Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας «τα είπε» στον Ζάεφ για το erga omnes – Συνάντηση και με Μέρκελ

Ο Τσίπρας «τα είπε» στον Ζάεφ για το erga omnes – Συνάντηση και με Μέρκελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Η συνάντηση των δύο αρχηγών έχει σημασία από μόνη της δεδομένου ότι είναι η δεύτερη μετά την προ μηνών συνάντησή τους στο Νταβός, η οποία είχε προωθήσει τις συζητήσεις, και ενώ έχουν μεσολαβήσει μήνες πυρετωδών διαπραγματεύσεων και διεργασιών μεταξύ των δύο χωρών. Έως έναν βαθμό αποτυπώνει και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Σκόπια εκπέμπουν θετικό κλίμα και διάθεση, μιλούν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα -και η οποία θα επαναβεβαιωθεί στη σημερινή συνάντηση-, ωστόσο, δεδομένης της απόστασης που απομένει, δεν θεωρείται ότι σήμερα μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά τους και οι Βρυξέλλες ευελπιστούν να υπάρχει θετική έκβαση έως τον Ιούνιο, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει «μήνα – κλειδί» για τις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος.

Οι δύο αρχηγοί είχαν χθες την ευκαιρία για ένα πρώτο τετ α τετ κατά τη χθεσινή προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών των 28 της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα – Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης «επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».

Στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επιπλέον ότι τους ευχαρίστησε και πως παραδέχτηκε ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί», για να προσθέσει, τέλος, ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο Ζ. Ζάεφ δήλωνε ότι πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της συνάντησης -η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα-, η κυβέρνηση επαναλάμβανε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της για υπεράσπιση «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα της εθνικής γραμμής για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του συντάγματος στη γείτονα».

Πάντως από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν άφησαν ασχολίαστη τη χθεσινή κυβίστηση Μητσοτάκη, ο οποίος προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα άφησε κατά μέρος τη γραμμή Σαμαρά – Άδωνι στο ονοματολογικό και σημείωσε πως “η επίλυση του προβλήματος του ονόματος της πΓΔΜ πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία.

«Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα.

»Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μία προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας τη γραμμή «Σαμαρά – Γεωργιάδη» για εσωτερική χρήση, υπό το φόβο του αντίκτυπου που θα έχει η διολίσθησή του στη γραμμή των συλλαλητηρίων και την αναζήτηση λύσης «σε άλλη συγκυρία» στο διεθνές προφίλ του.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου επισήμανε το γεγονός ότι «μακρυά από Σαμαρά και Γεωργιάδη ο πρόεδρος της ΝΔ στήριξε σήμερα τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης», που αποτελεί και πάγια εθνική θέση εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

«Ελπίζουμε το ίδιο να κάνει πλέον και εντός συνόρων, σε αντιπαράθεση με μια εθνικιστική και αδιέξοδη ρητορεία που και ο ίδιος υποδαύλιζε» καταλήγει, επισυνάπτοντας τα tweets του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία αμφότερα κινούνται στη γραμμή σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ. Τσίπρας: Στις μέρες μας η δημοκρατία δεν καταλύεται με πραξικοπήματα – «Αμφισβητείται, όμως και υπονομεύεται, με νέους τρόπους»

Τσίπρας: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα» – Δήλωση ΒΟΜΒΑ για τον «κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα»

«Κοκοράκι» ο Μίτσκοσκι: Εμμένει στον όρο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Αλ. Τσίπρας: Ασφαλή, ομαλή και ΝΟΜΙΜΗ μετανάστευση – Ο διεθνής ρόλος των ΗΠΑ είναι ηγετικός, αλλά όχι κυρίαρχος

Στ. Κραουνάκης: Ο Κασσελάκης ήρθε σε μένα για τους followers

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Γάζα: Οι IDF απελευθέρωσαν σκλάβα Γιαζίντι: «Οι τζιχαντιστές μας ανάγκασαν να φάμε ανθρώπινα μωρά»
Σκλάβα Γιαζίντι, που απελευθερώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό στη Γάζα, αποκάλυψε ότι το Ισλαμικό Κράτος...