Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πάρτι» 85 δισ. ευρώ από τις προμήθειες στην Υγεία – Tι αποκαλύφθηκε στη Βουλή

«Πάρτι» 85 δισ. ευρώ από τις προμήθειες στην Υγεία  – Tι αποκαλύφθηκε στη Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Σκάνδαλο, Υπουργείο Υγείας,

Με την κατάθεση του Σταύρου Ευαγγελάτου, γενικού επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) συνεχίστηκε την Τρίτη στη Βουλή η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Ευαγγελάτος -που εργάσθηκε ως Υγειονομικός Επιθεωρητής στο ΣΕΥΠ από την έναρξη της λειτουργίας του το 2002 και από τον Ιούλιο του 2013 και για ένα έτος διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 κατέχει την θέση του γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ- έκανε γενική αναφορά σε στοιχεία που έχει συλλέξει ο Οργανισμός σχετικά με τα όσα διαχρονικά λάμβαναν χώρα στον τομέα της Υγείας και στο επίπεδο των φαρμάκων και σκευασμάτων, και στο επίπεδο των νοσοκομείων.

Ο κ. Ευαγγελάτος παρέθεσε στοιχεία για κακοδιαχείριση και καταλογισμούς σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας για ορθοπεδικά, σκευάσματα καρδιάς κ.ά. και ανέφερε και υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταλογιστεί πειθαρχικές ευθύνες για προέδρους νοσοκομείων, στελέχη και λοιπούς εμπλεκόμενους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Αυγής:

Σε πάνω από 85 δισ. είναι η ζημία του Δημοσίου από τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας, εκτίμησε ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) Σταύρος Ευαγγελάτος καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

Ο Στ. Ευαγγελάτος, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, επανέλαβε πολλές φορές ότι από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «λύθηκαν τα χέρια» για τους ελέγχους του ΣΕΥΠ.

«Οι αρχές μας ταυτίζονται με εκείνες του υπουργείου Υγείας για το «μαχαίρι στο κόκκαλο». Για αυτό και τα λέμε σήμερα εδώ στην Εξεταστική», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Ευαγγελάτος.

Μεταξύ άλλων ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ ανέφερε υποθέσεις όπως:

-καθορισμός ανώτατων τιμών με υπουργικές αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει εισήγηση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας. Το ΣΕΥΠ ζήτησε να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ…

-λειτουργία offshore «στην Κύπρο και αλλού» που ιδρύοντα μόνο και μόνο για να αυξάνεται η τιμή εισαγωγής εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

-η Ελλάδα προμηθεύθηκε 500.000 συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου Tamiflu και οι 495.000 συσκευασίες αφέθηκαν να λήξουν! Το κόστος ήταν 10 εκατ. ευρώ.

-προμήθειες με απευθείας αναθέσεις

-δύο νόμους του 2009 και του 2010 που νομιμοποιούσαν τις δαπάνες που είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις.

-προμήθεια απινιδωτών και βηματοδοτών από τα νοσοκομεία έως το 2004 σε τιμές πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά χωρίς να έχει γίνει έρευνα τιμών. Οι προμήθειες γίνονταν σε τιμές πολλαπλάσιες της αγοράς μέσω offshore.

-στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας την περίοδο 2008-2009 υπήρξε ζημία του Δημοσίου 6,8 εκατ. ευρώ επειδή δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων κλπ.

-στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το 2005 έως το 2009 πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί για αναλώσιμα για την προμήθεια υγειονομικού με ζημία 974.000 ευρώ.

-στο νοσοκομείο Καβάλας από το 2005 έως το 2008 προκλήθηκε ζημία 830.000 ευρώ από προμήθειες για οστικά μοσχεύματα, με απευθείας αναθέσει και χωρίς διαδικασίες διαπραγμάτευσης.

-στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ζημία ύψους 1 εκατ. ευρώ από εξωσυμβατικές προμήθειες με μεγαλύτερες τιμές από τις συμβατικές για ορθοπεδικό και νευροχειρουργικό υλικό.

-στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ζημία 2,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008 – 2009 στη νευροχειρουργική κλινική όπου όλα τα περιστατικά «βαπτίζονταν» επείγοντα.

-σε νοσοκομείο της Πάτρας το 2016 τιμολογούσαν ραδιοφάρμακο σε 10 φορές υψηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα αντί για 220 ευρώ χρεωνόταν 2.200 ευρώ.

Ο Στ. Ευαγγελάτος αποκάλυψε ότι η ίδια εταιρεία επί έξι χρόνια πωλούσε το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο στο δημόσιο 1.000 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα 500 με 600 ευρώ!

– Κατήγγειλε ακόμη ότι δεν τηρήθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος για την προμήθεια αντιικών φαρμάκων ύψους 12,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2011.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανοδική τάση σημειώνει ο κορωνοΐός: Πάνω από 500 νέες εισαγωγές – 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι- Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης

Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το σκάνδαλο των email;

Tageszeitung: Διαπλοκή μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα

Ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον Μητσοτάκη που ιδιωτικοποιεί την Υγεία

Ο Άδωνις είπε στο ΠΑΣΟΚ να «σοβαρευτεί» για να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...