Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία – Βάζει στη “σκακιέρα” και τον ΟΗΕ για τους αξιωματικούς

Σκληρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία – Βάζει στη “σκακιέρα” και τον ΟΗΕ για τους αξιωματικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ξεδιπλώνει σταδιακά τις διπλωματικές εκείνες πρωτοβουλίες ο Αλέξης Τσίπρας που θα εντείνουν τις πιέσεις προς την Άγκυρα προκειμένου να υπάρξει ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι κρατούνται προφυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Πέραν αυτού, αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια των συντονισμένων πρωτοβουλιών Καμμένου στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη συνομιλία τους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό αξιωματούχο, κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου εξηγούσαν πως στόχος της Αθήνας είναι η σταδιακή κλιμάκωση των διπλωματικών πιέσεων και όλων των διαθέσιμων διπλωματικών «όπλων» απέναντι στην Τουρκία με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Οι εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς, η προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας απασχόλησε τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.

Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές Αρχές, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προσεκτική μελέτη όλων των διπλωματικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες θα βαίνουν κλιμακούμενες μέχρι την επίλυση της υπόθεσης και την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.

Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πίσω από την πρόθεση της Ηρώδου Αττικού για σταδιακή κλιμάκωση των διπλωματικών πιέσεων βρίσκεται ο κίνδυνος που εγκυμονεί να «καεί» το διαπραγματευτικό χαρτί της παρέμβασης του Πρωθυπουργού με το αιτιολογικό από την πλευρά της Άγκυρας πως «είναι θέμα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Για αυτό το λόγο και το διπλωματικό επιτελείο του Πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών εξετάζει προσεκτικά όλα τα δεδομένα, προκειμένου η κλιμάκωση των πιέσεων να αποδώσει καρπούς και να μην προσκρούσει σε προσχηματικές δικαιολογίες της Τουρκίας που επιμένει να εκμεταλλεύεται ό,τι διαπραγματευτική ευκαιρία παρουσιαστεί μπροστά της για το μεγάλο ανοιχτό μέτωπο που έχει στα νοτιοανατολικά σύνορά της με το κουρδικό.

Πάντως, και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα.

Επίσης το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την εκταμίευση της δόσης και η πορεία προς το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Διεθνοποίηση του προβλήματος

«Κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», διεμήνυσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ενημερώνει τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για το συμβάν.

Ο κ. Καμμένος «έβαλε στο παιχνίδι» και τη διεθνή διάσταση της τουρκικής πρωτοβουλίας μέσα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας με μία μετρημένη δήλωση πως τέτοια περιστατικά πρέπει να λύνονται με την ειρηνική οδό και πως η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου πως «οι στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών».

Αν και η απουσία κατηγορίας για κατασκοπεία λειτουργεί εν μέρει καθησυχαστικά για την Ηρώδου Αττικού, ο κόκκινος συναγερμός παραμένει, δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει η Άγκυρα να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την προφυλάκιση ως διαπραγματευτικό χαρτί για αλλότριους ακοπούς και παρά το γεγονός ότι και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο… ανταλλαγής με τους 8 πραξικοπηματίες.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «θα ήταν ακραία η εκδοχή να κατηγορηθούν οι Έλληνες αξιωματικοί για κατασκοπεία, δεδομένου άλλωστε ότι δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο» και εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να μην κλιμακώσει την κατάσταση».

«Η κατηγορία για κατασκοπεία, αν προκύψει, θα είναι μια ακραία εκδοχή.

»Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση.

»Μέχρι στιγμής, δεν έχει τεθεί τέτοια κατηγορία. Αν προστεθεί στο κατηγορητήριο θα πρόκειται για μια ακραία προκλητική και πολιτικοποιημένη ενέργεια», υπογράμμισε, ενώ δεν απέκλεισε εφόσον η Τουρκία επιλέξει την οδό της κλιμάκωσης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πάρει το θέμα πάνω του σε επικοινωνία είτε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ είτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ευελπιστούμε να μην έχουμε ένα διπλωματικό θρίλερ επ’ αόριστον. Εμείς ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε», τόνισε και όπως είπε, σε επίπεδο ηγετών, «αν χρειαστεί, ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν».

Παρέμβαση Κομισιόν για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς

Στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων με αντικείμενο την Άμυνα που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες παρέπεμψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για την υπόθεση των δύο στρατιωτών στον Έβρο. Πάντως ο Μαργαρίτης Σχοινάς υποβάθμισε το περιστατικό.

«Η Κομισιόν γνωρίζει το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών από τις Τουρκικές Αρχές», είπε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Έχουν ενημερωθεί οι υπουργοί Άμυνας που συναντιούνται για το Συμβούλιο σήμερα στις Βρυξέλλες από τον Έλληνα υπουργό.

»Η Κομισιόν ελπίζει σε ένα ήρεμο και θετικό αποτέλεσμα, που βασίζεται στην καλή γειτονία, όπως άλλωστε αρμόζει σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς αν η Τουρκία επιχειρεί να αυξήσει την ένταση ενόψει της Συνόδου της Βάρνα, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι «δε θα προχωρήσω σε καμία εικασία, είναι ένα διασυνοριακό περιστατικό» και επανέλαβε ότι η Κομισιόν «προετοιμάζει την Σύνοδο της Βάρνας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινή Πρεσβεία: Κοέν και Σκυλακάκης υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας

Οι Τούρκοι λένε ότι θα εξαλείψουν μαζί με τους συμμάχους τους τζιχαντιστές (HTS) και Τουρκμένους (SNA) τους Κούρδους (SDF) της Συρίας

Κύπρος και Ισραήλ υπέρ της ασφάλειας Κούρδων και χριστιανών της Συρίας

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...