Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αχτσιόγλου αφήνει “παράθυρο” για αύξηση μισθών και τέλος στις περικοπές συντάξεων

Η Αχτσιόγλου αφήνει “παράθυρο” για αύξηση μισθών και τέλος στις περικοπές συντάξεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας του πολύπαθου ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, σε αρμονία με τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης κάνει λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Καθημερινή η Έφη Αχτσιόγλου εκτιμά ότι η βελτίωση της πορείας της οικονομίας αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης θα επηρεάσει θετικά τα οικονομικά δεδομένα και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, επιτρέποντας τις διορθωτικές παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρει, το μέσο εισόδημα από συντάξεις εκτιμάται ότι σταθερά θα υπερβαίνει το 90% του αντίστοιχου εισοδήματος του μέσου μισθού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για κάθε ηλικιωμένο, εφόσον βέβαια συνοδευτεί από βελτίωση του επιπέδου των αμοιβών και συνδυαστεί με πρόσθετες μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους από τον κοινωνικό προϋπολογισμό.

«Αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την πρόσφατη αναλογιστική προβολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται ότι διαμορφωθεί σε 12,9% του ΑΕΠ το 2040, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε το 2040 έχει προβλεφθεί να είναι στο 13% του ΑΕΠ (Ageing Report 2015). Σημαντικότερο δε είναι ότι από το 2026 και μετά η κρατική χρηματοδότηση θα κατευθύνεται αποκλειστικά στην κάλυψη της εθνικής σύνταξης όπως έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν. 4387/16 (4,8% του ΑΕΠ), ενώ ολόκληρη σχεδόν η δαπάνη της ανταποδοτικής σύνταξης θα μπορεί να καλύπτεται από τις εισφορές.

»Ήδη, η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, συντείνει στην εξάλειψη των ταμειακών ελλειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα ύψους 777 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ. Μια θετική απόκλιση δηλαδή της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ» σημειώνει.

Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς γράφονταν, το 87,7% των μη μισθωτών ασφαλισμένων κλήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2018 να πληρώσουν εισφορές έως 200 Ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2016, οπότε και ίσχυε ακόμη το παλαιό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, ήταν μόλις 27%. Εξάλλου, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, καμία τάση απόκρυψης εισοδημάτων δεν διαμορφώθηκε λόγω του νέου ασφαλιστικού, καθώς η διαστρωμάτωση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών παρέμεινε στα επίπεδα που ήταν και πριν από την ψήφιση του ν. 4387/2016».

Συνθήκες μείωσης της φορολογίας και διατήρησης του ύψους των συντάξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση, ότι τα μέτρα, που έχουν ληφθεί, ήδη υπεραποδίδουν σημαντικά πάνω από τους στόχους και στο πλαίσιο αυτό, θα τονίσει, πώς υπάρχει περιθώριο για μείωση της φορολογίας και γενικά να μπει τέλος στη λιτότητα. Θα ζητήσει από τους δανειστές να ξαναδούν το πακέτο των φορολογικών μέτρων, αλλά και το πλαίσιο των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να εκλογικευτούν και το ύψος τους να προσδιοριστεί στα πραγματικά επίπεδα των αναγκών για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα, εάν το υπερπλεόνασμα επιτεύχθηκε το 2017 με ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, το 2018, που η ανάπτυξη επιταχύνεται στο 2,3%, η απόδοση θα είναι σημαντικά υψηλότερη, που σημαίνει πως, δεν υπάρχει λόγος να πιέζεται η ελληνική οικονομία να παράγει υπερπλεονάσματα, αλλά το ύψος των παρεμβάσεων θα προσαρμοστεί στα δεδομένα για την παραγωγή πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Αυτό που θα επιδιώξει κατά κύριο η κυβέρνηση είναι η αποτροπή της μείωσης των συντάξεων από την 1-1-2019, μέσω του επανυπολογισμού τους με το νόμο Κατρούγκαλου. Η διαδικασία αυτή, θα επιφέρει μειώσεις έως 18% σε ορισμένες κατηγορίες, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει είτε να αναβάλει είτε να τις ακυρώσει.

Επίσης θα ζητήσει την επίσπευση των «καλών μέτρων» που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και προβλέπουν μείωση της φορολογίας αλλά και κοινωνικές παροχές.

Νύξεις για χαλάρωση της πολιτικής, μετά τη λήξη του μνημονίου έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Eurostat: Οι Έλληνες παίρνουν μισθό 20.900 ευρώ λιγότερα τον χρόνο από τον μέσο Ευρωπαίο

Ο Τσακλόγλου επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι συνταξιούχοι που πληρώνουν ΕΑΣ δεν θα παίρνουν αυξήσεις

Ισλανδία: Λιγότερες ώρες και ημέρες εργασίας, χωρίς περικοπές μισθών, εκτόξευσαν την οικονομία

Χατζηδάκης: Τι παρουσίασε ως αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν το χαμηλότερο ωρομίσθιο σε όλη την ΕΕ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...