Στη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι εάν υπάρξει συμφωνία θα υπογραφεί στις Πρέσπες, οι τεχνικές διεργασίες συνεχίζονται.
Βεβαίως η Ελλάδα δεν έχει αυτή την άποψη, αλλά ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξελιχτεί σε κατά συρροή ψευτάκος, τόσο ως προς την κοινή γνώμη της χώρας του, όσο και προς τον διεθνή παράγοντα.
«Η υπογραφή θα γίνει εδώ στις Πρέσπες όπως συμφωνήσαμε στο Νταβός. Όσα συζητούν τώρα τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα πρέπει να γίνουν νομικό κείμενο» είπε μη λέγοντας την ακριβή αλήθεια ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, αφού τα υπουργεία Εξωτερικών δεν έχουν τίποτα άλλο να συζητήσουν, τα ζητήματα συμφωνήθηκαν και έκλεισαν μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες και αυτό που έχει απομείνει είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και το όνομα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.
Οι Σκοπιανοί όλη την περασμένη εβδομάδα υπονόμευσαν την οριστική συμφωνία, επιχειρώντας να θέσουν ξανά προς συζήτηση ζητήματα που είχαν κλείσει.
Αυτή η απαράδεκτη και άτιμη συμπεριφορά εξόργισε την Ελλάδα και προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος να δηλώσει το απόγευμα της Παρασκευής ότι η «πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών» και πρόσθεσε πως «συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».
Σε πανικό οι Σκοπιανοί απατεώνες, που δεν σέβονται συμφωνίες, διαδίδουν, ότι δεν υπάρχει γραπτή αλλά «προφορική συμφωνία» Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, πράγμα που σαφώς δεν αληθεύει.
Μάλιστα κάποιοι εγχώριοι αναμεταδότες, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα εν αγνοία τους θέλουμε να πιστεύουμε, διαδίδουν ότι «μια τέτοια συμφωνία, φυσικά, δεν δεσμεύει ποτέ κανέναν, ούτε μικροπωλητές , πόσο μάλλον κράτη (…) Κανείς πλην των εμπλεκομένων δεν γνώριζε τι ακριβώς περιελάμβανε η συμφωνία, ούτε ανέλαβε κανείς την ευθύνη να ανακοινώσει δημόσια τι περιελάμβανε. Με εξαίρεση τα μισόλογα για το «Ίλιντεν», ουδέποτε η ΠΓΔΜ δέχθηκε αλλαγή συντάγματος για μια ονομασία έναντι όλων».
Η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη: Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συμφώνησαν σε μια σειρά από ζητήματα. Αυτά έχουν όλα καταγραφεί σε ένα κείμενο συμφωνίας.
Στη συνέχεια η οριστικοποίηση της συμφωνίας και του ονόματος πήγε στους πρωθυπουργούς.
Όλη την περασμένη εβδομάδα οι Σκοπιανοί προσπαθούσαν να αλλάξουν πολλά από τα ήδη συμφωνηθέντα μεταξύ Κοτζιά και Ζάεφ.
Διότι σαν ξαναείδαν ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας μπροστά τους, μπορεί να ένιωσαν ένα «σφίξιμο».
Όχι γιατί η συμφωνία τους «ρίχνει», αντιθέτως είναι μια άκρως ισορροπημένη συμφωνία, αλλά γιατί προφανώς δεν ικανοποιεί τους αλυτρωτισμούς και τις ανιστόρητες φαντασιώσεις σημαντικής μερίδες του σλαβόφωνου πληθυσμού.
Ο Ζόραν Ζάεφ που δεν είπε επί έξι μήνες την αλήθεια στον λαό του, ούτε έχει τολμήσει ακόμα να την πει, συνεχίζει με κουτοπονηριές και νηπιακά ψέμματα σαν να προσπαθεί να «ξεφύγει» ή να «διαφύγει».
Δεν έχει συνειδητοποιήσει προφανώς ότι δεν είναι πλέον ο δήμαρχος μιας κωμόπολης, αλλά ο πρωθυπουργός ενός πολυεθνικού κρατιδίου αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην καρδιά των Βαλκανίων.
Και με αυτό το κρατίδιο αποσταθεροποιητικό παράγοντα ασχολούνται και σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και πόρους δυτικές δυνάμεις, που έχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα να ασχοληθούν, όπως την ιταλική κρίση, τον χάλυβα, τη Μέση Ανατολή.
Εάν αυτό το «προτεκτοράτο» δεν συμμορφωθεί άμεσα, σε πρώτη φάση θα επιστρέψει στην περίκλειστη απομόνωσή του και σε δεύτερη δεν είναι απίθανο να ενεργοποιηθούν άλλοι σχεδιασμοί.