Διαβάστε σχετικά για Goldman Sachs, Εκλογές,
«Πιστεύουμε ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος που ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει θετικός (αν και σε χαμηλά επίπεδα)», σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της και αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην ισχυρή τουριστική περίοδο, στη μείωση της δημοσιονομικής πίεσης και της περιορισμένης ζήτησης και σε μία χαλάρωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών.
«Η δυναμική των δημόσιων οικονομικών και η διάρθρωση του δημόσιου χρέους μειώνουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας», σημειώνεται στην έκθεση που αναφέρεται και στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, όπως σημειώνει, μπορεί να ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αναφορικά με τις συνθήκες στην αγορά, παραμένουν ευνοϊκές, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.
Πάντως, η Goldman Sachs σημειώνει ότι ο κύριος οικονομικός κίνδυνος είναι η επανάκαμψη της πολιτικής αβεβαιότητας, ένα ενδεχόμενο. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρατηρεί ο οίκος, αυξάνει τον κίνδυνο να μη μπορέσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει την απαραίτητη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, κάτι που θα οδηγούσε σε εκλογές.
Αν και ο οίκος θεωρεί ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί το επίπεδο της αβεβαιότητας που υπήρχε το 2012, υπογραμμίζει πως ο παραπάνω κίνδυνος θα μπορούσε να πλήξει την ανάκαμψη, απειλώντας τα κεφάλαια προς την Ελλάδα και τις καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.