Εντυπωσιασμένος από την επιτυχημένη ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας δήλωσε από το βήμα του διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ο Aμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Το μέγεθος και ο παγκόσμιος αντίκτυπος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, για το οποίο ο ελληνικός λαός είναι δικαιολογημένα υπερήφανος, ανέφερε ο κ. Πάιατ και δήλωσε επίσης «περήφανος για τον ρόλο που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας μετά την καταστροφή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν διευκόλυνε με επιτυχία την πώληση εκατοντάδων πλοίων Liberty σε Έλληνες πλοιοκτήτες, συμβάλλοντας στη δημιουργία της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας».
Απευθυνόμενος στη ναυτιλιακή κοινότητα, είπε πως συμβολίζει τις μεγάλες δυνατότητες και την αντοχή του ελληνικού λαού και επισήμανε πως «το έργο τους βοηθάει να μείνει η παγκόσμια οικονομία ανοιχτή, δυναμική και ελεύθερη, ακριβώς όπως η δύναμη και η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού και του ελληνικού κράτους να συμβάλλουν στην ειρήνη και την ευημερία της γειτονιά του».
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή στις ΗΠΑ, είπε πως μεταξύ άλλων θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Ναυτικής Ακαδημίας της Ύδρας. Αυτή η συμφωνία, η πρώτη του είδους για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, θα επιτρέψει μεγαλύτερες ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ ναυτικών από τις δύο χώρες, επισήμανε.
Σημείωσε ακόμα πως ο κ. Κουρουμπλής θα υπογράψει επίσης συμφωνία με την Αμερικανική Ακτοφυλακή για να επιτρέψει την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Ελλήνων και Αμερικανών ναυτικών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί ο Αμερικανός ναυτικός να αποκτήσει βασική ναυτική εκπαίδευση στα πλοία με ελληνική σημαία.
Γενικεύοντας το πλαίσιο της ανάλυσής του, εξέφρασε τη βούληση των ΗΠΑ για ακόμα ισχυρότερη συνεργασία με την Ελλάδα τους προσεχείς μήνες και την πεποίθησή του ότι το 2018 θα αποτελέσει μια κομβική χρονιά για τις διμερείς σχέσεις.
Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε «περιλαμβάνει τη συνεχή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας, όπως είδαμε σε δεκάδες διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του επιτυχημένου ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο φθινόπωρο και των πρόσφατων επισκέψεων υψηλού επιπέδου αντιπροσωπειών του Κογκρέσου στις ΗΠΑ κι εδώ στην Ελλάδα».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πάιατ στην επίσκεψη του βοηθού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ στην Αθήνα, λέγοντας ότι θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους Έλληνες ομολόγους του για το μοναδικό ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτιδα χώρα και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο Αμερικανός πρεσβευτής χαρακτήρισε την ελληνική Διασπορά στις ΗΠΑ μία από τις ισχυρότερες συνιστώσες των διμερών σχέσεων.
Ταυτόχρονα εστίασε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, παρατηρώντας πως ισχυροποιούνται και συμπλήρωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να δουν ενισχυμένη διμερή επενδυτική συνεργασία με την Ελλάδα.
Σ’ αυτή συμπεριέλαβε μια συνολική στρατηγική κατά την οποία η χώρα μας θα λειτουργεί ως περιφερειακός κόμβος και θα προμηθεύει ενέργεια την Ευρώπη από διαφορετικές πηγές, βοηθούμενη από τις αυξημένες αμερικανικές επενδύσεις σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, την ελληνική ναυτιλία, τα λιμάνια και τα ναυπηγεία.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Πάιατ στο ναυπηγείο της Σύρου, αναφέροντας πως είδε πέρυσι από κοντά τις δυνατότητες του και εξέφρασε την ανυπομονησία του να επιστρέφει φέτος για την επαναλειτουργία του υπό τη νέα ιδιοκτησία που εδρεύει στις ΗΠΑ. «Ελπίζω επίσης ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» προσέθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε ως ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, σημείωσε επίσης, θα βοηθήσει επίσης να προβάλλει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Καταλήγοντας την ομιλία του, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών, των επιχειρήσεων και των δύο κυβερνήσεων, οι οποίες θα ωφελήσουν επίσης την Ευρώπη και τις ευρύτερες Μεσογειακές και Βαλκανικές περιοχές.
Σημειώνεται πως το διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο με τίτλο: «Η παγκόσμια επίδραση της Ναυτιλίας – The Global Impact of Shipping» πραγματοποιείται σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου.