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τη συμφωνία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα την περάσει καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία την οποία διαθέτει. Στη συνέχεια θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση της ονομασίας και των αλλαγών στο Σύνταγμα, για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

2. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει το «OK» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και στη ΓΣ του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου για την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Για την ακρίβεια, η Αθήνα θα δώσει «πρόσκληση για ένταξη» που θα ορίζει ρητώς και επισήμως ότι «θα είναι αυτοδικαίως άκυρη αν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει τη συμφωνία», δηλαδή εάν δεν ολοκληρώσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα μείνει τελευταίο να κυρώσει την ένταξη της Severna Makedonijia στο ΝΑΤΟ, οπότε εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές διαδικασίες «δεν θα υπάρξει κύρωση».

3. Eαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι», τότε η κυβέρνηση Ζάεφ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος, για τις οποίες, όπως διευκρινίζεται πλέον, «θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες».

4. Όταν ολοκληρωθούν και οι συνταγματικές αλλαγές, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή. Όπως προκύπτει, αυτό θα γίνει προς το τέλος του έτους «στην καλύτερη περίπτωση» ή στις αρχές του επόμενου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη: «Ξεπέρασε τη συνηθισμένη πολιτική αποκοτιά του»

Η «θεά» Ντόρα λέει ότι «woke» ατζέντα δεν υπάρχει στην Ελλάδα -Πρόκειται περί «παρεξήγησης»;

Έχουν «σαλτάρει» οι Τούρκοι – Γκιουλέρ: «Το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί στην Τουρκία και να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος»

Μαρξ και Διπλωματία – Καρλ Μαρξ: Θεωρία και Πρακτική Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

Ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον Μητσοτάκη που ιδιωτικοποιεί την Υγεία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...