Οργιώδες διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο βρίσκεται σήμερα από το πρωί σε εξέλιξη, με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ετοιμάζεται για την τελική μάχη με τον Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να «κλειδώσει» η τελική συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετάθεση του κρίσιμου τηλεφωνήματος για το απόγευμα, οπότε και αναμένεται η τελική κατάληξη στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους και τόνιζαν πως το «πολύ καλό κλίμα της χθεσινής συζήτησης ουσιαστικά οδήγησε στη σημερινή νέα επικοινωνία που θα είναι και η τελευταία».
Εφόσον υπάρξει συμφωνία, κάτι το οποίο αν και προεξοφλείται από μεγάλη μερίδα των Μέσων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, δεδομένου ότι μία λεπτομέρεια της τελευταίας στιγμής μπορεί να τινάξει στον αέρα την όποια συμφωνία, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και εν συνεχεία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εσπευσμένα συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν καν υπάρξει -εφόσον έχουμε συμφωνία- συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και πριν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, αίτημα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από την Προεδρία.
Πού «κλειδώνει» η συμφωνία
Το όνομα Severna Makedonija με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα βρίσκεται στο πυρήνα της συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν πληρωθεί όλες οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση από την αρχή των διαπραγματεύσεων με αλλεπάλληλες υποχωρήσεις του Ζόραν Ζάεφ.
Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, της εκπομπής «Παιχνίδια εξουσίας» των Β. Σκουρή και Α. Σπανού ισχύουν τα εξής:
-Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό σύνταγμα.
-Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.
-Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
-Παραμένει η αναγνωρισμένη μακεδονική γλώσσα («Macedonian language») με τη σημείωση ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).
-Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Τα στάδια μετά τη συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής “Παιχνίδια εξουσίας” των Β. Σκουρή και Α. Σπανού θα ακολουθήσουν τα εξής στάδια:
-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).
-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.
-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.
-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.
-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.