“Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό” αναφέρουν όλο και περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενοι στις πρόσφατες αποφάσεις για τους δικαστικούς, την στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εκ νέου θετικό κλίμα για το μέλλον της χώρας, προβάλλοντας συμφωνίες για επενδύσεις.
Τις τελευταίες ημέρες , τα στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να μεγαλοποιήσουν της «συμφωνίες» με την Κίνα, αλλά και με εταιρίες όπως η IBM η Dow Chemicals, ενώ η κοινή γνώμη στην κυριολεξία βράζει για το «ηθικόν» των αποφάσεων της που ευνοούν ισχυρές ομάδες εργαζομένων, όπως οι δικαστικοί και οι στρατιωτικοί, αντιδράσεις που έχουν γίνει αντιληπτές από βουλευτές και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αρκετοί είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ναι μεν θεωρούν ως επιτυχημένες τις επιχειρηματικές συμφωνίες που προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση, ωστόσο αντιδρούν στις πολιτικές εντός των συνόρων.
Βουλευτής της Β΄ Αθηνών είπε στο tribune.gr, ότι οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, δεν έχουν πλέον περιθώρια να περιμένουν τα οφέλη των όποιων συμφωνιών για επενδύσεις γίνουν σε βάθος χρόνου, αλλά αποζητούν άμεση επίλυση των προβλημάτων. Μάλιστα έθεσε ευθέως το ζήτημα των αποφάσεων της κυβέρνησης για τους δικαστικούς λέγοντας τη γνωστή πλέον ρήση «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».
Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια υπάρχει στους βουλευτές της επαρχίας, όπου τα προβλήματα της κρίσης αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και περισσότερο, λόγω της αδυναμίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιβιώσουν.
Βουλευτής προερχόμενος από αγροτική περιοχή, μας ανέφερε ότι τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν άλυτα, με τους μεσάζοντες να συνεχίζουν να «αλωνίζουν» και τα διάφορα ισχυρά καρτέλ να δρουν ακόμη πιο πιεστικά μετά τη ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα θα ανέβη σε επικίνδυνα επίπεδα, καθώς εκτός των υπαρκτών καθημερινών προβλημάτων των πολιτών η σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σφοδρή.
Ήδη η συγκυβέρνηση έχει αποδοθεί σε ένα πολυμέτωπο αγώνα.
Να πλήξει όσο μπορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τα εσωτερικά του προβλήματα και την ασυμφωνία που υπάρχει στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική που θα ακολουθήσει, να ικανοποιήσει την τρόικα για τα προαπαιτούμενα , να πείσει την κοινωνία ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ταυτόχρονα να διασφαλίσει –και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα- τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνται για να αποφευχθούν εθνικές εκλογές.
Το ζήτημα, πάντως, είναι πολύπλοκο και δεν έχει να κάνει μόνο με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου και της Ιπποκράτους.
Γιατί πάνω απ όλα υφίσταται το υπαρκτό πρόβλημα της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, που η εξέλιξη του θα είναι η πραγματική αιτία μιας ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο κρίσιμος μήνας, όπως τόνιζε στο tribune.gr γενικός γραμματέας οικονομικού υπουργείου της κυβέρνησης, είναι ο Οκτώβριος. Εάν τότε κριθεί επιτυχής η διαπραγμάτευση για το χρέος , τότε είναι πολύ πιθανό να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ και για εξασφάλιση του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών για την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας.
Στη περίπτωση, όμως, που είναι και η πλέον πιθανή, η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους να μην αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, τότε οι εκλογές λογικά πλησιάζουν.
Ωστόσο, στο Μαξίμου ήδη έχουν επεξεργαστεί και σενάρια αντίδρασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί ήδη να εμφανισθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αν όχι επιτυχημένη, τουλάχιστον μη αποτυχημένη και θα τεθεί εκ νέου το δίλλημα της παραμονής στα μνημόνια- που θα ονομαστούν απλά επιτήρηση- ή της πτώχευσης. Θα προβληθούν από κυβερνητικής πλευράς κάποιες μικρές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και θα τονιστεί εκ νέου ότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει αυτά που κατέκτησε με τις θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία μαρτυρικά χρόνια των μνημονίων.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , είναι πολύ πιθανό να αρνηθούν προσφυγή στις κάλπες και να επικαλεστούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και αν η λαϊκή βούληση είναι αντίθετη.
Σε μια τέτοια περίπτωση , άρνησης δηλαδή εκ μέρους της κυβέρνησης της προσφυγής στις κάλπες, που θα επιζητά πιεστικά σύσσωμη η μείζονα και ήσσονα αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους κόλπους της, με τις αντιδράσεις βουλευτών να ψηφίσουν κρίσιμα νομοσχέδια, αλλά κυρίως τον προϋπολογισμό, καθώς η πίεση από την κοινωνία θα αυξάνεται.
Το «ατύχημα» για τη κυβέρνηση είναι πιθανό να συμβεί , λοιπόν, πριν από το Φεβρουάριο του 2015 και οι σχεδιασμοί για την διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας να είναι άνευ ουσίας.
Αν ωστόσο η κυβέρνηση καταφέρει και ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Και η προσπάθεια της θα στραφεί στην εξεύρεση ενός προσώπου που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό πέραν των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και ανεξάρτητους βουλευτές.
Από την κυβέρνηση επιχειρήθηκε πάντως, να εμπλακεί το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ως υποψηφίου προέδρου Δημοκρατίας. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό , καθώς στενοί συνεργάτες του, σχεδόν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποδοχής οποιασδήποτε πρότασης για υποψηφιότητα του.
Η αναζήτηση, πάντως, συνεχίζεται , αλλά ο πολιτικός χρόνος στενεύει επικίνδυνα.