Ερωτήματα προκαλεί ένα αρχείο σε μορφή excel από τη δικογραφία της Novartis, στο οποίο η εταιρεία προϋπολογίζει ποσά που θα χορηγούσε για διάφορες «δραστηριότητες» το 2012 και στο οποίο εμφανίζονται ακόμη και ονόματα μελών της τότε κυβέρνησης. Τα στοιχεία δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.
Ανάμεσα στη σωρεία των εγγράφων που έχουν στη διάθεσή τους βουλευτές όλων των κομμάτων, υπάρχει ένα αρχείο σε μορφή excel με κωδικό MA BUD 2012 DRAFT 2 July 2011, το οποίο στην ουσία κατανέμει τα ποσά που έχει προϋπολογίσει να δώσει τη συγκεκριμένη χρονιά η Novartis σε διάφορες «δραστηριότητες».
Για παράδειγμα αναφέρει ότι για τη στρατηγική σε ό,τι αφορά τα «ορφανά φάρμακα» (για τις σπάνιες παθήσεις) προβλέπονται 15.000 ευρώ, ενώ συνολικά για τους συλλόγους ασθενών προβλέπονται 65.000 ευρώ.
Για την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων της η Novartis προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις όπως «η πρόσκληση συμμετοχής των προσώπων – κλειδιά στις λήψεις αποφάσεων του υπουργείου Υγείας στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας και Έρευνας Αποτελεσμάτων (ΙSPOR)».
Σημειώνεται ότι το ελληνικό τμήμα της ΙSPOR διεύθυνε η Μαρία Γείτονα, της οποίας το όνομα περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Aκόμα, συμμετοχές σε συνέδρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου αναφέρονται τα ονόματα Τούντας, Σκουρολιάκου και συνολικός προϋπολογισμός 60.000 ευρώ.
Για τα ασφαλιστικά ταμεία/πελάτες και ειδικότερα για το ΙΚΑ και την ομοσπονδία που αντιπροσωπεύει τους γιατρούς του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥ-ΠΙΚΑ), η Νοvartis προϋπολόγιζε 160.000 ευρώ για «τακτικά ταξίδια-επισκέψεις, υλικά που πρέπει να διανεμηθούν στους ελεγκτές, ειδικό πρότζεκτ, εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα οδηγίες συνταγογράφησης, νοσοκομειακές συμβάσεις».
Ακόμα, η εταιρεία προέβλεπε για προγράμματα του ΙΟΒΕ και του LSΕ 15.000 ευρώ, ενώ για την Επιτροπή Τιμολόγησης (ειδικό πρότζεκτ) άλλες 15.000 ευρώ.
Για τους οικονομολόγους της Υγείας της ΕΣΔΥ με θέματα την αξιολόγηση της ευρωστίας της Novartis Hellas, μελέτη για τα γενόσημα και εκπαίδευση σε θέματα υγείας ομάδων πίεσης των κέντρων αποφάσεων του υπουργείου Υγείας, προβλέπονταν 75.000 ευρώ.
Με ονόματα και ποσά;
Ανάμεσα στα ονόματα είναι και εκείνο του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, συμβούλου των υπουργών Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και Α. Λοβέρδου, Νικόλαου Μανιαδάκη.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Novartis, υπήρχε σύμβαση του Ν. Μανιαδάκη ως συμβούλου της εταιρείας με αντικείμενό της τον «έλεγχο της δαπάνης», έναντι 20.000 ευρώ.
Ακόμα, αναφέρεται ότι για «Πρότζεκτ του υπουργείου Υγείας (Πολύζος, Δημόπουλος, Δέδδε, Μαλιώρη» προβλέπονται 10.000 ευρώ, για «Πρότζεκτ του υπουργείου Εργασίας (Δρέττα, Κουτρουμάνης)» 10.000 ευρώ, για «Πρότζεκτ του υπουργείου Άμυνας (Κομνηνός, Δημητρακόπουλος, Κακαζιάνης)» 10.000 ευρώ, για «Πρότζεκτ του υπουργείου Οικονομικών (Πλασκοβίτης, Βενιζέλος) 10.000 ευρώ.
Τέλος, προϋπολογίζονται 20.000 ευρώ για την επικοινωνία και 100.000 ευρώ για συμμετοχές σε συνέδρια.
Δεν είναι γνωστό αν όλα τα προϋπολογιζόμενα ποσά έχουν πράγματι δοθεί, πώς έχουν δοθεί και σε ποιους.
Το να αναφέρονται όμως φορείς και πρωτοκλασάτα ονόματα της τότε κυβέρνησης μέσα στα αρχεία της εταιρείας και δίπλα τα ποσά είναι, όπως και να το κάνουμε, κάπως «αδόκιμο».