Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον τ/σ SBC, ερωτηθείσα για την πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο για ενισχυμένη εποπτεία για μετά το μνημόνιο είπε ότι «αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει έξοδος από το καθεστώς των μνημονίων και θα διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση η οποία δεν θα έχει σχέση με όσα ζήσαμε τα τελευταία 8 μνημονικά χρόνια».
«Ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν σπέκουλα με αφορμή την πρόταση του κ. Σεντένο. Θα υπάρξει ένας βαθμός εποπτείας μετά το μνημόνιο, ωστόσο, η στόχευση της κυβέρνησης είναι για έξοδο χωρίς άλλα μέτρα και χωρίς πιστοληπτική γραμμή με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Όλα αυτά θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου η ελληνική πλευρά θα προτάξει τους θετικούς δείκτες της οικονομίας, οι οποίοι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν» πρόσθεσε.
Αναφορικά με την ερώτηση 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Καμμένου για μια φωτογραφία με καταδικασμένο πρώην στέλεχος της ΧΑ είπε ότι αυτό το θέμα θα απαντηθεί σε θεσμικό επίπεδο.
Έθεσε το ρητορικό ερώτημα «τι ζητείται; Να απαιτείται βεβαίωση πολιτικών φρονημάτων από όποιον επιδιώκει να φωτογραφηθεί με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας;» για να προσθέσει «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τον καθένα που θέλει να φωτογραφηθεί μαζί του» και να τονίσει, στη συνέχεια, ότι «εν πάση περιπτώσει, ο κ. Καμμένος ποτέ δεν έχει συμπλεύσει με στελέχη ή μέλη της ΧΑ και δεν έχει καμία σχέση με το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ. Και βεβαίως από τη στιγμή που θα υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη για το συγκεκριμένο πρόσωπο θα ληφθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφάσεις».
Επίσης κληθείσα να σχολιάσει τα κίνητρα των 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε «δεν θα ήθελα να κρίνω κακοπροαίρετα. Δεν θα ήθελα να κάνω δίκη προθέσεων».
Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Κατσίκη σχετικά με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια απάντησε ότι «επιχειρηματολογία των ΑΝΕΛ για το θέμα της αναδοχής εκφράστηκε στη Βουλή από τον εισηγητή κ. Λαζαρίδη» και ότι «ο τρόπος που εκφράστηκε ο κ. Κατσίκης είχε προσωπικό χαρακτήρα» ενώ ο ίδιος «διευκρίνισε ότι δεν ταυτίζει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία».
Απέδωσε τη «θύελλα των αντιδράσεων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε ενδεχόμενη στόχευση χαρακτηρισμού των ΑΝΕΛ «ενώ είναι σαφές το πολιτικό μας στίγμα».
«Οι ΑΝ.ΕΛ απευθύνονται στο κοινωνικό και πατριωτικό Κέντρο και αποτυπώνεται στις δηλώσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου του Κινήματος και άλλων στελεχών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής για παραπομπή του κ. Κατσίκη στην επιτροπή δεοντολογίας έχουν συμμετάσχει στις εντάσεις που έχουν σημειωθεί για ιδεολογικά-κοινωνικά ζητήματα. Οι περισσότεροι εξ ‘ αυτών έχουν αμφισβητήσει την κυβερνητική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ.
Ωστόσο, η κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων δεν βασίστηκε στην ιδεολογική ταύτιση, αλλά σε δύο ιεραρχημένους στόχους, την έξοδο από το μνημόνιο και την πάταξη τα διαπλοκής και της διαφθοράς» υπογράμμισε η κ. Παπαδοπούλου.
Ερωτηθείσα «αν θα υπάρξουν πειθαρχικές συνέπειες από τους ΑΝΕΛ για τον κ. Κατσίκη» είπε «κάθε βουλευτής έχει το ελεύθερο σε μια Δημοκρατία να διατυπώνει τις απόψεις του. Με δεδομένο ότι εμείς ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας και ο κ. Κατσίκης προέβη σε διευκρινίσεις, τι άλλο ζητείται από τους ΑΝΕΛ; η ποινικοποίηση της άποψης των βουλευτών;
Κάθε βουλευτής κρίνεται από τον ελληνικό λαό. Ζητούνται ενέργειες όπως έγινε στη ΝΔ. όπου διεγράφησαν βουλευτές επειδή διαφώνησαν με τον αντιπρόεδρό της;».
Ως προς το μέλλον της συγκυβέρνησης και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για λύση της συνεργασίας με την έξοδο από το μνημόνιο, υπενθύμισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσθέτοντας «οι ΑΝΕΛ συμμετέχουμε στην κυβέρνηση ως το αναγκαίο καλό και το έχουμε αποδείξει στην πράξη.
Σε κάθε νομοσχέδιο ψηφίζουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας και στηρίζουμε τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού. Σε κάθε περίπτωση, κάναμε πράξη την εθνική συμφιλίωση με την τωρινή συγκυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή προέχει να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε ελεύθερα με την έξοδο από το μνημόνιο.
Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να κλείσει η τετραετία και ο ελληνικός λαός να κρίνει συνολικά το αποτέλεσμα της πολιτικής μας».
Χαρακτήρισε το νέο κόμμα στον κεντροαριστερό χώρο ως «αναβίωση του παλαιού αποτυχημένου προσωπικού» με το «ΠΑΣΟΚ απλώς να θέλει να αλλάξει ΑΦΜ».
«Είναι φαιδρό το αίτημα της κ. Γεννηματά για εκλογές πριν από την έξοδο από το μνημόνιο, όταν μάλιστα δεν έχει παρουσιάσει μισή πρόταση για την επόμενη μέρα.
Τόσο η κ. Γεννηματά όσο και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν πριν ζητήσουν εκλογές να καταθέσουν μια καθαρή πρόταση, ένα καθαρό πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα και όχι μισόλογα και ξύλινα συνθήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πει ξεκάθαρα από πού θα βρει τα χρήματα για μειώσεις φόρων και παροχές που υπόσχεται και πως θα επιτευχθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα» κατέληξε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.