Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγορείτο για «διέγερση σε διάπραξη αδικήματος», πράξη που συνδεόταν με τοποθέτηση που έκανε τον Σεπτέμβριο του 2013, στο περιθώριο ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, όπου συνομιλώντας με κατοίκους της Χαλκιδικής και αναφερόμενος στον τότε δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, φέρεται να τους προέτρεψε να τον «λιντσάρουν».
Την απαλλαγή του Πάνου Καμμένου ζήτησε και η εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Παπαγιαννίδου, η οποία στην αγόρευσή της επισήμανε ότι η επίμαχη φράση έγινε «καθ’ υπερβολήν» και είχε «μεταφορική κι όχι κυριολεκτική έννοια».
Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι δεν έχει κλείσει η «υπόθεση Πάχτα» και ζήτησε να γίνει έρευνα για τα κονδύλια που φέρεται ότι εισέπραξε από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός».
Αναλυτικά η δήλωση του Πάνου Καμμένου
Η δήλωση του κ. Καμμένου, μετά την αθώωση του, έχει ως εξής:
“Βρίσκομαι σήμερα εδώ, κάνοντας πράξη την πάγια θέση μου για τη Δικαιοσύνη που πρέπει να απονέμεται στους πολίτες αλλά και στους πολιτικούς με τον ίδιο τρόπο, παραιτούμενος της ασυλίας που μου παρέχει το Σύνταγμα και αιτούμενος προς τους συναδέλφους μου βουλευτές την άρση της ασυλίας μου, που πιστεύω ότι πλέον θα πρέπει να καταργηθεί για όλους τους πολιτικούς και βουλευτές, αλλά και υπουργούς, με την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
Είχα λοιπόν τη δυνατότητα να βρεθώ ενώπιον του φυσικού δικαστή που δεν παίρνει εντολές ούτε από τα tweet αποτυχημένων πρωθυπουργών, που δεν κατευθύνεται από πολιτικά κόμματα και την εκτελεστική εξουσία. Του φυσικού δικαστή που προσπαθεί μέσα από το Σύνταγμα να απονείμει δικαιοσύνη. Για την υπόθεση αυτή χύθηκαν εκατοντάδες κιλά μελάνης, πρωτοσέλιδα, ώρες ολόκληρες ραδιοφωνικών σχολιασμών και τηλεοπτικών εκπομπών προκειμένου να δεχθώ ύβρεις επιθέσεις πολιτικές, μπούλινγκ πολιτικό, από εκείνους που πιστεύουν ότι την εξουσία σ’ αυτόν τον τόπο δεν την έχει η δύναμη των πολιτών, αλλά οι μεγάλες εταιρείες, οι πολυεθνικές, που με όργανα πολιτικούς, πληρώνοντάς τους θα εκτελούν τις δικές τους αποφάσεις.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συνηγόρους μου που ήταν δίπλα μου, τους πολίτες και τις οργανώσεις της Χαλκιδικής που μάχονται κατά της περιβαλλοντικής διάλυσης της περιοχής τους, έχοντας απέναντί τους μία εταιρεία που αποφάσισε να πληρώνει τον δήμαρχο κ. Πάχτα με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αλλοιώσει τη δική τους άποψη. Να ευχαριστήσω επίσης τους απλούς πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους συναδέλφους μου βουλευτές και πολιτευτές που βρεθήκαν σήμερα εδώ.
Και η πρόταση της εισαγγελέως και η απόφαση του προέδρου νομίζω ότι κλείσανε κατ’ αρχήν αυτήν την υπόθεση και ανοίξανε μία άλλη υπόθεση. Την υπόθεση πρώτα απ’ όλα της απαίτησης άμεσου ελέγχου των χρημάτων, «άσπρων» ή πιθανώς και «μαύρων» τα οποία έχουν δοθεί από την «Ελληνικής Χρυσός», επισήμως ή ανεπισήμως, μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων διαφημίσεων κλπ. που θα διεξαχθεί έρευνα από τη δικαιοσύνη και θα αποδειχθεί η αλήθεια, και το δεύτερο να δώσουν στη δικαιοσύνη λόγο όσοι χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για την επιδίωξη και το σκοπό αυτό.
Ως δήμαρχος ο κ. Πάχτας, απ’ αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, εισέπραξε επισήμως 11 εκατ. 600 χιλιάδες από την «Ελληνικός Χρυσός». Γίνεται έρευνα από τη σημερινή διοίκηση του δήμου και πιστεύω κι από τη δικαιοσύνη αργότερα, να δούμε εάν αυτά τα χρήματα πράγματι που πήγανε και για ποιο λόγο πήγανε”.