Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το σκάνδαλο Novartis – Μάχη με 10 κάλπες στη Βουλή

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το σκάνδαλο Novartis – Μάχη με 10 κάλπες στη Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, η Ολομέλεια τοποθετείται, αύριο Παρασκευή, επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS.

Η Βουλή αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τις δέκα το πρωί της Παρασκευής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχωρήσεων κομμάτων εκ της μειοψηφίας, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Ο μαραθώνιος της συζήτησης του πορίσματος θα ξεκινήσει στις δέκα το πρωί της Παρασκευής.

Τον λόγο αναμένεται να λάβουν τα εννέα από τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα παραστεί, μόνο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, και ότι θα αποστείλει υπόμνημα.

Η πρόταση που θα γίνει από το προεδρείο είναι να μιλήσουν επίσης 15 βουλευτές που θα οριστούν από τα κόμματα κατ΄ αναλογία της δύναμης τους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί.

Είναι πολύ πιθανό με την έναρξη της συζήτησης να τεθούν διαδικαστικά ζητήματα (για τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια κλπ) και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τα διαδικαστικά θα κρίνει και το χρόνο που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Από το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει και ο «γύρος» των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών. Οι κάλπες θα είναι δέκα και αριθμημένες.

Αριθμημένοι θα είναι και οι φάκελοι στους οποίους θα μπουν τα ψηφοδέλτια.

Το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου

«Δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση να ανοιχθεί μέτωπο με τη διαφθορά στην Υγεία και ειδικά στο φάρμακο. Το ερώτημα είναι αν αυτή η έλλειψη πολιτικής βούλησης ήταν αθώα, ή υπέκρυπτε οικονομική συναλλαγή των “κρίσιμων κρίκων” του συστήματος, με επιχειρηματικά συμφέροντα», αναφέρεται στην πορισματική θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σταδιακά από το έτος 2000 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είχε αρχίσει να αυξάνεται σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πρωτόγνωρους, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυξητικούς ρυθμούς, και στη βάση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δεδομένα και της δικογραφίας που σχηματίστηκε αλλά και στοιχεία του ΟΟΣΑ, της ΕΛΣΤΑΤ και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Προκύπτει λοιπόν, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπερδιπλασιάστηκε από το 2000 έως το 2009 (από 0,9% σε 2,2%), χωρίς κανείς (κυβερνήσεις, ασφαλιστικά ταμεία, Βουλή) να αναρωτηθεί γιατί και κυρίως χωρίς κανείς να προτείνει ουσιαστικά μέτρα ελέγχου της ζήτησης και του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Με την κρίση και τα μέτρα λιτότητας, μειώθηκε μεν η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αλλά το κόστος των περικοπών πέρασε στους πολίτες, αφού αυξήθηκε δυσβάσταχτα η συνεισφορά τους στη φαρμακευτική δαπάνη, αναφέρουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και επικαλούνται τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν ότι η ιδιωτική δαπάνη αυξήθηκε μεταξύ 2009-2014 κατά 43,3% και από 21% της συνολικής δαπάνης το 2009, έφτασε το 46% το 2014.

Το ίδιο διάστημα δεν ενεργοποιήθηκε μηχανισμός αξιολόγησης και κυρίως διαπραγμάτευσης των νέων ακριβών φαρμάκων, δεν εκπονήθηκαν θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών, δεν λειτούργησε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που είχε θεσμοθετηθεί τη μνημονιακή περίοδο.

Στην πρώτη μνημονιακή περίοδο, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε σωρευτικά πάνω από 60%.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που μειώθηκε είναι το ποσό που καταβάλλει το Δημόσιο (Κρατικός Προϋπολογισμός και ΕΟΠΥΥ) για φάρμακα, όχι επειδή ελήφθησαν διαρθρωτικά μέτρα αλλά επειδή οι δανειστές μας επέβαλλαν ένα κλειστό προϋπολογισμό που συνεχώς μειωνόταν, είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επισημάνει ότι η οριζόντια περικοπή δημιούργησε πολλαπλές στρεβλώσεις, μεγάλες ελλείψεις φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων και υποκατάστασή τους με νέους και πολύ ακριβότερους συνδυασμούς δραστικών ουσιών, χωρίς να τεκμηριώνεται η προστιθέμενη θεραπευτική αξία τους, μετακυλίοντας ταυτόχρονα στους πολίτες το κόστος επιβάρυνσης, που σήμερα υπερβαίνει μεσοσταθμικά το 25% της συνολικής δαπάνης για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα.

Το κυριότερο που έγινε ήταν πως οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οδήγησαν στο φαινόμενο της «υγειονομικής φτώχειας», λόγω του αποκλεισμού 2,5 έως 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Έτσι κατά τη μνημονιακή επιταγή, μειώθηκε το κόστος του κρατικού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη, όχι όμως το κόστος για την κοινωνία, η οποία είχε πληγεί βάναυσα από την κρίση, παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «παρά τις περικοπές και παρά την απαγόρευση αυξήσεων κατά τις ανατιμολογήσεις, υπήρξαν στη μνημονιακή περίοδο επιλεκτικές και καθόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις τιμών σε φάρμακα υψηλής κατανάλωσης της NOVARTIS (αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, φάρμακα για την άνοια, φάρμακα για αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις κλπ).

Υπήρξε όμως και “δυσμενής” μεταχείριση φαρμάκων ανταγωνιστικών προς τη NOVARTIS, ισοδύναμων θεραπευτικά αλλά πολύ φθηνότερων (π.χ. για τη σκλήρυνση κατά πλάκας).

