Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς για Σκόπια: Υποχώρηση Ζάεφ με όνομα έκπληξη

Ο Τσίπρας ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς για Σκόπια: Υποχώρηση Ζάεφ με όνομα έκπληξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών που από χθες μετέδωσε το TRIBUNE για τις ραγδαίες και θετικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό παραπέμπουν οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα άμα τη επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας και τα πολύωρα τετ α τετ που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός μέσα στο Σαββατοκύριακο προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν στο μείζον εθνικό ζήτημα, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η πλευρά Ζάεφ υποχώρησε και στο τελευταίο εμπόδιο για τη συμφωνία, που ήταν το erga omnes, δηλαδή η αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος για την απαλειφή αλυτρωτισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν πως “το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία”, τονίζοντας μάλιστα πως τα Σκόπια πρώτα θα πρέπει να υλοποιήσουν τη συνταγματική αναθεώρηση και μετά θα μπορέσουν να μπουν σε διεθνείς οργανισμούς.

«Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)» αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μεταμεσονύχτιο ραντεβού μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε στον συνομιλητή του ότι πρέπει πρώτα να γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια και να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ με πλειοψηφία 2/3. Κατόπιν να κυρωθεί η συμφωνία και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

“Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ή να επιτρέψω ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μία χώρα που θα έχει συνταγματική ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Θέλω λύση ριζική, που θα αντέξει στο χρόνο. Μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και παντού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ταράζει τα νερά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο στο τραπέζι έχει πέσει και έκτο όνομα, πέραν των πέντε που είχαν τεθεί επί τάπητος και είχαν γίνει γνωστά.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ τα ξημερώματα της Πέμπτης, στην πρώτη άτυπη συνάντησή τους φέρονται να κατέληξαν σε μία πρόταση, την οποία θα κληθούν να συζητήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους και η οποία μπορεί δυνητικά να αποτελέσει βάση συμφωνίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η λύση που έχει πέσει στο τραπέζι καλύπτει πλήρως και τους δύο όρους της εθνικής γραμμής που έχει θέσει η Αθήνα, δηλαδή σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Ωστόσο, το όνομα παραμένει ανοιχτό και δεν αποκλείεται να εξετάζονται με πρωτοβουλία της ΠΓΔΜ και άλλες εναλλακτικές από τις πέντε που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς.

Σήμα προόδου με επιμονή στις κόκκινες γραμμές

Σήμα επιμονής στη σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις όχι μόνο του Ζάεφ – που συνάγεται από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του ίδιου πως έχει υποχωρήσει – αλλά και της σκοπιανής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και στον απόηχο των συναντήσεων με τον ομόλογό του από τα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατεβάζοντας τον πήχη σε σχέση με τον Σκοπιανό ομόλογό του ο οποίος την ίδια ώρα σε παράλληλη συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για συμφωνία σε λύση, τονίζοντας ωστόσο πως μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τελευταίο 24ωρο, ο Αλέξης Τσίπρας «φωτογράφισε» την ανάγκη αποδοχής της συνταγματικής αναθεώρησης από την αντιπολίτευση των Σκοπίων, προκειμένου να «απελευθερώσει» η ελληνική πλευρά τη λύση, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο για τις ενταξιακές διαδικασίες της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

«Εκ των πραγμάτων κρίσιμη η στάση της αντιπολίτευσης, όχι τόσο για τα δικά μας όσο για τη γείτονα, καθώς η δική μας εθνική θέση απαιτεί και μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της γείτονος που απαιτούν και ευρύτερες πλειοψηφίες.

»Επομένως αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα πως η πλευρά Ζάεφ έχει κάνει βήματα πίσω και στο θέμα του erga omnes και άρα και της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα εν είδει τελεσιγράφου στα Σκόπια πως «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα.

»Δεν μπορείς σε κανένα σημείο να πεις ότι έχουμε συμφωνήσει στα μισά. Αυτά που μένουν εάν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και στο θέμα του ονόματος.

«Υπάρχει μία σειρά από προτάσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε, υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά τίποτε δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος».

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα.

»Με δεδομένο ότι κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει πίεση προς την πλευρά της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «αισθανόμαστε την πίεση της ιστορικής ευθύνης, δεν αισθανόμαστε όμως την πίεση του χρόνου».

«Αυτό δε σημαίνει ότι ακολουθούμε τακτική επιθετική στους εταίρους μας, στην απέναντι πλευρά.

»Ισα ίσα επιδιώκουμε κάθε φορά χωρίς να μετακινούμαστε από τις βασικές μας θέσεις να διαισθανόμαστε τις δυσκολίες τους και να ψάχνουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

»Η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου.

»Υπάρχει όμως η κλεψύδρα υπό την έννοια της ενταξιακής διαδικασίας στις 25 Ιούνη. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρούμε λύση, αν δε βρούμε θα συνεχίσουμε τη συνεργασία».

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις. Θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια.

»Η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται μία εθνική θέση που είναι διατυπωμένη εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν έχει φτάσει ποτέ σε ένα τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης.

»Ο πήχης είναι ψηλά, όμως θεωρώ ότι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη, διότι δεν επιδιώκουμε μία εύθραυστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μία συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο που θα αγκαλιαστεί από τους λαούς μας με σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα.

»Πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ονοματολογικό, σημειώνοντας πως είναι «καλοδεχούμενη» η τοποθέτησή του στην «εθνική γραμμή».

«Ακουσα χθες με χαρά και δε το λέω με διάθεση κομματικής αντιπαράθεσης, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπίζεται ουσιαστικά την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε.

»Αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη. Γνωρίζουμε καλά και εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαφωνίες.

»Υπερασπιζόμαστε εδώ όχι τις προσωπικές απόψεις, αλλά τις εθνικές μας θέσεις.

»Συναίνεση μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Δηλώνω διαθέσιμος προς ενημέρωση σε όποιον θέλει να ενημερωθεί» σημείωσε.

Ζάεφ: Έχουμε συμφωνήσει σε λύση, μένει η έγκριση στο εσωτερικό

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια, υποστήριξε ότι έχουν συμφωνήσει σε λύση και πως μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα.

«Αν δεχτούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση» τόνισε.

Εχουμε καταλήξει σε ένα σενάριο το οποίο θεωρούμε ότι είναι το πιο πιθανό να οδηγήσει σε λύση, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα του οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Ελπίζω να έχουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ, ωστόσο, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί «μια τόσο καλή άνευ όρων σχέση (με τον κ. Τσίπρα) που ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τον Ιούνιο».

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, επεσήμανε πως τότε ευελπιστεί ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ καθώς και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Πατέλης από διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού

Του ΜΑΝΩΛΗ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗ: Το μεγάλο μας τσίρκο

Βόρεια Μακεδονία: Το κυβερνών κόμμα VMRO κατηγορεί το αλβανικό DUI ότι επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της χώρας

Τσίπρας: Αν δεν περνάς από το Μαξίμου δεν παίρνεις δάνειο και δεν έχεις χρηματοδότηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...