Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη το μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει οριστικά το δρόμο και για την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να “τρέξει” την αξιολόγηση χωρίς προσκόμματα προκειμένου να μην διασαλευθεί σε καμία περίπτωση ο πρωταρχικός του στόχος που είναι ο τερματισμός των προγραμμάτων προσαρμογής το καλοκαίρι του 2018 και η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.
Τούτων δοθέντων, παράλληλα με τη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τη μεγάλη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή με τη λήξη του μνημονίου, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.
Η ημερομηνία ορόσημο είναι το Eurogroup της 21 Ιουνίου, με το οικονομικό επιτελείο να “τρέχει” για την συγγραφή του compliance report μέχρι τις αρχές του μήνα, ενώ την ίδια ώρα “φωτιά” έχει πάρει το υπουργείο Οικονομίας για την κατάθεση του Growth Strategy, δηλαδή της πλήρως ελληνικής πρότασης για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μετά το μνημόνιο, μέχρι το Πάσχα, προκειμένου να συζητηθεί στο EwG της 12ης Απριλίου.
Την είσοδο της Ελλάδας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος σηματοδότησε το χθεσινό Eurogroup, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη επιτάχυνσης σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εκκρεμότητες. «Βρισκόμαστε ακριβώς 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε θα πρέπει όλα τα διαφορετικά στοιχεία να συμφωνηθούν προκειμένου να έχουμε μια επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Τα βασικά ορόσημα είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, με την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων, η παρουσίαση μέχρι το Πάσχα της στρατηγικής ανάπτυξης, που, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα είναι «φτιαγμένη από την Ελλάδα για την Ελλάδα», καθώς και η συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία. «Αυτή δεν θα πρέπει να είναι ούτε να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην ομαλότητα της Ευρωζώνης μετά το τέλος του προγράμματος.
Για αυτό το λόγο και το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να επισπευσθούν όλες οι υποχρεώσεις, κυρίως σε επίπεδο δευτερογενούς νομοθέτησης.
Την ίδια ώρα όλο το ενδιαφέρον στο κυβερνητικό στρατόπεδο στρέφεται στο ΔΝΤ και τη στάση που θα κρατήσει τόσο για το χρέος όσο και για την επίτευξη των στόχων, από την οποία εξαρτούν πολλοί και τα ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020.
Αν και ήδη έχουν αρχίσει εκ νέου τα σενάρια στον αντιπολιτευόμενο Τύπο για απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη των μέτρων τόσο του αφορολόγητου όσο και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019, η αλήθεια απέχει αρκετά.
Και τούτο, διότι τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας λειτουργούν προς όφελος των ελληνικών θέσεων, με το ΔΝΤ όντας απομονωμένο πλέον στις τάξεις των θεσμών, να αναμένει την τελική εκτίμηση για τους στόχους από το 2017.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τυχόν απαίτηση για επίσπευση των μέτρων προσκρούει στην πραγματικότητα των στόχων του 2017, δεδομένου ότι η Eurostat εκτιμάται πως θα επιβεβαιώσει την επίτευξη πλεονάσματος κοντά στο 3,5% έναντι στόχου για 1,75% για το 2017, ενώ σε αυτό το πλεόνασμα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κοινωνικό μέρισμα 1% του ΑΕΠ που δόθηκε την ίδια χρονιά, γεγονός που κάνει το πλεόνασμα να αγγίζει το δυσθεώρητο 4,5%.
Εφόσον η Eurostat επιβεβαιώσει τα νούμερα αυτά, το Ταμείο θα αναγκαστεί να “μαζέψει” τυχόν απαίτησή του για επίσπευση των μέτρων, ενώ την ίδια ώρα ακόμα και τα ίδια τα ψηφισμένα μέτρα και η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς δεν είναι κρυφό πως στο κυβερνητικό επιτελείο βασιζόμενοι στη θετική αναπτυξιακή πορεία θέλουν να “ακυρώσουν” ορισμένα από τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, έστω σε κάποιο βαθμό.
Γαλλικός μηχανισμός
Η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτήρηση δεν συζητήθηκαν διεξοδικά κατά το χθεσινό Eurogroup, ωστόσο ο Μ. Σεντένο επιβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί «αρκετή πρόοδος» κυρίως σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα δύο αυτά ζητήματα στην επόμενη, άτυπη σύνοδο, που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.
Σε γενικές γραμμές, μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο «τραπέζι», πέραν της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος, που εκτιμώνται συνολικά σε 27 δισ. ευρώ για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ. Το ερώτημα για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών είναι τι θα αποφασιστεί για τη σύνδεση ή όχι των μέτρων ελάφρυνσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η γενική πεποίθηση είναι ότι τα βασικά μέτρα δεν πρέπει να συνδεθούν με κάτι τέτοιο, γιατί δεν θα είναι πειστικό για τις αγορές. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να επιτευχθεί κάποιου είδους ισορροπία, κάτι που πιθανότατα σημαίνει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις -που όμως δεν θα αφορούν καινούργια μέτρα- και οι οποίες θα συνδεθούν με την επιστροφή κερδών ύψους 4-5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που είχαν αγοράσει ομόλογα το 2010 στη δευτερογενή αγορά (ΑNFAs και SMPs).
Δεν συζητείται προληπτική γραμμή
Τέλος, αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποχή, που επίσης είναι ακόμα υπό συζήτηση, για τις Βρυξέλλες η λύση της προληπτικής γραμμής δεν συζητείται, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι επί της ουσίας καλύπτεται με το «μαξιλάρι» ρευστότητας που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτό θα κυμανθεί συνολικά μεταξύ 16 και 20 δισ. ευρώ., ποσό με το οποίο θα μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις μέχρι το 2020.