Μαζί με την ενεργό ανάμιξη στο σκάνδαλο NOVARTIS, όπως φαίνεται από τη δικογραφία, κανονικών ή άτυπων συμβούλων των Υπουργών Υγείας, ισχυροποιείται η πεποίθηση ότι υπήρξε γνώση και εμπλοκή πολιτικών προσώπων, κρατικών λειτουργών ή υπηρεσιακών στελεχών στην προνομιακή μεταχείριση της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας», είναι η πορισματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αρμοδιότητα, η παραγραφή, τα συμπεράσματα

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, η Βουλή είναι αναρμόδια για τη δίωξη και εκδίκαση των εγκλημάτων του σκανδάλου NOVARTIS και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων.

Αυτή η θέση, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί κρίση πολιτικής σκοπιμότητας αλλά στηρίζεται στην πιστή ερμηνεία και εφαρμογή του ισχύοντος Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας και αποτρέπει θεσμικά την επέλευση των συνεπειών εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος, αποτρέπει δηλαδή την εξάλειψη των ποινικών ευθυνών, την ατιμωρησία, πιο απλά, των ελεγχόμενων προσώπων λόγω παρέλευσης της κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ. αποσβεστικής προθεσμίας.

«Το πόρισμά μας ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια αφήνει ανοικτό τον δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων της χώρας μας έχουν εκφράσει γνώμη υπέρ της ριζικής αλλαγής του ισχύοντος άρθρου 86 του Συντάγματος, κατεξοχήν λόγω της προνομιακής αντιμετώπισης των ποινικών ευθυνών των πολιτικών με τη σύντομη εξάλειψη του αξιοποίνου των εγκλημάτων τους» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν:

«Tο πόρισμά μας, ως εκ τούτου, ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, αφήνει ανοικτό τον δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επίσης κρίνουν ότι η τακτική Ποινική Δικαιοσύνη είναι η μόνη καθ΄ ύλην αρμόδια για την περαιτέρω εξέταση της δικογραφίας, την άσκηση ποινικής δίωξης και την εκδίκαση των αδικημάτων που φέρεται να έχουν τελεστεί. Δηλώνουν επίσης ότι έχουν πίστη και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα φανερώσει όλες τις “αμαρτωλές” πτυχές του διεθνούς σκανδάλου NOVARTIS, όπως έχει εκτυλιχθεί στην Ελλάδα.

«Η σκευωρία έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνομωσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» αναφέρουν οι βουλευτές της Νέα Δημοκρατία, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS στη δική τους πορισματική έκθεση.

«Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Προανακριτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες, να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας» αναφέρει η ΝΔ και τονίζει: «Δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στην διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται» και συνεπώς «με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης».

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι δεν προέκυψαν, από τη διαδικασία, ενδείξεις τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων. Παράλληλα σημειώνουν ότι μετά την απόφαση ότι η Βουλή είναι αναρμόδια δεν πρόκειται να επαναδιαβιβαστεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, «όπως για επικοινωνιακούς λόγους επικαλείται η πλειοψηφία».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταγγείλει ότι η σπουδή με την οποία η πλειοψηφία κατέληξε στην αναρμοδιότητα εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Άλλωστε όπως τονίζει η ΔΗΣΥ, η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στη διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων “ανωνύμων” μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις. «Η εξαρχής μεθόδευση της πρότασης περί διερεύνησης της αρμοδιότητας της Βουλής και συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, δεν αποσκοπούσε παρά στην επιχείρηση σπίλωσης των αναφερόμενων στο φάκελο δέκα (10) πολιτικών προσώπων και στη συντήρηση σκιών για ωμούς πολιτικούς λόγους» έχει καταγγείλει η ΔΗΣΥ.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει την πλήρη διερεύνηση αυτής υπόθεσης και είχε δηλώσει ότι η πρακτική της NOVARTIS αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών, στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του φαρμάκου.

Η δε αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού, έχει επισημάνει το ΚΚΕ, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε..

«Οι κυβερνήσεις, σημερινή αλλά και προηγούμενες, με πρόσχημα την υπαρκτή σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου, μείωσαν την δημόσια δαπάνη, μεταφέροντας τα βάρη της στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που η διαφθορά συνεχίζεται με άλλους τρόπους», έχει καταγγείλει το ΚΚΕ και γι΄ αυτό έπρεπε να γίνει πλήρης και σε βάθος διερεύνηση.

Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η υπόθεση NOVARTIS είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων, καθώς και από τη δικογραφία διαπιστώνεται πως στελέχη της εταιρείας μετέρχονταν αδιαφανείς και παράνομες μεθόδους για να προωθήσουν τα εμπορικά συμφέροντά της, διαμορφώνοντας μία εικόνα διαπλοκής συμφερόντων μεταξύ στελεχών της, μελών της ιατρικής κοινότητας και δημοσίων προσώπων, με σκοπό των προώθηση των πωλήσεων των φαρμάκων και σκευασμάτων της NOVARTIS εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

«Για την κατάσταση αυτή και την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και εμπορίου» έχει επισημάνει το Ποτάμι και έχει χαρακτηρίσει «κοινοβουλευτικό φιάσκο» και «παταγώδη κοινοβουλευτική αποτυχία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Στην περίπτωση της NOVARTIS, έχει δηλώσει η Χρυσή Αυγή, έχουν προκύψει όχι απλώς ενδείξεις αλλά αποδείξεις και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη μία συνολική προοδευτική πρόταση που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Δεν μπορεί να ανακάμψει η ΝΔ – Κολλημένη στο 25%

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Δημοσκόπηση MRB: Στο ναδίρ η ΝΔ με μόλις 22,9% – Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...