Η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ερντογάν περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων αξιωματικών με τους 8 Τούρκους και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διγλωσσία της κυβέρνησης, απάντησε ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος επιβεβαιώθηκε για τις δηλώσεις του περί ομηρίας για τις οποίες είχε κατηγορηθεί».
Η Μανταλένα Παπαδοπούλου πρόσθεσε πως «οι αναφορές του κ. Καμμένου ήταν η αποτύπωση της πραγματικότητας από την πλευρά του υπουργού Εθν. Άμυνας. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, υπήρξε απάντηση από την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική ρητορική: ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτος δικαίου και όχι Σουλτάνος. Είναι, ωστόσο, θλιβερό να υιοθετείται από ελληνικά κόμματα και πρόσωπα η ρητορική της Τουρκίας».
Σχετικά με «το ζητούμενο της ύπαρξης εθνικής στρατηγικής» είπε ότι «τώρα οι απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα είναι οι ενδεδειγμένες στο πλαίσιο της αποτρεπτικής στρατηγικής και της στρατηγικής συμμαχιών» έναντι της στρατηγικής κατευνασμού που ακολουθείτο στο παρελθόν, σημειώνοντας «τα βήματα της τωρινής κυβέρνησης είναι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το μεγάλο στοίχημα για την πατρίδα μας είναι, όχι μόνο εάν η κυβέρνηση υιοθετεί αυτή τη στάση, αλλά εάν την υιοθετεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, που η ηγεσία της Τουρκίας έχει ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητες διαφορετικές από ό,τι στο παρελθόν, και αναφέρομαι στο νέο-οθωμανισμό».
«Η Τουρκία σταθερά επιδιώκει να καταστεί ο ηγεμόνας του περιφερειακού υποσυστήματος που είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και παράλληλα να αποτελέσει τον μεσολαβητή ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.
Όμως η στρατηγική της υπερεπέκτασης δεν θα του βγει του κ. Ερντογάν. Σ’ αυτή τη φάση έχει ουσιαστικά απομονωθεί, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις του δυτικού κόσμου και ο ίδιος αντιμετωπίζει πολλά μέτωπα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό» πρόσθεσε.
Για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η κ. Παπαδοπούλου καταρχήν επισήμανε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολιτική «να αρπάζει και από άλλες χώρες ανθρώπους και να τους κρατά παρανόμως ως ομήρους, όπως συμβαίνει και με τον Αμερικανό πάστορα, προκειμένου να τους εντάξει σε μια διαδικασία παζαριού.
Ο Ερντογάν έβγαλε μάλιστα και προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο μπορεί να ανταλλάσσει κατηγορούμενους» και γι’ αυτό ο κ. Καμμένος «μίλησε για ομηρία».
«Αυτό που έγινε με τους δύο στρατιωτικούς μας, ήταν ένα απλό και σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο, που είχε συμβεί πολλές φορές και λυνόταν άμεσα σε τοπικό επίπεδο.
Για την παράνομη κράτησή τους, έγιναν και γίνονται πολλές ενέργειες για να αναδείξουμε το θέμα στα διεθνή fora. Θα πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει πλέον, ότι έναν τέτοιο γείτονα – γιατί δεν είναι γείτονας μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε – δεν μπορείς να τον αντιμετωπίζεις μόνο σε επίπεδο ρητορικής» τόνισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
Ερωτηθείσα αν «υπάρχει κάποιο ρήγμα στη συγκατοίκηση με αφορμή τις εκατέρωθεν βολές που ανταλλάσσουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», επανέλαβε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς των μνημονίων και η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς ώστε να αφήσουμε πίσω ένα σύστημα που καλλιέργησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ των Σαμαρά-Μητσοτάκη» ήταν οι όροι συγκρότησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με γνωστές τις ιδεολογικές τους διαφορές – και κατέληξε: «Συγκυβέρνηση δεν σημαίνει ότι οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονται, σε αντίθεση με την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Τις ιδεολογικές μας διαφορές τις έχουμε, αλλά από εκεί και πέρα οι εκατέρωθεν βολές ανάμεσα στα στελέχη είναι άκαιρες».