Καμία συζήτηση για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν έχει νόημα εάν πρώτα δεν έχουν εκπληρωθεί δύο βασικές προϋποθέσεις για συμφωνία στο Σκοπιανό, διαμηνύει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί “Ilidenska Republika Makedonija”.
Ειδικότερα το Μαξίμου αναφέρει: “Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”.
Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.
Δηλαδή ότι
1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).”
Συναντήσεις με Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά ο πρωθυπουργός
Στο μεταξύ κύκλο ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό ανοίγει ο Πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 09:30 του Σαββάτου τον Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως θα έχει σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έδειξε ότι έχει προκριθεί ένα βασικό σενάριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση στις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα, δε, με την Εφημερίδα των Συντακτών στο τραπέζι έχει πέσει και ένα νέο όνομα –έκπληξη, που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 5 προτεινόμενων από τον Μάθιου Νίμιτς ονομασιών.
Την ίδια ώρα σκοπιανά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι η σύνθετη ονομασία που συζητιέται μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». (Republika Ilindenska Makedonija). Η συντομογραφία θα παραμείνει MK/ΜKD, με γλώσσα Μακεδονική και εθνικότητα Μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν.
Η ιδέα είναι με την αναφορά “Ilindenska” να επιβεβαιώνεται η ιστορική συνέχεια του κράτους στο οποίο αναφέρεται και στο προοίμιο του Συντάγματος.