Θεσμική τομή, στην υπεράσπιση της οποίας δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το νομοσχέδιο για την αναδοχή– υιοθεσία που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, τονίζοντας καταρχήν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο “σήκωσε” θόρυβο για ένα άρθρο του, αυτό που αφορά το δικαίωμα αναδοχής τέκνων σε ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο όμως αποτελεί ένα μέρος μόνο των ζητημάτων που επιλύει συνολικά στο θέμα των πολιτών να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.
Επ αυτού, είπε πως:
«Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που μεγαλώνουν στα ιδρύματα. Παιδιά που μέχρι σήμερα ήταν αόρατα στα μάτια της πολιτείας», προσθέτοντας ότι:
«Ο λόγος που κατατέθηκε το νομοσχέδιο ήταν για να σταματήσει το όργιο της γραφειοκρατίας και των θεσμικών εμποδίων, να μπορέσουν να βιώσουν τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον.
»Γιατί η γραφειοκρατία να γίνονται απροσπέλαστο εμπόδιο;
»Σε αυτό απαντά το νομοσχέδιο και υπό αυτή την έννοια είναι θεσμική τομή.
»Για αυτό και σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν χωράνε μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο ρυθμίζει:
1. Τα παιδιά που βρίσκονται σε Ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα από την Πολιτεία. Είναι θλιβερό ότι αδυνατούμε ως πολιτεία να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα. Δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος με τα στοιχεία του κάθε παιδιού χωριστά. Θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Διευκολύνεται η διαδικασία αναδοχής ή υιοθεσίας. Το παιδί όταν ενηλικιωθεί θα μπορέσει να ανατρέξει στα στοιχεία του και να βρει τις ρίζες του.
2. Προχωράμε σε μια σειρά από ρυθμίσεις ώστε να περιοριστεί η πολύχρονη αναμονή. 8-12 μήνες η διαδικασία ολοκλήρωσης αναδοχής και υιοθεσίας.
Κάποιοι ταυτίζουν την υιοθεσία με την αναδοχή. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς.
Οι υποψήφιοι γονείς ελέγχονται και η διαδικασία θα εποπτεύεται από το εθνικό συμβούλιο για την αναδοχή και υιοθεσία.
Αντιδράσεις
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για το δικαίωμα αναδοχής τέκνων σε ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε πως:
«Μερίδα συναδέλφων το κάνει γιατί αρέσκεται να αναπαράγει στερεότυπα. Άλλη μερίδα γιατί διέπεται από το μίσος.
»Ψεύτικη, επιτηδευμένη και φαλκιδευμένη η αγάπη για την πατρίδα.
»Μερίδα αντιδράσεων προέρχεται από αυτούς που τρέφονται από το μίσος.
»Η άλλη κατηγορία αναπαράγει φοβικά σύνδρομα στο όνομα μιας θρησκείας που είναι δομημένη στην αγάπη για τον συνάνθρωπο.
»Εμείς που νομοθετούμε είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες ισότιμα».
Δεν διέλαθε την κριτική του η Ν.Δ ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά.
«Παρακολούθησα τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων. Η Ν.Δ μπορεί να μας παραδώσει εδώ άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι πραγματικά λαϊκιστής και ποιος είναι αληθινά φιλελεύθερος.
»Ποιος είναι προοδευτικός και πιο συντηρητικός, λέγοντας ότι δεν έχει ωριμάσει η κοινωνία», είπε ενώ για τον πρόεδρο της Ν.Δ ισχυρίστηκε ότι:
«Είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό.
»Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στην προσπάθεια να υπηρετήσουμε τις αρχές της προόδου, της Δικαιοσύνης και της Ισότητας σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας».