Περισσότερο σε επικοινωνιακού χαρακτήρα προεκλογική παρόλα παρά σε ουσιαστική κίνηση τακτικής παραπέμπει η απόφαση που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διακοπή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδος – Τουρκίας.
Και τούτο διότι η Τουρκία ήδη από τις αρχές του 2017 και μετά την απόρριψη επιστροφής των «8» είχε προχωρήσει σε de facto αναστολή ισχύος της διμερούς συμφωνίας, η οποία ούτως ή άλλως ουδεμία σχέση έχει με το προσφυγικό και την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που αφορά στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.
Ως «ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.
«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».
Η επίμαχη συμφωνία, την οποία διέκοψε η Τουρκία αφορά στον Έβρο, με την Άγκυρα να επιχειρεί να ανεβάσει το εθνικιστικό πεδίο στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, βλέποντας πως οι κάλπες στη γείτονα μόνο περίπατος, όπως αναμενόταν, δεν θα είναι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε και επίσημα στην διακοπή ισχύος της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα ως αντίποινα στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδώσει στην Άγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Τουρκία προχωρά σε αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης «απαράδεκτη».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα.
»Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη.
»Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία και εφαρμόζεται.
»Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος.
»Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.