Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος επαίνεσε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στους Έλληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον:
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.
»Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
»Προηγουμένως είχαμε μια συζήτηση με τον κ. W. Mitchell (σ.σ. υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις).
»Νομίζω ότι οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται σε θετική πορεία.
»Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δικαιώματα που έχει διεθνώς, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «πρόβλημα» απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή.
»Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι, όπως ξέρετε, συνεχίζω σήμερα και αύριο συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη το πρωί έχω συναντήσεις.
»Μετά θα ταξιδέψει η αντιπροσωπεία μας για τη Νέα Υόρκη. Εκεί θα δω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να κουβεντιάσουμε για τα ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.
»Θα δω επίσης τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Miroslav Lajčák.
»Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Matthew Nimetz και με την αντιπροσωπεία της πΓΔΜ, για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό.
»Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Nimetz, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα. Ευχαριστώ».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον κ. Pompeo συζητήσατε το Σκοπιανό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οχι δεν ετέθη το Σκοπιανό. Το συζητάμε με τον κ. Μitchell, και χθες και προχθές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί ακριβώς ειπώθηκε; Έγινε κάποια προτροπή να κλείσει το θέμα;
Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί σας είπε για το θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία;
Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι και εκείνοι σκεπτικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε το θέμα των δύο στρατιωτών;
Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ. Ευχαριστώ.