Μπορεί η ημερήσια διάταξη να μην μπορεί να ξεφύγει από τις εξ’ ανατολών απειλές και το σήμα κινδύνου που σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για τυχόν προσπάθεια του Ερντογάν να εντάξει τις αξιώσεις στο Αιγαίο στον προεκλογικό του αγώνα, ωστόσο ουδείς παραγνωρίζει στο κυβερνητικό επιτελείο πως οι μέρες αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το τέλος του μνημονίου και τις αποφάσεις που θα συνοδεύσουν αυτήν την έξοδο.
Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου στρέφεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου ξεκινούν κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να πρωταγωνιστήσει αυτή τη φορά, ωστόσο αναμένεται να απασχολήσει παρασκηνιακά τους συμμετέχοντες, καθώς η προοπτική συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος θεωρείται πλέον ισχυρή.
Και τούτο, διότι σχεδόν 70 μέρες απομένουν μέχρι το Eurogroup τις 21 Ιουνίου για τις οριστικές αποφάσεις για χρέος, μεταμνημονιακή παρακολούθηση και αναπτυξιακό σχέδιο, όπου θα σημάνουν και το οριστικό τέλος των προγραμμάτων για την Ελλάδα με καθαρή έξοδο και χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης – όπως επαναλαμβάνουν προς διάψευση του Κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη – σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικά στελέχη.
Χθες επί της ουσίας “κάηκε” το σενάριο πρόωρων μέτρων το 2019 με την επίσπευση των μέτρων και αντιμέτρων από το 2020, σενάριο, το οποίο έχει υιοθετήσει και εν μέρει ακροθιγώς τόσο η αντιπολίτευση όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα θετικά εκλαμβάνονται από τους Ευρωπαίους οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές.
Συγχρόνως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι πλέον για τη «βούληση» του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.
Το περασμένο καλοκαίρι, το ΔΝΤ συμφώνησε «επί της αρχής» σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, του οποίου η πλήρης ενεργοποίηση εξαρτάται από τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι Ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί τη βιωσιμότητά του.
Επιπρόσθετα, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του EuroWorking Group η τεχνική εργασία για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και για τον λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» σύνδεσης του ρυθμού ανάπτυξης με την αποπληρωμή του ελληνικού κρατικού χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του ΔΝΤ θα φανούν στην πράξη τα επόμενα εικοσιτετράωρα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα γίνουν μεταξύ όλων των «παικτών» στην Ουάσινγκτον.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται από σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, με στόχο να διερευνήσουν την πορεία προς την ολοκλήρωσή του, τον Αύγουστο.
Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει το λεγόμενο «Washington Group» -η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ-, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Όπως σημειώνουν οι ιθύνοντες, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα διαφανούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Εκτός από το «Washington Group», το επόμενο διήμερο στην Ουάσινγκτον αναμένεται να λάβουν χώρα συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς, παρασκηνιακές συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των εκπροσώπων όλων των πλευρών. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους, είναι στο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Μαξίμου: Δεν θα ληφθεί κανένα νέο μέτρο – Ολοκληρώνουμε την έξοδο από το μνημόνιο
Για ιστορίες καταστροφής από ΜΜΕ κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις (Fiscal Monitor).
«Επειδή γνωστά ΜΜΕ εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα», σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως τονίζουν, η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με τον στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. «Γι’ αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν: «Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής».
Συνεχίζοντας, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως «σε ό,τι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα».
«Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…», καταλήγουν οι πηγές του Μαξίμου.