«Ας βγούμε από τα κουτιά μας. Και ας ακούσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του σε έναν πολίτη, ο οποίος του απέστειλε email περιγράφοντας τον καθημερινό του αγώνα.
Όπως εξήγησε στον επικεφαλής του Ποταμιού, το 1/3 των προμηθευτών του «είτε έκλεισαν την εταιρεία τους στην Ελλάδα -και πλέον επιχειρούν από το εξωτερικό-, είτε τους κατάπιε η μαμά εταιρεία του εξωτερικού, η οποία πλέον πουλάει απευθείας στην Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή της».
Μάλιστα, έκανε λόγο για έναν «οδηγό επιχειρηματικής απόδρασης» και ανέφερε αναλυτικά τι ισχύει σε σειρά χωρών, ως προς τη φορολογία, τις εισφορές, τη χρηματοδότηση και σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
«Ποιος παλαβός επιχειρηματίας λοιπόν θα επιμείνει; Ίσως μόνο αυτοί που έβλεπαν Μπεν Χουρ και ζήλευαν μια θέση στις γαλέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο email του προς τον κ. Θεοδωράκη, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Αναφερόμενος στο λεγόμενο «ολιστικό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι, πρόκειται για «ωραία λόγια, κενά λόγια».
Κατήγγειλε απουσία πολιτικών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων, απουσία συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και έλλειψη πολιτικών για τη διασύνδεση Πανεπιστημίων και παραγωγής.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους υψηλούς φόρους και την επιβολή του «υψηλότερου ψηφιακού χαρατσιού στην Ευρώπη στα κινητά και στους υπολογιστές», όπως τόνισε.
«Το σχέδιο σας είναι για εσάς μια μεγάλη στροφή, αλλά για την κοινωνία είναι άλλο ένα καθυστερημένο αποσπασματικό βήμα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Σημείωσε επιπλέον ότι «ο νέος δρόμος απαιτεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχε και αποτυγχάνει καθημερινά. Ο τόπος θέλει προτεραιότητες, νέα μυαλά, ταχύτητα, μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, μέτωπο στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό, απελευθέρωση από τον δυνάστη κομματικό κράτος» και ανάφερθηκε στην ανάγκη για μια «συμμαχία, δημιουργικών προοδευτικών δυνάμεων, όπως αυτή που επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής».
Μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Πιστεύει στη λύση ή απλώς κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια για να προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση;», ανέφερε.
Αναρωτήθηκε επιπλέον αν θα υπάρξει και στο μέλλον η ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ και εξέφρασε αμφιβολίες «εάν θα ξαναπροκύψουν στο ορατό μέλλον συνθήκες επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος».
Αναφερόμενος στην επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «ξέρουμε τους ηθικούς αυτουργούς. Και εμείς τολμάμε και τους αποκαλύπτουμε» κι έκανε λόγο για ένα κλίμα διχασμού που κάποιοι συντηρούν, ώστε «να κερδίζουν πότε χρήματα, πότε ψήφους».
Κάλεσε εξάλλου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία. Να καταδικάσει μεν τη φασιστική βία, αλλά, να καταδικάσει και τη βία που “φορά”, αριστερή δήθεν, αμφίεση. Τη βία με τις βαριοπούλες. Τη βία στα πανεπιστήμια, τη βία στις γειτονιές των Εξαρχείων. Τη βία των δήθεν αγανακτισμένων, που αφήνουν να καούν άνθρωποι στη Σταδίου, που προπηλακίζουν, απειλούν και κυνηγούν πολιτικούς τους αντιπάλους».