Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θανάσης Πετράκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Θανάσης Πετράκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Θανάσης Πετράκος (βουλευτής Μεσσηνίας), υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στη Μεγαλόπολη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ και κοινωνικούς φορείς και κατοίκους, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη “μικρή ΔΕΗ”, το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο Θανάσης Πετράκος στο χαιρετισμό τους στους συγκεντρωμένους μεταξύ άλλων τόνισε:

Χαιρετίζω τη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση για να ανατραπεί η πολιτική για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι ένα μεγάλο ξεκίνημα για να δημιουργηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο αποτροπής της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, διάλυσης και διάσπασης της ΔΕΗ και για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.

Η υφαρπαγή και το ξεπούλημα της περιουσίας της ΔΕΗ και του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός του ότι δημιουργεί αβεβαιότητα στους εργαζόμενους της επιχείρησης, αποτελεί μέγα έγκλημα που στρέφεται ενάντια σε όλη την κοινωνία.

Η ιδιωτικοποίηση στον χώρο της ενέργειας έχει αφετηρία τις οδηγίες της Ε.Ε. (1996/92/ΕΚ και 2001/77) και τον Ν. 2414/96 της κυβέρνησης Σημίτη, όπου αποφασίστηκε η μετοχοποίηση των σημαντικότερων ενεργειακών ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ το 2001-2003 ιδιωτικοποιήθηκε κατά 49% και έπαψε να είναι 100% δημόσια.

Η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και τώρα η δημιουργία και πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», σημαίνει ουσιαστικά πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και πλήρη έλεγχο του ηλεκτρισμού από ιδιωτικά μονοπώλια. Αυτό σημάνει, νέες μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια και δραματική αύξηση της ενεργειακής πενίας του λαού.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους. Άρα θα έχουμε αύξηση της ανεργίας ή περαιτέρω μείωση μισθών.

Ήδη σήμερα, 300.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ενώ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες κλείνουν ή μετακομίζουν στο εξωτερικό.

Το επιχείρημα που προβάλλει η πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, ότι με το άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι εντελώς ψευδές και αβάσιμο. Η αγορά της ενέργειας είναι ανοικτή εδώ και χρόνια, αφού έχει δοθεί η δυνατότητα από το 2000 σε επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στον τομέα αυτό, κατασκευάζοντας εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Οι κερδοσκόποι επενδυτές ωστόσο, επέλεξαν να επενδύσουν σε εργοστάσια φυσικού αέριου, καθώς έχουν πολύ μικρό κόστος κατασκευής και άρα πιο γρήγορη απόσβεση και δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας.

Για να εξασφαλιστούν μάλιστα τα κέρδη των κερδοσκόπων επενδυτών, η αγορά «έκλεισε» για την ΔΕΗ από το 2000. Αποφασίστηκε η αναστολή του επενδυτικού της προγράμματος, για νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, για έργα ανάπτυξης υδροηλεκτρικών σταθμών και για κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, μέχρι να ενταχθούν 1600MW από ιδιωτικές μονάδες Φυσικού Αερίου. Όλα αυτά για να δημιουργηθεί χώρος για ιδιωτικές μονάδες ΒΑΠΕ και χαμηλού κόστους κατασκευής μονάδες (ΦΑ), με καύσιμο το ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο και προκλητικές επιδοτήσεις. Εξαιτίας της απαγόρευσης, η ΔΕΗ, η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε εγκαταστήσει και φωτοβολταϊκά και αιολικό, σήμερα δεν κατέχει ούτε το 1% της συνολικής ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

Σήμερα η ΔΕΗ κατέχει μόνο το 53,5% με 8.667 MW της εγκατεστημένης ισχύος στο διασυνδεδεμένο σύστημα ενώ οι ιδιώτες κατέχουν 7.531 MW, δηλαδή το 46,5%.

Ακούτε αυτές τις μέρες τα παπαγαλάκια της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας να λένε το γνωστό τροπάριο ότι και καλά με τη ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ θα υπάρξει ανταγωνισμός και έτσι θα επωφεληθεί ο καταναλωτής.

Είναι γνωστό ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από το κόστος παραγωγής. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από το κόστος καυσίμου και το κόστος του κεφαλαίου. Το κόστος εργασίας συμμετέχει ελάχιστα: Στις Μονάδες αερίου και στις λιγνιτικές είναι κάτω τού 8%. Στίς υδροηλεκτρικές είναι ακόμα πιο μικρό.

Με δεδομένο ότι: α) το κόστος του λιγνίτη και του αερίου είναι το ίδιο για όλους, το δε κόστος του νερού είναι μηδενικό για όλους, και β) το κόστος κεφαλαίου είναι μεγαλύτερο στους ιδιώτες γιατί θέλουν να αποσβέσουν τα χρήματά τους σε πολύ μικρότερο χρόνο (10-12 χρόνια) σε σχέση με τη ΔΕΗ (25 χρόνια), δεν θα προκύψει μείωση της τιμής του ρεύματος, αλλά αύξηση.

Τα αποτελέσματα της μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας για τους καταναλωτές, μιλάνε από μόνα τους: Μετά από 12 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων, (περίοδος 2001-2013), το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 102% για τα νοικοκυριά και κατά 76,3% για τη βιομηχανία, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Τα τελευταία τρία χρόνια επιδοτήθηκαν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί από Φ.Α. με 1,2 δις!!! μέσω του ΜΑΜΚ και των ΑΔΙ, για να βρίσκονται σε αναμονή λειτουργίας!!!

Αυτά είναι τα οφέλη που είδαν οι καταναλωτές από την ιδιωτικοποίηση και τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Για όσους χρησιμοποιούν το παράδειγμα του ΟΤΕ και λένε ότι η απελευθέρωση της αγοράς και η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom έριξε τις τιμές στην τηλεφωνία, τους απαντάμε ότι παραλείπουν να πουν ότι υπήρξε η παγκόσμια τεχνολογική ωρίμανση και εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, η οποία συντελέστηκε επί ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΤΕ. Αναλογικά, είναι σαν να περάσαμε από το βόδι και το άροτρο στο τρακτέρ. Αυτή είναι η αιτία για τις πτώσεις των τιμών στις επικοινωνίες.

Οπότε δεν μπορεί να υπάρχει σύγκριση μεταξύ ανόμοιων πραγμάτων. Και βέβαια, οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν λένε κουβέντα για τις ενοικιάσεις εργαζομένων από θυγατρικές του ΟΤΕ και τις αμοιβές τους, που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα.

Η διάσπαση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μετατρέπει πλήρως το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Αυτό σημαίνει ότι θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο, με συνέπεια να γίνει απρόσιτο για τον μικρομεσαίο, για το μισθωτό, τον άνεργο και τον συνταξιούχο.

Η δημόσια ΔΕΗ, που είναι η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποτραπεί η διάλυση, η διάσπαση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Οι εντολοδόχοι της Τρόικα, Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν τη στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.

Καλούμε όλους να δημιουργηθούν λαϊκές επιτροπές αγώνα, κατά της διάλυσης, διάσπασης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υπόθεση ολόκληρου του Ελληνικού λαού, γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσής του.

Τέλος, τονίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ούτε την μεταβίβαση και πώληση του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» η οποία είναι η καλή ΔΕΗ. Δεσμευόμαστε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία ως ενιαίας επιχείρησης του ελληνικού λαού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη μία συνολική προοδευτική πρόταση που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Δεν μπορεί να ανακάμψει η ΝΔ – Κολλημένη στο 25%

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Δημοσκόπηση MRB: Στο ναδίρ η ΝΔ με μόλις 22,9% – Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...