Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Μάθιου Νίμιτς, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,
Η Ελλάδα περιμένει από τα Σκόπια να αποδεχτούν το erga omnes (δηλαδή, ένα όνομα για όλες τις χρήσεις) σε μια σύνθετη ονομασία σε μια λέξη και αμετάφραστη, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση παρακάτω. Αυτό έγινε σαφές στο TRIBUNE το βράδυ της Παρασκευής ενόψει της συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς το Σάββατο.
Οι Σκοπιανοί προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν το όνομα «Μακεδονία», που σφετερίζονται αντιστόρητα και αγεωγράφητα, συμφωνώντας σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό μόνο για χρήση σε διεθνούς οργανισμούς, διατηρώντας το «Μακεδονία» ως εσωτερική τους ονομασία και ταυτότητα όπως και στις διμερείς εξωτερικές τους σχέσεις.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ονομάζονται σκέτο Μακεδονία ούτε ως γεωγραφικός προσδιορισμός, υπενθυμίζοντας ότι το 51% της έκτασης της Μακεδονίας αποτελεί ελληνικό έδαφος.
Η Ελλάδα αντιπροτείνει στα Σκόπια μια ονομασία όπως για παράδειγμα Γκορναμακεντόνια (Gornamakedonija), που θα γράφεται και θα προφέρεται έτσι, σαφώς διακριτή διεθνώς από το «Ματσεντόνια» (Macedonia).
Το Σάββατο το πρωί στις 10.30 στο Σούνιο ο Νίκος Κοτζιάς άρχισε την συνάντηση με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Η διπλωματική ομάδα της Ελλάδας επιθυμεί να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο χωρών, τόσο ως προς το ζήτημα της ονομασίας, όσο και ως προς το ζήτημα του συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Την Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε πως με τον ομόλογό του, «έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήσαμε, ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις ευθύνονται».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα», διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δύο χωρών και της περιοχής.